marți, 18 martie 2014

Pe fundalul crizei din Crimeea, UE ameninţă Rusia cu blocarea conturilor şi interdicţii de călătorie, alte posibile sancţiuni fiind în studiu. Dar nu numai Rusia ar avea de suferit într-un atare scenariu, avertizează Asociaţia federală pentru comerţ en gros, comerţ exterior şi servicii (BGA).
Germania şi Rusia întreţin strânse legături economice. Întreprinderi germane au investit 20 de miliarde de euro în Rusia iar volumul comercial bilateral se cifrează la 76 de miliarde de euro anual. Mai detaliat, exporturile germane în Rusia au valoarea cumulată de 36 de miliarde de euro, în vreme ce exporturile ruseşti în Germania au depăşit 40,4 miliarde. Rusia exportă în Germania mai ales energie şi materii prime, importând în schimb bunuri de consum, maşini şi unelte, instalaţii industriale, vehicole, produse electrotehnice şi componente de infrastructură.
Cu Rusia fac afaceri 6200 de întreprinderi germane. Multe dintre ele cer în aceste zile sfatul Asociaţiei federale pentru comerţ en gros, comerţ exterior şi servicii (BGA). Anton Börner, preşedintele organizaţiei, spune că firele telefonice sunt permanent încinse. "Firmele germane au devenit nesigure. Întreprinzătorii întreabă la ce să se aştepte în relaţiile cu Rusia. Dacă este iminentă instituirea unor sancţiuni şi dacă sunt periclitate plăţile curente."
Alarmate sunt mai ales întreprinderile germane care şi-au deschis capacităţi de producţie în Rusia. Asta fiindcă Duma de la Moscova dezbate o lege de naţionalizare a întreprinderilor străine. Dacă legea va intra în vigoare, economia occidentală va suferi o grea lovitură, avertizează Börner. "Statul rus are monopolul puterii. Ce pot eu să fac dacă se adoptă legea şi apoi vine cineva şi-mi confiscă întreprinderea? Nu pot decât să plec acasă", a declarat el pentru DW.
Totuşi, responsabilul nu se aşteaptă să se meargă atât de departe. "Apelăm insistent la o deescaladare. Noi, comercianţii, suntem mereu pentru păstrarea unui canal de dialog. Discuţiile sunt mai bune decât presiunile. UE trebuie să implice Rusia, trebuie să-l implice pe Putin în procesul de luare a deciziilor. De la egal la egal şi cu maximă înţelegere pentru situaţia în care se află liderul de la Kremlin. Dar trebuie totodată să i se explice lui Putin că modificarea unilaterală a unor acorduri şi frontiere valabile din persectiva dreptului internaţional nu poate duce decât la izolarea Rusiei. Ori, guvernul german îndeplineşte toate premizele pentru a fi purtătorul acestui mesaj".
Börner este încredinţat că, ţinând seamă de acţiunile de până acum ale preşedintelui Rusiei, sancţiuni mai severe nu-l vor determina să cedeze. Dimpotrivă, îl vor îndârji şi mai tare. Aceeaşi opinie este de altfel împărtăşită de partenerii de afaceri ruşi ai firmelor germane. Există zeci de mii de contacte germano-ruse pe zi în domeniul economic, şi ameninţarea înrăutăţirii relaţiilor bilaterale este tema de discuţii numărul unu. Iar partenerii comerciali ruşi sunt la fel de speriaţi ca şi cei germani, a făcut cunoscut preşedintele BGA.
El a subliniat: "Avem interese comune. Vrem să facem împreună afaceri profitabile în condiţii de încredere reciprocă. Deci îi întrebăm pe partenerii noştri ruşi de modalităţile pe care le au, de a-i influenţa pe politicienii de la Moscova, pentru a le transmite, politicos şi prietenos, că la urmă Rusia va avea mai mult de suferit decât vestul. Suntem foarte siguri de asta."
Börner a evidenţiat că Rusia este mult mai dependentă din punct de vedere economic de UE decât viceversa. Exporturile ruseşti de energie asigură mai mult de jumătate din bugetul statului şi acoperă aproximativ o pătrime din PIB-ul Rusiei. Iar mai mult de 80 la sută din exporturile ruseşti de energie iau calea occidentului. Dacă UE ar renunţa la importurile de gaz din Rusia, vistieria de la Moscova ar încasa o grea lovitură, fiind lipsită dintr-o dată de încasări de 100 de milioane de dolari pe zi. Germania, în schimb, ar avea, ţinând cont că rezervele sale de gaz sunt suficiente pentru o jumătate de an, destul timp pentru a-şi găsi alţi furnizori.
Potrivit preşedintelui BGA, economia globală va reveni la normal după criza actuală în termen de câteva luni. În afara firmelor germane implicate masiv pe piaţa din Rusia şi care vor fi puternic afectate în eventualitatea unor sancţiuni, economia germană axată pe exporturi va evolua satisfăcător şi în 2014. Potrivit prognozelor se aşteaptă o creştere a exporturilor la 1,3 bilioane de euro. Importurile vor creşte şi ele cu două procente, însumând 914 miliarde de euro, astfel că volumul comercial al Germaniei va depăşi mai substanţial decât până acum pragul de două bilioane de euro.

Niciun comentariu: