joi, 15 noiembrie 2012

Industrializarea, urbanizarea si modernizarea a schimbat radical scara valorica demografica. De la familia extinsa, care oferea membrilor ei stabilitate si siguranta, s-a trecut la familia in care independenta membrilor a trecut pe primul plan. Cei mai afectati sunt batranii. Inainte, locul lor era in familie, astazi tot mai des ei se confrunta cu izolarea, abandonul, institutionalizarea.
  • Lent, fara sa atraga atentia, dar inevitabil, populatia tarilor europene sufera in prezent o a doua evolutie majora: aparitia unei noi grupe "varsta a patra" ("cei mai batrani dintre batrani", de peste 80 de ani) cu pondere mare, in continua crestere.
  • Ultimii 22 de ani s-au caracterizat prin continuarea scaderii numerice a populatiei cu aproape 1,9 milioane de locuitori. Schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor fata de propria reproducere, cresterea mortalitatii precum si migratia externa, au facut ca populatia Romaniei sa se reduca constant.
  • Structura pe varste a populatiei poarta amprenta caracteristica a unui proces de imbatranire demografica, datorat in principal scaderii natalitatii, care a determinat reducerea absoluta si relativa a populatiei tinere (0-14 ani). In paralel, cresterea sperantei de viata a determinat cresterea numarului si ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste).
  • Asistam la reducerea ponderii populatiei tinere, de 0-14 ani, de la 23,7% (in 1990) la 15,0% (in 2012) si cresterea ponderii celei varstnice, de 65 ani si peste, de la 10,3% (in 1990) la 15,0% (in 2012). Populatia adulta, de 15-64 ani, a crescut constant de la 66% (in 1990) la 70% (in 2012).
  • Pentru prima oara in ultimele patru decenii, la 1 ianuarie 2012 ponderea populatiei populatiei tinere este egala cu ponderea populatiei varstnice (15,0%).
Efectele procesului de imbatranire vor apare in timp, determinand perturbatii la nivelul populatiei scolare, populatiei fertile si populatiei in varsta de munca.
Populatia varstnica nu poate fi privita ca o entitate omogena, ea incluzand subgrupa de varstnici "mai tineri" (65-74 ani), subgrupa de varstnici "mai batrani" (75-84 ani) si longevivii (85 ani si peste).

3 comentarii:

Anonim spunea...

Unul dintre cei mai tineri candidaţi la un fotoliu de deputat este Elena Cătălina Ştefănescu (23 de ani). Ea candidează din partea USL în colegiul 1 Camera Deputaţilor din Turnu Magurele. Cătălina Ştefănescu a fost propusă şi susţinută de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, de altfel fiind şi secretara acestuia potrivit site-ului de stiri locale turnulcustiri.ro.

Sursa: http://www.turnucustiri.roTânăra social-democrată nu are experienţă în politică sau în administraţie, în cv-ul acesteia fiind specificat că a absolvit de curând cursurile Facultăţii de Limbi Moderne Aplicate, potrivit Hotnews.ro. În martie 2008, un filmulet postat pe internet la o petrecere PSD a stârnit mult interes. Cătălina Ştefănescu este în centrul atenţiei, dansând atât cu preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, dar şi cu fostul lider PSD, Adrian Năstase.



Citiţi mai mult: DANSATOARE. Secretara de 23 de ani a lui Liviu Dragnea candidează pentru un post de deputat la Turnu Măgurele

Anonim spunea...

Sunt disperat de ce se intampla in lumea politicienilor care sustin ca ne reprezinta. Nu exista nicio institutie care sa verifice modul in care tinerela "politiciene" reusesc in 2-3 ani , din salarii nesemnificative sa-si cumpere masini si apartamente si daca nu vor dovedi ca au avut venituri suficiente sa le impoziteze sumele ce nu pot fi justificate ?. Aceasta sa fie valabil pentru toti politicienii care acced la pozitii de paralamentar sau in institutiile publice. Romanii nu vor tine seama de ce dezvaluie presa .Ei vor vota fie din ura pentru un partid sau altul fie din interes marunt (micile pomeni date in campaniile electorale) . Ne meritam soarta !. Halal sa ne fie !. Clasa politica a castigat. Alegatorii romani sunt considerati de aceasta clasa politica niste pigmei. Daca exista D-zeu, ma rog sa fie pedepsiti cu totii, dar teama imi este ca politicienii fara scrupule si fara de D-zeu isi vor face mendrele in continuare. Nu ma voi mai duce la vot decat atunci cand voi fi sigur ca exista politicieni care vor merita sa ma reprezinte. Stiu ca multi vor spune : "Paguba-n ciuperci". Nu-i nimic , dar voi fi multumit ca pana atunci nimeni nu va avea votul meu.

Anonim spunea...

oră
15:03 Cutremur puternic în Mexic



14:56 Haşotti: Lăzăroiu ori are probleme psihice, ori mai are doi neuroni care-i umblă haotic



14:42 Apostu, acuzat că a anulat ilegal amenzi de 150.000 lei



14:35 Van Rompuy, zgârcit cu statele sărace în propunerea sa de buget UE



14:35 Liviu Pop: Oltchim va lucra la 65 la sută din capacitate peste o lună



14:25 Vasilică Danileț, atac la presă



14:23 Farmacia europeană prescrie austeritate



14:17 Daruri de noiembrie pentru melomani, la Bucureşti şi Berlin



14:15 Ponta, despre Complexul Energetic Oltenia



13:49