sâmbătă, 8 martie 2014

Daca SUA vor impune sanctiuni Rusiei pentru actiunile sale din Ucraina, Moscova ar putea fi fortata sa renunte la dolar ca rezerva valutara si ar putea refuza sa mai plateasca imprumuturile la bancile americane, a declarat marti un consilier de la Kremlin, Sergei Glaziev. Potrivit acestuia, in cazul in care Washingtonul ar ingheta conturile rusilor din SUA, posibilitate invocata in contextul discutiilor cu privire la sanctiunile care ar putea fi aplicate in cazul interventiei din Ucraina, Rusia le-ar putea recomanda celor care detin titluri de stat americane sa le vanda.
Interventia in Ucraina: Cum ii pot pedepsi americanii pe rusi.  "Daca sanctiunile vor fi aplicate anumitor institutii va trebui sa declaram imposibilitatea de a returna imprumuturile acordate acestora de bancile americane. Va trebui sa ne orientam catre alte monede", a spus Glaziev pentru RIA Novosti, potrivit Reuters.
Rusia va transforma regimul de sanctiuni intr-un castig si isi va reduce complet dependenta de SUA, a adaugat acesta.
Interventia lui Putin in Ucraina: Rubla si bursa de la Moscova, la pamant. Ce a facut banca Rusiei
"Avem relatii comerciale si economice excelente cu partenerii nostri din est si sud si vom gasi o modalitate pentru a reduce la zero dependenta noastra financiara de SUA si chiar sa iesim din regimul de sanctiuni cu un mare castig pentru noi", a continuat Glaziev.
Pe de alta parte, Kremlinul si-a exprimat surpriza fata de afirmatiile consilierului lui Putin, scrie Voice of Russia.
Criza din Ucraina face ravagii pe burse. Ce se intampla cu pretul petrolului
"Dl. Glaziev nu a fost autorizat sa vorbeasca in numele guvernului rus si, mai ales, sa afirme asemenea masuri inacceptabile", a declarat o sursa din interiorul Kremlinului, care a mai precizat ca Glaziev si-a exprimat "opinia personala", care nu are nicio legatura cu pozitia oficiala a Rusiei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Gazprom avertizează că Ucraina a ratat termenul limită de plată al datoriei de 1,89 miliarde de dolari, şi că va opri livrările de gaze, la fel ca în 2009 când a fost întreruptă furnizarea ţărilor europene cu energie, a declarat Aleksei Miller, directorul Gazprom, pentru agenţia de presă France-Presse (AFP).

Anonim spunea...

Grup Servicii Petroliere (GSP), controlat de omul de afaceri Gabriel Comanescu, a inaugurat vineri o investitie de 44 milioane de dolari. Investitia consta in achizitia si modernizarea unei platforme petroliere in urma unui parteneriat cu EximBank care a oferit un credit de 30 de milioane de dolari. Restul sumei provine din fonduri proprii ale GSP. Platforma petroliera va fi utilizata chiar de saptamana viitoare pentru operatiuni de foraj in Marea Neagra desfasurate de catre compania petroliera OMV Petrom, a anuntat Gabriel Comanescu. Inre GSP si OMV Petrom au fost incheiate contracte pentru patru sezoane a cate sase luni.

"Astazi vorbim practic despre un proiect de investitii 100% romanesc, avand in vedere ca atat GSP, cat si EximBank sunt entitati cu capital autohton", a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank. Potrivit acestuia, implicarea EximBank in acest parteneriat a constat in acordarea unei finantari totale in valoare de aproape 30 milioane de dolari, destinate achizitionarii si modernizarii platformei.

"Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea si modernizarea flotei, mentinerea companiei in topul jucatorilor din industria de profil din Marea Neagra precum si accesarea unor piete noi", a declarat la randul sau Gabriel Comanescu, presedintele Grup Servicii Petroliere. Acesta sustine ca in zece ani de activitate, GSP a investit peste un miliard de euro.

Platforma de foraj maritim GSP Uranus este o platforma autoridicatoare cu 3 picioare, care opereaza in ape cu adancimi pana la 100m si putand sa atinga adancimea maxima de foraj de 7.600 m. Pe langa platforma Uranus, GSP mai detine inca sase platforme petroliere in Mexic, Olanda, Turcia si Romania. Cea din Olanda urmeaza sa plece in Rusia in perioada urmatoare.

Inaugurarea platformei de foraj marin GSP Uranus a avut loc in incinta GSP Shipyard, in Portul Constanta Sud-Agigea.