duminică, 25 noiembrie 2012

Reprezentanţi ai zonei euro au discutat în această săptămână la Paris despre ştergerea parţială a datoriei Greciei la orizontul anului 2015, se arată în ediţia de duminică a jurnalului Welt am Sonntag, preluat de AFP. Potrivit informaţiilor publicaţiei germane care nu citează sursa, în cursul unei reuniuni cu uşile închise, desfăşurată luni în capitala Franţei, la care a participat ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, creditorii internaţionali ai Atenei (zona euro, BCE, FMI) au discutat despre posibilitatea ca, în 2015, să renunţe la exigenţele lor financiare. Conform ediţiei de duminică a cotidianului Die Welt, perspectiva unei ştergeri parţiale a datoriei Greciei ar urmări să încurajeze această ţară în respectarea angajamentelor asumate în schimbul celui de-al doilea plan de salvare. Opţiunea mai vizează să ofere asigurări Fondului Monetar Internaţional care solicită o reducere a datoriei Atenei la un nivel suportabil, continuă jurnalul. Potrivit unor surse apropiate participanţilor la discuţii, Schäuble s-ar fi arătat deschis în faţa acestei opţiuni, în pofida opoziţiei guvernului german. Miniştrii de finanţe din zonei euro se reunesc luni la Bruxelles pentru a debloca o nouă tranşă în valoare de aproximativ 32 de miliarde de euro din pachetul de sprijin financiar internaţional convenit cu Uniunea Europeană şi FMI. Ei au căzut de acord sâmbătă să reducă dobânzile pentru împrumuturile bilaterale acordate până în prezent Atenei în cadrul primului program de ajutorare a Greciei, fără să fixeze însă o nouă dobândă. Miniştrii de finanţe au mai decis să cedeze Atenei cel puţin o parte din câştigurile realizate de băncile centrale naţionale şi BCE asupra obligaţiunilor greceşti pe care le deţin.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Reprezentanţii Zonei Euro au discutat săptămâna aceasta la Paris despre posibilitatea de a şterge parţial datoria Greciei în 2015, o măsura considerată inevitabilă de FMI şi BCE, în condiţiile actuale, relatează în ediţiile de astăzi Welt am Sonntag şi Der Spiegel, citate de AFP, potrivit surselor de presă.
Welt am Sonntag informează, fără a cita surse, că în cursul unei reuniuni cu uşile închise desfăşurate luni la Paris, la care au participat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble şi creditorii publici ai Grecia (Zona Euro, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), s-a discutat posibilitatea renunţării la unele cerinţe financiare în 2015.
Potrivit ziarului Die Welt, eliminarea parţială a datoriei Greciei ar viza să încurajajeze guvernul elen să îşi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul celui de al doilea program de ajutor.

Anonim spunea...


* 25.11.2012 - Băncile europene cer amânarea introducerii noilor reglementări Basel III



* 25.11.2012 - Cel mai mare mall din lume va fi construit în Dubai



* 25.11.2012 - Locuitorii din Catalonia, chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul



* 25.11.2012 - Sute de protestatari s-au bătut cu forţele de ordine



* 25.11.2012 - Cel puţin 121 de persoane au murit în urma unui incendiu la o fabrică din Bangladesh



* 25.11.2012 - Recunoaşterea votului alb, aprobata de camera inferioara a Parlamentului francez



* 25.11.2012 - Reconstrucţia după uraganul Sandy ar putea propulsa economia SUA cu 240 miliarde dolari



* 25.11.2012 - Standard&Poor's a retrogradat ratingul Ungariei



* 25.11.2012 - "Un buget european este important pentru coeziunea Uniunii"



* 24.11.2012 - Mario Draghi: "BCE trebuie să supervizeze toate băncile din zona euro"



* 24.11.2012 - Mii de italieni au manifestat împotriva "distrugerii şcolii publice"



* 24.11.2012 - Cea mai înaltă autoritate judiciară denunţă noile prerogative ale preşedintelui Morsi



* 24.11.2012 - AFP: "Eşecul summitului privind bugetul umbreşte imaginea UE"



* 24.11.2012 - O explozie produsă într-o mină de cărbune s-a soldat cu moartea a 18 persoane



* 24.11.2012 - Şapte persoane au murit şi alte zece au fost rănite într-un atentat din Pakistan