luni, 12 mai 2014

Aproximativ 400 de mercenari ai unei firme private de securitate americane sunt prezenţi în Ucraina, alături de soldaţii şi poliţia ucraineană în operaţiunile duse împotriva separatiştilor proruşi, scrie ziarul german Bild am Sonntag (BamS), citat de AFP.
Potrivit informaţiilor, bazate pe comunicaţiile radio dintre centrele de comandă ale armatei ruse, interceptate de Agenţia americană de securitate NSA şi transmise apoi serviciilor secrete germane(BND), mercenarii americani coordonează şi dirijează operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi din jurul oraşului Slaviansk.
Aceşti 400 de mercenari lucrează pentru Academi, mai cunoscută sub numele de Blackwater, o firmă de securitate care a fost privată de contract de către armata americană în Irak după uciderea unor civili în 2007, precizează BamS.
Ziarul aminteşte că Rusia a denunţat acum câteva săptămâni prezenţa de mercenari americani alături de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezminţit la mijlocul lunii martie.
Săptămâna trecută, Bild am Sonntag a dezvăluit că agenţi ai CIA şi FBI ajută Kievul să pună capăt rebeliunii din estul Ucrainei şi să plaseze un dispozitiv de securitate eficace, fără ca aceştia să se angajeze direct în confruntări.AGERPRES

3 comentarii:

Anonim spunea...

Kievul a calificat referendumul pentru independenţă din estul Ucrainei drept „o farsă criminală” finanţată de Kremlin, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, citat de AFP. Organizatorii referendumului susţin că s-a înregistrat un vor masiv pentru separarea de Ucraina. Autorităţile de la Kiev acuză Moscova că se află în spatele acestei operaţiuni şi spun că totul este o ”farsă”. SUA şi Uniunea Europeană au anunţat că nu recunosc rezultatele. În ultimele 48 de ore s-au înregistrat noi victime în regiune.


UPDATE 7.15. Un vot masiv pentru declararea independenței față de Ucraina s-a înregistrat și în regiunea Donețk. "89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final", a declarat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale înfiinţate de separatiști.

Ministerul de Externe de la Kiev a catalogat referendumurile de ieri drept o "farsă" finanţată de Rusia: "Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Poporul ucrainean nu va recunoaște niciun referendum terorist organizat în regiunile Donețk,și Luhansk și nici în Crimeea". La rândul lor, SUA și UE au declarat că nu vor recunoaște rezultatele referendumurilor, pe care le consideră ilegale.

Pe de altă parte, separatiștii pro-ruși susțin că două persoane din orașul Krasnoarmiisk au fot ucise de bărbați înarmați, loiali regimului de la Kiev, potrivit BBC.

Anonim spunea...

Aşa-numitele referendumuri din regiunile Doneţk şi Lugansk din Estul ţării reprezintă o „farsă propagandistică”, inspirată de Rusia, în scopul de a-i înlătura de la putere pe actualii lideri ai ţării, şi nu vor avea niciun efect juridic, a declarat preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. În replică, administrația de la Kiev a precizat că "respectă voința poporului".


„Această farsă, numită de separatişti şi terorişti drept referendum, nu este nimic mai mult decât o acoperire propagandistică a crimelor, răpirilor, violenţelor şi altor infracţiuni grave”, a afirmat Turcinov, potrivit site-ului Radei Supreme (Parlamentul unicameral ucrainean).

El a insistat că „această farsă propagandistică nu va avea niciun fel de consecinţe juridice, cu excepţia urmăririi penale pentru organizatori”, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Anonim spunea...

Vicepreşedinta firmei, Suzanne Kelly, a declarat pentru ziarul german Zeit Online că "Academi nu este implicată în nicio operaţiune din Ucraina, iar acest lucru nu este planificat nici pe viitor".

În schimb, serviciile secrete germane BND au refuzat să comenteze informaţiile publicate de săptămânal. Nici Guvernul german nu a făcut vreun comentariu.

Aproximativ 400 de mercenari de la o firmă americană operează în Ucraina alături de militarii şi poliţia ucrainene, în operaţiunile împotriva separatiştilor proruşi, scria duminică ziarul german Bild am Sonntag.