joi, 1 mai 2014

Grupul celor Şapte a promis să se mişte repede şi să impună Rusiei noi sancţiuni, ca răspuns la încălcarea termenilor acordului de la Geneva privind Ucraina, însă nu a spus când va face acest lucru şi care vor fi ţintele, potrivit Wall Street Journal.
Liderii europeni şi cei americani s-au străduit vineri să depăşească diviziunile privind până unde să meargă cu sancţiunile, o întârziere care, se plânge Ucraina, încurajează Moscova să influenţeze voinţa separatistă din estul ţării vecine.
Preşedintele Barack Obama a discutat vineri cu reprezentanţii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei, subliniind necesitatea unor măsuri concertate. Liderii G7 s-au pus de acord că este nevoie de acţiune.  La sfârşitul zilei, Grupul celor Şapte, care include Japonia şi Canada, a transmis o declaraţie de presă în care anunţau că se vor impune rapid "sancţiuni ţintite pentru a răspunde la ultimele acţiuni ale Rusiei". Nu a precizat, însă, când se va întâmpla acest lucru şi nu au specificat ţintele sancţiunilor.
"Având în vedere urgenţa de a asigura oportunitatea unui vot democratic paşnic şi de succes, luna viitoare, în alegerile prezidenţiale din Ucraina, ne-am angajat să acţionăm urgent pentru a intensifica sancţiunile urmărite şi măsurile de creştere a costurilor acţiunilor Rusiei", se arată în declaraţia G7.
Oficialii ruşi au afirmat în repetate rânduri că sancţiunile sunt contraproductive şi le-au minimizat impactul.
Întârzierea sancţiunilor vine în contextul unei deteriorări a situaţiei din estul Ucrainei, unde mai mulţi observatori militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au fost luaţi prizonieri de către militanţi pro-ruşi. Totodată, oficialii americani au anunţat o intensificare a activităţii militare ruse. Colonelul Steven Warren, purtător de cuvant al Pentagonului, a declarat vineri că avioane ruseşti au violat spaţiul aerian al Ucrainei "de mai multe ori" în ultimele 24 de ore.
"Cerem Rusiei să facă imediat paşi pentru detensionarea situaţiei", a adăugat reprezentantul Pentagonului.
Un oficial francez a avertizat: concentrarea pe sancţiuni distrage Occidentul de la sarcina mai urgentă de a convinge militanţii pro-ruşi din estul Ucrainei să predea armele.
Diferenţele dintre oficialii europeni şi cei americani vizează duritatea loviturii financiare pe care Occidentul vrea să o dea economiei ruse şi preşedintelui Putin.
Casa Albă intenţionează să sancţioneze reprezentanţi de vârf din guvernul de la Moscova, precum şi oameni de afaceri importanţi, apropiaţi lui Putin, şi companiile lor. Pe de altă parte, europenii sunt reticenţi când vine vorba de sancţionarea unor directori de companii sau a unor firme din cauza relatiei lor cu Putin, preferând să se concentreze pe oficiali guvernamentali.
Un oficial european implicat în deliberări a afirmat că legile europene îngreunează sancţionarea persoanelor fizice doar pe baza unor acuzaţii de corupţie sau relaţii de afaceri ilicite, arată WSJ.
Nici SUA şi nici UE nu sunt însă pregătite să adopte sancţiuni mai cuprinzătoare care să ţintească sectoare întregi ale economiei ruse, precum cer reprezentanţii guvernului de la Kiev.
Oficialii americani estimează că economia deja slabă a Rusiei se pretează la sancţiuni. Confirmând spusele americanilor, banca centrală a Rusiei a ridicat vineri rata dobânzii-cheie, după ce agenţia Standard&Poor's a redus ratingul datoriei ţării la o treaptă peste nivelul considerat "junk".
     Presedintele Barack Obama a declarat într-o conferinţă de presă la Seul (Coreea de Sud) ca a început deja să lucreze la sancţiuni sectoriale cuprinzătoare, însă păstrează această opţiune pentru cazul în care situaţia din Ucraina continuă să se deterioreze.
     "Vom continua să păstrăm nişte săgeţi în tolbă", a afirmat Obama adăugând că este evident faptul că e posibil ca nici măcar nişte sancţiuni mai serioase să nu îl convingă pe Putin să îşi schimbe drastic politica. Sancţiunile americane şi europene anterioare au vizat zeci de persoane din Ucraina şi Rusia şi câteva companii cu legături cu Putin.
     Oficialii americani au declarat că au identificat o listă de persoane din Rusia şi Ucraina care sunt complice la ceea ce Washingtonul descrie drept "o campanie de destabilizare dusă împotriva guvernului interimar de la Kiev".
     Autorităţile de la Kiev presează Casa Albă să impună sancţiuni dureroase care să vizeze sectoare mari ale economiei Rusiei, inclusiv finanţele, apărarea şi industria energetică.
     Uniunea Europeană, care a aplicat deja sancţiuni împotriva a peste 30 de lideri de la Kremlin şi ucraineni pro-ruşi, se pregăteşte să sancţioneze alţi 15. Aceste planuri au fost puse însă în aşteptare pentru a vedea dacă acordul din 17 aprilie, de la Geneva, reuşeste să detensioneze situaţia din Ucraina, însă ar urma să fie reluate în cazul în care UE concluzionează că înţelegerea "este moartă".
"Acţiunile noastre depind foarte mult de situaţia de pe teren", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al UE pe politici externe. Reprezentantul UE a adăugat: "Din păcate, evenimentele recente indică, în anumite cazuri, că nu toată lumea este hotărâtă să respecte acordul de la Geneva".
Dacă Moscova continuă să contribuie la escaladarea tensiunilor, oficialii UE spun că vor impune sancţiuni economice mai mari. Oficialii au în vedere o serie de măsuri care includ interdicţii la importurile de mărfuri din Rusia precum diamante, îngrăşăminte, petrol şi gaze.  Măsurile ar putea viza, de asemenea, exporturile cheie din UE în Rusia, cum ar fi echipamente importante pentru sectorul energetic din Rusia .  Dar fiecare stat membru UE face lobby pentru a exclude sancţiunile care ar putea lovi propria economie. Pentru ţările est-europene, acestea vizează exporturile de gaze din Rusia, care asigură, în unele cazuri, 100% din necesarul ţării. Belgia face lobby împotriva restricţiilor la importurile de diamante din Rusia, temându-se că măsura ar putea afecta Anvers, centru comercial de diamante.  Adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională al preşedintelui american, Ben Rhodes le-a spus unor jurnalişti, ieri, la bordul avionului lui Barack Obama, în drum dinspre Coreea de Sud către Malaysia, că sancţiunile ar putea să vizeze persoane influente în sectoarele energetic şi bancar.
Oficialul american a declarat că vizarea "unor indivizi care controlează o largă parte a economiei ruse" va avea un impact puternic asupra economiei Rusiei.
Ben Rhodes a evocat "un evantai de sancţiuni" care "vor permite (occidentalilor - n.r.) să sporească presiunea", în cazul în care situaţia se agravează. El a recunoscut că, în sectorul privat, "există o nelinişte în legătură cu consecinţele economice ale sancţiunilor asupra unei economii atât de mari ca cea a Rusiei".
Un alt oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că sancţiunile ar putea fi anunţate mâine şi că "fiecare stat va stabili care vor fi sancţiunile impuse. Aceste sancţiuni vor fi coordonate şi complementare, însă neapărat identice".
Rhodes a precizat şi el că aceste sancţiuni nu vor fi impuse în weekend, însă a adăugat că se aşteaptă ca acestea "să fie impuse foarte rapid", confirmând că acest lucru ar putea să aibă loc "la începutul săptămânii viitoare".
Pe de altă parte, surse europene au declarat pentru Reuters, că diplomaţii europeni de vârf au convenit să se întâlnească mâine, în regim de urgenţă, pentru a discuta deteriorarea situaţiei din Ucraina ţi noi sancţiuni pentru Rusia. Întâlnirea ar urma să aibă loc în jurul amiezii.
 (sursa ziarul bursa)

Niciun comentariu: