miercuri, 14 noiembrie 2012

Aflată la jumătatea mandatului său, Comisia Barroso II nu a primit nota de trecere din partea cetăţenilor europeni, arată un sondaj realizat de Burson-Marsteller şi Euractiv.com. Peste 53% dintre cei interogaţi au arătat că executivul european condus de Jose Manuel Barroso merită nota 3 pe o scală de la 1 la 10. Sub 1% dintre ei au oferit Comisiei nota 10. Mai rău, 23,1% au oferit Comsiei nota 1. Niciunul dintre comisarii lui Barroso nu a obţinut mai mult de 6, cu cele mai rele calificative pentru Uniunea Economică şi Monetară. “Mesajul pentru Comisie ca întreg şi pentru comisarii luaţi individual este că trebuie să acţioneze mult mai bine”, spune David Earnshaw, directorul firmei de consultanţă Burson-Marsteller. Prestaţia Comisiei este considerată mai rea decât in 2011 de catre 50% dintre respondenţi, iar 22,3% o consideră “mult mai rea”, în special în ceea ce priveşte măsurile pentru creştere economică şi politica socială. Important este de notat că cei intervievaţi sunt cu toţii implicaţi în procesul politic din cadrul UE sau provin din mediul universitar sau de afaceri. O treime dintre ei lucrează chiar pentru instituţiile UE. Preşedintele Barroso şi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Catherine Ashton, au primit de departe cele mai proaste note, 2,5, respectiv 2. Comisarul pentru Competiţie, Joaquin Almunia, şi comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, la fel şi comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, au primit nota 3,5. Viviane Reding a primit nota 4,5, in timp ce comisarul roman Dacian Ciolos a primit nota 5. Comisarul pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes a primit cea mai mare notă dintre toţi colegii, 6, şi a fost considerată drept comisarul cu cea mai bună comunicare. Bulgăroaica Kristalina Gheorgieva a primit nota 5,5. Zece dinttre comisari au primit nota 5.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Şeful Centrului pentru Studii Politice Europene, Karel Lannoo, arată însă că Merkel nu ar reuşi o performanţă mai bună decât Barroso în fruntea Comisiei. “Ea are acum în spate, în Germania, finanţe foarte puternice. La Bruxelles s-ar simţi însă incapabilă.”

Acelaşi Lannoo consideră că notele proaste se datoreaza deficienţelor majore de comunicare ale Comisiei. “Barroso nu poate spune ce vrea. Comisarii lucrează în condiţii dificile şi trebuie să înţelegm asta. Uitaţi-vă în Europa şi veţi vedea că nimeni nu stă mai bine decât Barroso, în afară de Merkel, iar aceşti oameni au o putere mai mare decât a lui”, a spus Lannoo.

Încercând să mai îmbunătăţească imaginea CE, Lannoo a explicat că executivul UE are o imagine tot mai proastă din cauza îmbrăţişării euroscepticismului de presa din mai multe ţări europene, în afara de această viziune tradiţională în Marea Britanie.