sâmbătă, 30 august 2014

Cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat și și-au montat centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare. Nici cei care sunt în sistemul centralizat nu scapă de scumpiri. Edilii Capitalei propun majorarea prețului la apă caldă și energie termică cu 10% pentru populație și cu 20% pentru agenții economici.  Aflat la Tulcea pentru pregătirea campaniei electorale, premierul Victor Ponta a anunțat că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare. În timp ce Ponta a anunțat că această taxă este impusă de Uniunea Europeană, reprezetanții asociațiilor de proprietari spun că în unele țări din UE se acordă subvenție pentru montarea de centrale de apartamente performante și numai cele învechite sunt taxate. Contactat de Eveninentul Zilei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a explicat că la această oră se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru stabilirea modalității de aplicare a acestei taxe.   Despre această taxă se discută din 2011, iar 2015 este termenul-limită până când poate fi amânată. Acum un an s-a înaintat ideea ca fiecare proprietar să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centrala proprie, însă acum premierul a anunțat că taxa nu va fi neglijabilă, însă a refuzat să spună care va fi cuantumul acestei taxe  Și, în timp ce șefii de la Guvern negociază aplicarea taxei, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, susține că soluția optimă ar fi rămânerea în sistemul centralizat- pe motiv că pe viitor ar crește și prețul la gaze, cei care și-au montat centrale spun că măsura este proastă. „Eu mi-am montat centrală prin condensare care poluează mai puțin. CET-urile poluează mult mai mult, iar cei cu centrale nu primesc energie termică subvenționată de primării, deci nu înțeleg rostul taxei. Decât, dacă se vrea menținerea unui sistem centralizat care are pierderi și este o gaură neagră pentru administrația locală”, este de părere Stefan Chirilă, bucureștean.

3 comentarii:

Anonim spunea...

La sate, primarii si preotii au dat sfoara in tara ca, daca nu se voteaza cu ponta (naum) oamenii vor primi amenzi multiple in fiecare zi de la primarie pentru ca n-au vopsit gardul, ca nu au curatat santul din fata gospodariei sau alte gaselnite, etc... si asfel primarul le va lua proprietatile si le va scoate la vinzare (fiindca oamenii nu au bani sa plateasca amenzile) ...asta este strategia ponta/sova !

Anonim spunea...

Maramoiul ticalos si obraznic Naum zis PONTA SI KLIKA TREBUIE STRIVITI (sau decapitati), SA NU MAI EXISTE PRINTRE NOI – O SHLEAHTA DE OBRAZNICI INCOMPETENTI SI CRIMINALI – FACETI CEVA CA ALTFEL VOM IESI NOI OAMENII CU COASA SI TOPOARELE SI VA VOM CASAPI SI PE VOI, CEI CARE II ACOPERITI si ii metineti l

Anonim spunea...

Marea problemă a României nu sunt banii. Dovada o reprezintă zecile de miliarde de Fonduri Europene pe care nu le utilizăm. Nu banii sunt problema. Dacă banii ar fi problema înseamnă că am avea deja programe, am face tot ceea ce ţine de noi, am avea o disciplină financiară, o disciplină contractuală, a declarat Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi România, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă. Acesta a mai precizat că Creditarea va continua trendul de scădere, deoarece României îi lipseşte infrastructura de credit.

Oficialul Bank Leumi susţine că infrastructura de credit înseamnă în primul rând legislaţie corespunzătoare, iar din acest punct de vedere legea insolvenţei reprezintă încă o problemă. În plus, Laurenţiu Mitrache afirmă că este nevoie de o întărire a disciplinei plăţilor pentru a limita abuzul emiterii de titluri de credit fără acoperire.