sâmbătă, 1 martie 2014

Camera Superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, azi, în unanimitate, folosirea forței militare în Ucraina, scrie CNN.
Ministrul de Externe ucrainean declară că Rusia a refuzat să participe la consultări cu Kievul, privind oferirea de garanții pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Președintele interimar al Ucrainei a convocat de urgență Consiliul de Securitate al țării.
UPDATE ora 16.40: Cel puțin 15 ambulanțe au fost văzute părăsind piața centrală din Harkov, după o tentativă a protestatarilor de a ocupa clădirile guvernamentale din orașul din estul Ucrainei, potrivit Itar-Tass.
În această dimineață, Camera Inferioară a Parlamentului i-a cerut lui Putin să ia „măsuri pentru a stabiliza situația din Crimeea și să folosească diverse mijloace pentru a-i proteja pe cetățenii din Crimeea de tiranie și violență”.
Kremlinul a mai anunțat azi că Putin l-a numit pe ministrul adjunct de Externe, Grigori Karasin, ca reprezentant oficial pentru supravegherea aprobării propunerii sale în Consiliul Federației.
"Consider că trebuie să cerem preşedintelui Federaţiei Ruse să-l recheme pe ambasadorul Federaţiei Ruse din SUA. Potrivit mass-media, preşedintele american Barack Obama a afirmat că Rusia va plăti scump pentru politica sa. Eu consider că această declaraţie a preşedintelui american este o ameninţare, care a depăşit linia roşie şi care a ofensat poporul rus. Vom cere ca preşedintele (Putin) să-şi recheme ambasadorul din SUA", a declarat senatorul rus, în cadrul aceleiaşi şedinţe în care membrii camerei superioare au autorizat în unanimitate utilizarea armatei ruse în Crimeea, peninsulă rusofonă în sudul Ucrainei, în urma unei cereri în acest sens a lui Vladimir Putin.
Preşedintele american a declarat vineri că orice încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea un rol destabilizator. "SUA şi comunitatea internaţională reiterează că orice ingerinţă militară în Ucraina va avea preţul ei", a afirmat Barack Obama.
  

Un comentariu:

Anonim spunea...

Rusia ar putea să-şi recheme ambasadorul din SUA, în urma declaraţiilor "agresive" ale preşedintelui Barack Obama, a anunţat preşedintele Senatului rus (Consiliul Federaţiei), Valentina Matvienko.

Barack Obama si Vladimir Putin"Vom cere Comisiei pe probleme externe a camerei superioare să se adreseze în acest sens preşedintelui rus Vladimir Putin", a precizat Valentina Matvienko în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Federaţiei pe tema trimiterii de trupe în Ucraina, potrivit RIA Novosti, transmite Agerpres.



Citiţi mai mult: Criza din Ucraina: parlamentarii ruși cer retragerea ambasadorului rus din SUA -