Negocierile de la Bruxelles pe banii europeni pentru exerciţiul financiar 2014-2020 nu s-au finalizat cu un acord al "celor 27", însă liderii UE au convenit asupra unui set de principii de la care să pornească discuţiile viitoare în perspectiva unei înţelegeri la începutul lui 2013. Varianta de buget pe care se vor purta negocierile viitoare presupune o tăiere de 100 de miliarde de euro faţă de cel precedent.
Cu toate acestea, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, România a reuşit să-şi îndeplinească din obiectivele cu care a venit la Bruxelles. "Ştiu cert că în momentul de faţă pentru 2014-2020 agricultorii români vor avea o creştere graduală la plăţile directe de cel puţin 5 miliarde de euro. Deci, la cele 5,5 deja existente se mai adaugă alte cinci miliarde", a spus şeful statului.
De asemenea, a precizat Băsescu, s-a reuşit readucerea cofinanţării la 85% faţă de 75% cum era în varianta iniţială, precum şi eligibilitatea TVA. "TVA eligibilă şi cofinanţare de 85% înseamnă pentru bugetul anual al României între 2,2 şi până la 2,4 miliarde de euro anual. S-a acceptat şi o prefinanţare de 4%, deci acele plăţi în avans. Sigur, la infrastructură este mult, iar la bugetul de stat este destul de mult, dar îmi propun ca în acest interval de negociere să ajungem măcar la 7% prefinanţări, ceea ce ar fi extrem de important. Dacă rămânem în acord cu instituţiile financiare, am introdus deja top-up-ul de la 85% la 95% şi doar 5% rămâne să ajungă contribuţia românească. Aceasta ar fi condiţiile pe care noi le-am vizat cu prioritate", a mai spus Băsescu.
Preşedintele a insistat că aceste lucruri stabilite în decursul celor două zile de negocieri nu vor suporta modificări în discuţiile viitoare. "Documentul de azi-noapte rămâne un document bază, adică cele asupra cărora deja s-a convenit, aşa rămân", a spus Băsescu. El a precizat că până acum s-au găsit soluţii "mai mult sau mai puţin acceptate" pentru 70 din cele 100 de miliarde ce trebuie reduse din bugetul UE pentru perioada 2014-2020, pentru restul urmând să se ia decizii în următoarele întâlniri ale liderilor europeni. "Nu s-a ajuns la un buget al UE, dar s-au făcut progrese", a apreciat şeful statului.
4 comentarii:
Exclusiv Comisia Europeana deschide un nou dosar de infringement impotriva Romaniei. De data aceasta, din cauza interzicerii exporturilor de gaze
de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Sâmbătă, 24 Nov 2012 Economie | Energie
Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Informatiile au fost intarite si de surse din piata. Zilele acestea, cel mai probabil luni, Comisia Europeana va face o informare legata de noua procedura de infringement. Vezi in text care ar putea sa fie motivul declansarii acestei proceduri de infringement.
Liderii europeni nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE 2014 - 2020, "dar în mod categoric s-au făcut progrese", a declarat vineri seara, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European consacrat cadrului financiar multianual 2014 - 2020. Basescu a mai precizat ca obiectivul principal al Romaniei era relaxarea conditiilor de accesare a banilor europeni, iar "agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde euro" in perioada 2014-2020. Basescu a explicat si ca articolul 45 din prima propunere Van Rompuy, care lega fondurile viitoare pentru Romania de performanta slaba din prezent, a fost eliminat si inlocuit de o prevedere comuna pentru toate statele membre. Aceasta noua prevedere (art. 44 din documentul atasat) arata ca alocarile de fonduri de coeziune nu pot depasi in termeni reali nivelul de 110% din fondurile alocate in exercitiul bugetar actual al UE.
21 Decembrie 2012: Apocalipsa blochează accesul pe vârful Bugarach
Calendarul maya este alcătuit din 18 luni şi 20 de zile, plus “wayeb”, o lună sacră de cinci zile. “B’aktun” este unitatea cea mai lungă din acest sistem şi echivalează cu 400 de ani. Marele ciclu conţine 13 B’aktun, adică 5.200 de ani. Civilizaţia maya, localizată în nordul Americii Centrale, a cunoscut apogeul în intervalul cuprins între anii 250 e.n. şi 900 e.n., ce a fost urmat de o perioadă de declin, până în anul 1200 e.n. (perioada post-clasică), şi a dispărut definitiv după cucerirea spaniolă.
Trustul de presa FinMedia, cu sprijinul ARB, BNR si AIPPIMM, organizeaza cea de-a V-a editie a conferintei nationale dedicata finantarii IMM-urilor. Evenimentul va avea loc la Banca Nationala a Romaniei, sala Mitita Constantinescu si este sustinut de partenerii nostri oficiali, Banca Comerciala Carpatica si Fondul Roman de Contragarantare. Evenimentul se va bucura si de sprijinul partenerilor nostri FNGCIMM, FGCR-IFN SA, Bancpost, Alpha Bank.
Trimiteți un comentariu