luni, 12 noiembrie 2012

Ehilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani

Economiile din zona euro vor ceda în faţa unor ţări cu o populație mai tânără, precum Indonezia şi Brazilia. “Ehilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani”, potrivit OECD.... Economiile din zona euro vor ceda în faţa unor ţări cu o populație mai tânără, precum Indonezia şi Brazilia. “Ehilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani”, potrivit OECD.... „Criza economică pe care am văzut-o în ultimii cinci ani se va încheia, dar lumea copiilor şi a nepoţilor noştri va fi poate net diferită de a noastră”, a spus secretarul general al OCDE, Angel Gurria. Potrivit OECD, creşterea franceză ar urma s-o depășească pe cea din Germania, +1,3%, între 2011 şi 2030, respectiv +1%, între 2030 şi 2060. În general, distanţa existentă în prezent între nivelul de viaţă de pe pieţele emergente şi cel al economiilor avansate ar urma să se diminueze în 2060, se mai arată în document. Până la sfârșitul acestui an, economia chineză va depăși PIB-ul zonei euro a potrivit OECD, acesta fiind de altfel doar începutul unei schimbări uriașe. Potrivit OECD, economiile din China și India ar fi mai mari decât puterea economică a SUA, Japonia și zona euro a celor 17 membri, luate împreună. China și India ar reprezenta 39% din producția globală, comparativ cu 34% pentru SUA, Japonia și zona euro. Se prevede așadar ca, pe cont propriu, China să concureze SUA pentru a deveni cea mai mare economie din lume până în 2030 cel mai tarziu.În raport se mai arată, de asemenea, că, pentru încă opt ani de acum în colo, China va avea cea mai mare rată de creștere înainte de a fi depășită de India și Indonezia. Cea de-a cincea mare putere economică mondială, după SUA, China, Japonia și India, Germania, va fi depășită până în 2060 de Brazilia, Indonezia, Mexic, Rusia și Franța, ceea ce înseamnă că partea Germaniei din producția globală va scădea la doar 2.0%, față de 4,8% în acest moment.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Ce trebuie sa stii pentru a te stabili in cea mai bogata tara din Europa, care nu face parte din UE. Aceasta tara este considerata una din cele mai bogate din lume si nu este afectata de turbulentele economice la nivel global, beneficiind, in ultimii ani, de cresteri constante, solide si durabile, datorate in principal exploatarii rationale a resurselor de petrol si gaze naturale. Norvegia este o tara industriala foarte dezvoltata, cu o economie deschisa, orientata inspre export. Considerata una din cele mai bogate tari din lume, Norvegia a obtinut scoruri foarte mari si in ceea ce priveste nivelul de trai, speranta de viata, ingrijirea medicala si calitatea locuintelor. Secolul XX a fost o perioada de crestere economica continua si viguroasa pentru Norvegia. Desi nu exista statistici oficiale in privinta numarului de persoane care au emigrat din Romania, multi estimeaza ca acest numar ar fi in jur de 3 milioane. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-a obeservat un influx de romani in tarile nordice, printre acestea numarandu-se si Norvegia. Desi membra EFTA, Norvegia a impus restrictii romanilor si bulgarilor pe piata fortei de munca, scrie Capital.

Anonim spunea...

ANALIZA Are nevoie Romania de un nou acord cu FMI? O noua intelegere cu finantatorii externi va restabili increderea investitorilor in economia romaneasca, dar, pe termen mediu, va crea perceptia ca tara nu se poate descurca in absenta unor reguli impuse din exterior. Autoritatile de la Bucuresti anuntau la sfarsitul saptamanii trecute intentia de a incheia un nou acord, pentru "inca un an sau doi", cu finantatorii internationali - Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM). Acesta ar fi al treilea acord incheiat dupa cel de tip stand-by incheiat in mai 2009 si cel de tip precaut din martie 2011. Mai are nevoie Romania de o noua intelegere cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala? Parerile analistilor sunt impartite. Un nou acord, fie el si de tip precaut, ar consolida increderea investitorilor intr-o perioada atat de dificila, reprezentand "o veste buna" pentru pietele financiare, sunt de parere analistii bancii austriece Erste. "In viziunea noastra, un nou acord cu FMI, UE si Banca Mondiala reprezinta o veste buna pentru pietele financiare, deoarece va intari increderea investitorilor, in vremuri dificile", se arata intr-un raport al bancii, noteaza Adevarul.

Anonim spunea...

BNR alege deprecierea controlata a leului. Fara investitii straine directe, fara finantare externa, cu rezerva valutara in scadere si un necesar de 25 de miliarde de euro pe an, BNR a ales, pe termen scurt, o solutie de compromis pentru leu. Romania are nevoie sa atraga circa 25 de miliarde de euro pe an pentru a finanta ratele la datoria puᅡblica externa si deficitul de cont curent. "Romania va fi nevoita sa dea inapoi finantatorilor externi si investitorilor in bonduri aproximativ 13 miliarde de euro in 2012 si 2013", a declarat Ionut Dumitru, preᅡsedintele Consiliului fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank. Un esec in cresterea absorbtiei de fonduri europene si in stimularea intrarilor de capitaluri straine priᅡvate poate avea ca efect imposibilitatea finantarii deficitului bugetar, presiuni pentru deprecierea leului si chiar recesiune si criza financiara, potrivit lui Dumitru. De aceeasi parere pare sa fie si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a spus ca fara absorbtia de fonduri europene nu putem vorbi de crestere economica. Cursul tinde sa se deprecieze pe fondul iesirilor de capital si al investitiilor din ce in ce mai scazute. O posibila abatere in sus a inflatiei fata de proiectia actuala (5,1% in 2012) ar accentua aceasta tendinta, scrie Capital.

Anonim spunea...

Parlamentul grec a adoptat, azi-noapte, bugetul pentru anul 2013, prevăzând economii de 9,4 miliarde de euro, aşa cum au cerut Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, potrivit surselor de presă.
Bugetul a obţinut 167 de voturi din cele 168 pe care putea conta, din partea a trei partide care susţin coaliţia aflată la putere, Noua Democraţie (dreapta), Pasok (socialişti) şi Dimar (stânga democratică).
Alţi 128 de deputaţi ai partidelor de opoziţie au votat "împotrivă" şi patru s-au abţinut din totalul de 299 prezenţi (din cei 300), potrivit numărătorii oficiale.

Anonim spunea...

Puterea: Cristian Ghibu, şeful mânăriilor CFR. Prin intermediul unei licitaţii cu dedicaţie, consorţiul FCC – Alpine – Azvi – Straco a pus laba pe 280 milioane de euro ”Şmecherii din jurul companiei CFR SA se bat pentru reabilitarea tronsoanelor de cale ferată aflate pe Coridorul IV. Chiar dacă licitaţia pentru porţiunea Simeria – Vinţu de Jos, parte a Coridorului IV Paneuropean, este blocată de contestaţii, conducerea CFR SA a bătut în cuie contractul în valoare de aproape 280 milioane de euro, cu un consorţiu condus de firma spaniolă FCC”

Bursa: Agenţia de publicitate MPG contestă cifrele de audienţă ale BRAT ”Cifrele de audienţă publicate de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) sunt contestate de mai mulţi beneficiari (publicaţii şi agenţii de publicitate), care consideră că datele Studiului Naţional de Audienţă (SNA Focus) – cercetare realizată de BRAT care măsoară atât audienţa şi profilurile titlurilor din presa scrisă, cât şi consumul de produse şi servicii – sunt “subiective” şi nu reflectă realitatea din piaţă”

Curierul naţional: Grecia – prinsă într-un angrenaj infernal ”La peste trei ani de la debutul crizei elene, măsurile luate doar au înrăutăţit situaţia, iar colapsul pare de neevitat. Şomajul depăşeşte 25%, datoria Greciei a explodat până la 175% din PIB, iar revenirea economică este doar un vis. Ultimele măsuri de austeritate au dus iar grecii în stradă şi în grevă, în timp ce liderii europeni tergiversează un nou ajutor financiar”

Anonim spunea...

eNaţional: Washington-ul nu mai crede in stenograme! Vrea condamnari severe pentru politicienii corupti “Mitul cruciadei anticoruptie, atat de trimbitata in ultima vreme in Romania este spulberat de catre chiar inaltii protectori ai celor autointitulati ultimii aparatori ai Justitiei din Romania”

România liberă: Deşi miniştrii Hellvig, Silaghi, Pop precum şi secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, susţin că nu au încălcat legea, sute de documente şi înscrisuri oficiale furnizate de bănci, dar şi de instituţii ale statului conduse de USL, îi contrazic. Probele ANI în cazul celor patru demnitari incompatibili: sute de documente de la instituţii ale statului şi bănci ”Orice demnitar numit este obligat să renunţe până la data numirii atât la propriile afaceri, cât şi la contractele de muncă cu diverse firme, prin înscrisuri înregistrate la instituţiile statului”

Gândul: Masterplanul gogoşilor de campanie: 22 de autostrăzi până în 2030. Premierul Ponta anunţă o victorie de etapă: Comarnic-Braşov intră pe procedură specială “Ca în fiecare campanie electorală, românilor li se promite din nou că vor putea circula pe sute de noi kilometri de autostradă în următorii patru ani. Programele de guvernare ale USL şi ARD promit finalizarea unor autostrăzi începute şi a altora unde încă lucrările nu au demarat”

Adevărul: Bogdan Chirieac, vecin cu vicepreşedintele de la Ericsson România ”Jurnalistul acuzat că a intermediat “şpaga suedeză” locuieşte în acelaşi bloc cu unul dintre foştii şefi ai companiei”

EvZ: Sinistraţii lui Negoiţă plătesc şi acum rate la casele care au ars “Locuitorii apartamentelor arse sunt somaţi să achite ratele la case şi facturile la curent. Fraţii le-au propus să le refacă mansardele din lemn mistuite de foc. Sinistraţii se tem însă de un nou incendiu”

Anonim spunea...

Senatorul PDL Mihai Stănișoară, membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, a declarat că în secțiile de votare vor fi prezenți procurori sub acoperire

Curentul: Procurori sub acoperire în secțiile de votare “Senatorul PDL Mihai Stănișoară, membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, a declarat că în secțiile de votare vor fi prezenți procurori sub acoperire. Declarația a fost făcută în contextul unei discuții pe marginea fraudelor care s-au comis la referendum”

Cronica română: Duşa cere candidaţilor şi instituţiilor statului să respecte legea în campanie “Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat sâmbătă, la Târgu Mureş, candidaţilor şi instituţiilor statului să respecte legea, atât pe perioada campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor parlamentare”