Neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă faţă de problemele societăţii româneşti, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România, Patriarhia Română reaminteşte, punctele de vedere şi recomandările Sfântului Sinod cu privire la implicarea clerului în politică.
1. În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. Opţiunea sa politică se exprimă prin vot.
2. În conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numără şi aceea de “a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti”, arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al Parlamentului. Cel care va încălca aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art.3, lit. “d” şi “e” din „Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, având de ales între cariera politică şi misiunea preoţească. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
3. În acelaşi timp, Sfântul Sinod face un călduros apel către liderii partidelor politice din România să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. Sfântul Sinod îi asigură că Biserica – păstrându-şi echidistanţa faţă de partide – va continua să se implice în politica generală a Ţării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democraţiei, a libertăţii, a credinţei în Dumnezeu, a independenţei şi integrităţii Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum şi orice formă de extremism.”Neutră din punct de vedere politic, dar nu indiferentă faţă de problemele societăţii româneşti, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din România, Patriarhia Română reaminteşte, punctele de vedere şi recomandările Sfântului Sinod cu privire la implicarea clerului în politică.
3 comentarii:
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a semnat, în ultimele şase luni, 499 de contracte de finanţare pentru proiecte derulate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, în valoare de 590 de milioane de euro. Ministerul a autorizat decontarea de cheltuieli în relaţia cu Comisia Europeană (CE) în valoare de 420 de milioane de euro, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
În aceeaşi perioadă de timp, MDRT a plătit către beneficiarii POR cheltuieli eligibile în valoare de 460 milioane de euro.
Aceste sume de bani contractate sau plătite către beneficiari reprezintă o infuzie de capital în economie şi au creat, în plină criză economică, premisele unor proiecte de investiţii în de aproximativ 600 milioane euro, susţin reprezentanţii ministerului.
În luna decembrie a anului trecut, dezvoltatorul a obţinut PUZ-ul pentru proiectul Mega Mall de lângă Arena Naţională, iar anul acesta a ales agenţiile Colliers şi DTZ Echinox să înceapă procesul de închiriere a spaţiilor comerciale.
Un anunţ al administraţiei locale arată că lucrările de construcţie sunt programate a fi începute anul viitor şi vor dura 24 de luni.
Mega Mall este un proiect de 70.000 mp ce va fi amplasat la intersecția bulevardelor Iancului și Pantelimon, pe fosta platformă industrială Electroaparataj și va acoperi un perimetru (catchment area) în care locuiesc peste 1.2 milioane de bucureșteni. Centrul comercial este primul care se adreseaza nevoilor de cumpărături ale persoanelor care traiesc în partea de est a Bucureștiului, reunind un numar mare de branduri de modă, un hipermarket și o componentă importantă de divertisment.
Real4You Group va dezvolta mai multe centre comerciale și în provincie, în orase precum Satu Mare, Focșani și Targu Mures, sub marca Mega Mall. Centrele comerciale din țara vor avea intre 18,000 mp și 22,000 mp fiecare și vor avea drept ancoră un hipermarket sau un supermarket. În afara țării, Real4You va incepe construcția unui centru MegaMall la Sofia, în februarie 2012.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a scăzut cu 1%, la cel mai redus nivel din 2 august, afişând o pierdere de 4,3% de la realegerea preşedintelui SUA Barack Obama pentru un nou mandat la Casa Albă.
Pe ansamblul acestei săptămâni, indicele de referinţă al pieţelor europene a pierdut 2,7%, cea mai proastă evoluţie din ultimele 5 luni.
Politicienii de la Washington încearcă să ajungă la un compromis în Congres pentru a evita măsurile de austeritate care ar intra automat în vigoare de la 1 ianuarie pentru reducerea deficitului bugetar cu 600 miliarde de dolari. Mulţi economişti se tem că majorările de taxe şi reducerile de cheltuieli publice prevăzute pentru începutul anului viitor pot împinge SUA într-o nouă rundă de recesiune.
Indicii bursieri au scăzut pe majoritatea pieţelor vest-europene, excepţie făcând Grecia şi Islanda. La Londra, indicele FTSE 100 a pierdut vineri 0,9%, în timp ce DAX - Frankfurt a scăzut cu 0,7%, iar CAC 40 - Paris s-a retras cu 0,6%.
Pierderile au fost accentuate de escaladarea conflictului din Fâşia Gaza, unde Israelul răspunde cu bombardamente la tirurile de rachete lansate de Hamas.
Noul conflict izbucnit într-o regiune oricum volatilă a determinat creşterea preţului petrolului cu 1,5% în şedinţa de tranzacţionare de vineri la New York, la 87,14 dolari pe baril.
Trimiteți un comentariu