miercuri, 28 noiembrie 2012

Reprezentanţii Zonei Euro au discutat săptămâna aceasta la Paris despre posibilitatea de a şterge parţial datoria Greciei în 2015, o măsura considerată inevitabilă de FMI şi BCE, în condiţiile actuale, relatează în ediţiile de astăzi Welt am Sonntag şi Der Spiegel, citate de AFP, potrivit surselor de presă.
Welt am Sonntag informează, fără a cita surse, că în cursul unei reuniuni cu uşile închise desfăşurate luni la Paris, la care au participat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble şi creditorii publici ai Grecia (Zona Euro, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), s-a discutat posibilitatea renunţării la unele cerinţe financiare în 2015. Potrivit ziarului Die Welt, eliminarea parţială a datoriei Greciei ar viza să încurajajeze guvernul elen să îşi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul celui de al doilea program de ajutor.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Depozitul la termen ar trebui sa fie o modalitate de economisire cu beneficii, fiind o forma de creditare a bancii de catre deponenti, dar realitatea ne arata ca profitul este ca si inexistent

Bancile se lauda cu dobanzi mari pentru depozitele bancare, castiguri pe care le poti obtine doar prin decizia de a pastra banii in depozit la termen si pe care le poti ridica oricand. Castigurile reale sunt insa foarte mici sau inexistente, iar atunci cand inflatia creste mai mult decat prognozeaza BNR, dobanzile devin real negative. Cu alte cuvinte, dupa trei sau 12 luni, valorea reala a banilor din depozit, dupa ce se trag comisioanele (atunci cand exista), se scade impozitul si se calculeaza devalorizarea monedei, este mai mica decat cea initiala.

Dupa ce ani la rand au fost obisnuiti sa economiseasca in lei, 2012 i-a invatat pe romani ca, pe fondul retragerii investitiilor straine si taierii liniilor de credit externe ale bancilor-mama catre sucursalele din Romania, euro si dolarul pot fi solutiile castigatoare. O dovedeste cresterea cu cateva procente inregistrata de sistemul bancar in acest an a depozitelor denominate in valuta ale populatiei. Cu toate acestea, peste 51% din deponenti detin depozite bancare in lei.

Integral in Capital.ro

Anonim spunea...

Anul viitor bancile vor continua sa inchida sucursale si sa disponibilizeze personal, in ritmul din 2012, pe fondul dificultatii atragerii de noi credite, este de parere Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank.

"Daca vorbim de banci, parerea mea este ca nu se vor inchide. Daca vorbim de numarul de unitati operative cred ca vor continua sa fie reduse avand in vedere ca nu se mai justifica mentinerea acestora, in special a celor destinate deservirii acelor persoane fizice care doreau credite. Asta nu inseamna ca peste doi ani sau peste trei ani cand va fi din nou oportunitatea de vanzare de credite nu vor fi deschise alte unitati", a declarat Ghetea, in cadrul seminarului EU-COFILE 2012, eveniment organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Anonim spunea...

Pierderile economice ale Greciei în urma ocupaţiei germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se ridică la 510,033 miliarde de euro şi ţara este în drept să ceară despăgubiri pentru această sumă, consideră scriitorul Demosthenes Koukounas în volumul său ''Economia greacă în perioada ocupaţiei', având subtitlul 'Adevărul despre datoriile ocupaţiei', în curs de pregătire pentru publicare, a relatat marţi ziarul economic elen Imerisia, preluată de Rbc.

Autorităţile elene consideră că Germania, astăzi principalul donator în cele două pachete de ajutor financiar, nu a achitat reparaţii corespunzătoare. De fapt, Germania a plătit statului elen în anii 1960 ai secolului trecut circa 115 milioane de mărci (aproximativ 67 milioane de dolari), cu titlul de daune pentru ocupaţia din perioada 1941-1944.

Conform Acordului de la Paris (1946), scrie media elene, Germania ar trebui să achite Greciei peste 7 miliarde de dolari la raportul anului 1938.