Ultima statistică privind criminalitatea în capitala Germaniei îi arată pe români pe primul loc la capitolul furturi de buzunare în 2013. Nu comit crime grele, dar fură cam tot ce apucă. Cel mai mult succes îl au în rândul hoţilor telefoanele mobile. Extrase din genţile oamenilor sau din magazine. De multe ori, victimele sunt turiştii, prezenţi în orice sezon în număr foarte mare în Berlin (peste 25 de milioane de înnoptări în 2013). Aproape o treime din hoţii de buzunare din Berlin sunt cetăţeni români: 31,1%. Bulgarii ocupă locul al doilea, cu 9,9%.
Studiul, publicat la Berlin de Ministerul regional de Interne, condus de creştin-democratul Frank Henkel, arată şi că delictele de acest gen s-au înmulţit considerabil. Cu 20.794 de făptaşi prinşi în 2013, furturile de buzunar au fost cele mai multe din ultimii 10 ani. Iar 17,3% dintre hoţi s-au dovedit a fi minori.
Tructul cu harta - O escrocherie la modă în rândul hoţilor proveniţi din România face în continuare victime, deşi e arhicunoscută în rândul localnicilor: trucul cu harta, care merge de minune la terasele berlineze. Un domn binevoitor îţi întinde o hartă pe masă, îţi pune întrebări legate de o adresă, iar în timp ce tu te concentrezi să-i răspunzi, banii sau telefonul tău mobil migrează pe nesimţite spre buzunarul lui. Peste 4.000 de astfel de cazuri au avut loc în 2013. În ceea ce priveşte furturile de maşini, cercetările poliţiei arată că făptaşii est-europeni, mai ales cei proveniţi din Polonia, sunt în fruntea listei. În 2013, au fost furate 6.669 de autoturisme, mărcile preferate anul trecut fiind Audi, Range Rover şi Mazda. Pentru crima organizată, spun reprezentanţii poliţiei berlineze, capitala Germaniei e scena perfectă, având în vedere suprafaţa extinsă a oraşului şi legăturile rapide, pe autostradă, cu Europa de Est.
Oraş sigur - În total, poliţia a înregistrat anul trecut peste 503.000 delicte în Berlin, cu 1,7% mai multe decât în 2012. Numărul spargerilor de locuinţe şi al vătămărilor corporale grave a scăzut, faţă de anii trecuţi, cu 5,9%, respectiv 7,1%. Cele 106 omoruri înregistrate în 2013 în capitală au fost şi ele semnificativ mai puţine decât în anii trecuţi. O scădere cu 27,9%.
Motivul principal, aşadar, al creşterii nivelului criminalităţii îl reprezintă tocmai hoţii de buzunare şi de maşini, din ce în ce mai mulţi şi din ce în ce mai activi. Aproape jumătate din totalul delictelor comise în 2013 au fost furturi de toate felurile.
Cu toate acestea, senatorul Henkel asigură că, „în comparaţie cu alte metropole, Berlinul este unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa”.
4 comentarii:
Presedintele Traian Basescu a insistat, marti seara, dupa ce a discutat cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni, asupra necesitatii adoptarii de catre Parlament a unui nou program de guvernare, inainte de numi noii ministri. Basescu a precizat ca doreste acest lucru pentru ca guvernul sa aiba legitimitate deplina si pentru a evita asteptarea deciziei Curtii Constitutionale la contestarea depusa de parlamentarii PDL si PMP.
Presedintele Traian Basescu a insistat, marti seara, dupa ce a discutat cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni, asupra necesitatii adoptarii de catre Parlament a unui nou program de guvernare, inainte de numi noii ministri. Basescu a precizat ca doreste acest lucru pentru ca guvernul sa aiba legitimitate deplina si pentru a evita asteptarea deciziei Curtii Constitutionale la contestarea depusa de parlamentarii PDL si PMP.
de Vlad Mixich HotNews.ro
Miercuri, 5 martie 2014, 1:29 Actualitate | Opinii
Vlad Mixich
Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
E ca in bancurile cu politisti. Sau ca in bancurile cu radio Erevan. Pentru cei tineri e extrem de enervant. Pentru cei batrani, deja o obisnuita anormalitate. E stupid. Si trist ca mecanismele prin care statul roman ar trebui sa-si serveasca cetateanul nu reusesc adesea decat sa-l frustreze sau sa-l umileasca.
Pe 5 noiembrie 2013, guvernul Ponta anunta ca medicii rezidenti din Romania vor primi doar o bursa pentru ca nu se gasesc 25 milioane de euro pentru ca salariile acestora sa fie direct si indreptatit dublate. Zece zile mai tarziu, pe 15, era publicata legea care consfintea acordarea acestei burse. Pentru ca aceasta ordonanta sa devina realitate era nevoie insa si de norme de aplicare, adica mecanismul prin care cei 670 de lei ajung din visteria statului in buzunarul tanarului medic.
Doar ca dupa 15 noiembrie 2013, indiferenta s-a asternut asupra acestui subiect timp de 2 (doua!) luni. Indiferenta e un fel de-a spune, caci premierul Victor Ponta s-a laudat la mai toate televiziunile ca a dublat salariile medicilor rezidenti.
O minciuna: nu e vorba de o dublare, ci de o crestere de 30 – 65 %. Si nu pentru toti medicii rezidenti pentru toata perioada rezidentiatului, ci doar pentru cei care castiga mai putin de 3000 de lei brut in acea luna. Dar sa trecem peste asta. Cu minciunile, din pacate, ne-am obisnuit.
•Rusia nu are la dispoziţie numai armata, ci şi arma energetică. Germania este cel mai mare importator, iar Ucraina, dar şi cea mai mare parte a fostelor ţări comuniste depind de gazele ruseşti până la 100%. Salvarea poate veni de la gazele de şist, fie ele locale sau americane.
Trimiteți un comentariu