miercuri, 21 noiembrie 2012

Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut o vizită de câteva ore în Portugalia, unde s-a întâlnit cu premierul Pedro Passos Coelho şi cu oamenii de afaceri germani şi portughezi. Este prima vizită oficială a liderului german în această ţară care se confruntă cu măsuri dure de austeritate. Mulţi portughezi au fost afectaţi grav de tăierile de costuri pe care guvernul socialist a fost nevoit să le ia pentru a primi ajutor internaţional. Mai multe manifestaţii au avut loc în semn de „bun venit" pentru Angela Merkel, pe care activiştii portughezi o consideră sursa dificultăţilor economice ale ţării, iar statuile din Lisabona au fost legate cu eşarfe negre, simbolizând austeritatea. Şomajul şi sărăcia au crescut în Portugalia, după măsurile de austeritate, procentul celor fără un loc de muncă fiind la un nivel-record de 15%. Protestele şi grevele sunt la ordinea zilei, iar bugetul pe 2013 prevede cele mai mari creşteri de taxe şi impozite din istoria ţării. Troica creditorilor, formată din UE, FMI şi Banca Centrală Europeană, au dat guvernului încă un an pentru a reduce deficitul la 3%, prelungind termenul până în 2014. Totuşi, din ce în ce mai multe voci cer o renegociere a reformelor şi a programului de austeritate. Consiliul Economic şi Social a cerut reducerea ratelor dobânzii pe care Portugalia o plăteşte pentru pachetul de ajutor în valoare de 78 miliarde de euro.
„Frankenstein economic"...Mulţi portughezi critică relaţia strânsă dintre guvernul de la Lisabona şi Angela Merkel. Comportamentul „supus" al premierului Coelho faţă de cancelar este un subiect popular de grafitti, ca şi pentru desenele de pe pancarte. Mulţi portughezi critică relaţia strânsă dintre guvernul de la Lisabona şi Angela Merkel. Unul dintre ziarele portugheze a scris că Merkel a făcut din Portugalia "un Frankenstein economic". Totuşi, demonstraţiile de ieri nu au escaladat la nivelul celor care au întâmpinat-o pe Merkel în Grecia, unde a fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine.
„Merkel e un simbol al tuturor greşelilor politice care ne-au afectat ţara. Nu e un pericol numai pentru Portugalia , Spania sau Grecia, ci pentru întreaga Europă", a declarat Joao Camargo, an activist care a absolvit Şcoala de Economie din Londra.

3 comentarii:

Anonim spunea...


01 Incepe a XIX-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura


7:46 CCR dezbate sesizarea CSM privind conflictul intre puteri in cazul Mircea Diaconu


7:42 Wall Street, inchide in echilibru/Toata atentia pe bugetul SUA


7:20 Hillary Clinton: Angajamentul SUA fata de securitatea Israelului este solid ca piatra


6:38 Hospitality Jobs in Singapore. Salarii de la 1300 de euro


4:29 Business Report: Lista bancilor de unde retragi mai putin decat ai depus; Investitorii francezi vad in ceata economia romaneasca; Hans-Werner Sinn: "Iesirea temporara din zona euro va stabiliza Grecia"; Romanii risca sa ramana fara pensie! Cum pot avea o viata indestulata la batranete


3:28 Subiectele Zilei: Cristian Sima s-a intors acasa, in Elvetia. Brokerul a incercat sa trimita o parte din bani clientilor pagubiti; Generalul american Wesley Clark: "Aurul de la Rosia Montana poate fi scos fara riscuri; Curtea de Conturi sfideaza legea in plina criza: 46.000 de euro chirie pe un sediu de lux


2:07 Cladirea biroului AFP din Gaza a fost lovita de un raid israelian


1:46 Politic Show: Elena Udrea: "O noua suspendare a presedintelui ne-ar plasa in afara lumii civilizate"; Ion Iliescu: A fost ambitia lui Basescu sa fie mot prezent la Bruxelles; Parlamentul European simplifica procedurile pentru candidatii la alegerile europene

Anonim spunea...

Bugetul UE 2010 - 2020: Suflu de optimism la Bruxelles, dupa ce Van Rompuy a anuntat o noua propunere. "Toata lumea poate bloca. Dar a bloca inseamna ca nu va exista nimic" - presedintia cipriota

de R.M. HotNews.ro

Marţi, 20 Nov 2012 Actualitate | Esenţial

O noua propunere de compromis urmeaza a fi prezentata de presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy pentru a inlatura "liniile rosii" dintre state si pentru a debloca un acord asupra bugetului multianual 2014-2020 in cadrul summitului european de joi si vineri, a anuntat marti presedintia cipriota a UE, scrie AFP. Franta a respins deja propunerea lui Herman Van Rompuy de a reduce cu 25,5 miliarde de euro, dintre care 22 de miliarde in ajutoare directe, iar Italia anunta ca este pregatita sa blocheze un acord asupra bugetului daca acesta nu este echitabil sau este contrar inereselor sale.

Anonim spunea...

Ministerul Finantelor Publice prezentat Guvernului Raportul privind situatia creantelor Romaniei in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2012, urmand ca documentul sa fie inaintat Parlamentului, spre informare.


Cuvinte cheie:
datoriiromaniarecuperarefonduri


Acest document se prezinta semestrial, conform legii. Potrivit Raportului, la 30 iunie 2012 creantele Romaniei provenite din operatiunile de export, cooperare economica internationala si alte actiuni externe derulate inainte de 31 decembrie 1989.


Astfel, creantele Romaniei erau de 1,1 miliarde de dolari SUA pe relatia devize convertibile si 1,2 miliarde de ruble transferabile pe relatia ruble transferabile si alte sume in diferite valute.