vineri, 7 martie 2014

2014 va fi un an greu pentru bănci. Sursele atrase de la băncile-mamă sunt în scădere rapidă, dar nu văd pericole. Suntem confortabili având în vedere rezerva foarte mare de solvabilitate, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR,  Nicolae Cinteză, la Sinaia, la un seminar organizat în urmă cu o săptămână de Finmedia. Nivelul confortabil al solvabilităţii pe ansamblul sistemului bancar, de 15,02% la finele anului trecut (mult peste nivelul minim de 8%), apare însă pe fondul lipsei activităţii de creditare, a cărei relansare este puţin probabil să se întâmple mai devreme de toamna acestui an.
 Peste 4 miliarde de euro au pierdut băncile anul trecut din liniile de finanţare externă, alte 800 milioane de euro dispărând în prima lună din 2014, astfel încât la finele lunii ianuarie soldul resurselor atrase coborâse la 13,4 miliarde de euro. Cinteză se aşteaptă ca această tendinţă să continue, în condiţiile în care băncile nu dau împrumuturi. BNR nu este îngrijorată atât de plecarea banilor băncilor-mamă, cât de faptul că sursa externă, din care s-au finanţat creditele acordate în perioada de boom, ajunse acum neperformante, este înlocuită de sursa internă – banii deponenţilor români. BNR a suspectat anul trecut că băncile nu restructurează corect creditele, căutând artificii care să le permită să constituie provizioane mai mici...Presiunea provizioanelor suplimentare ar putea afecta şi anul acesta profitabilitatea băncilor, în condiţiile în care verificările făcute de BNR la felul în care au fost raportate creditele restructurate s-au încheiat doar la 20 de bănci. „Alte 11 bănci urmează până la finele lunii martie, iar în aprilie vom face o evaluare“. Problema profitabilităţii precare este mai îngrijorătoare, spune Cinteză, decât retragerea liniilor externe de finanţare: „Nu mă îngrijorează că pleacă banii, pentru că băncile au destulă lichiditate. Mă îngrijorează că profitul acela e mai mult contabil, şi mergând aşa se decapitalizează. Restructurarea a început relativ târziu“.
Anul trecut, din sistemul bancar au mai plecat încă 3.157 de salariaţi, personalul total ajungând la 58.612, iar salariul mediu brut s-a diminuat cu doar 7 lei, la 5.472 lei. Băncile au închis în aceeaşi perioadă încă 231 unităţi. Anul trecut, profitul mediu net pe salariat obţinut în sistemul bancar s-a situat sub 2.000 de euro.
Alte probleme acuzate de şeful supravegherii din BNR sunt lipsa de transparenţă în stabilirea comisioanelor, reducerea dobânzilor la depozite sub nivelul la care clientul poate obţine un minim câştig sau chiar practici „grosolane“ de păcălire a clienţilor care vor să retragă banii din depozite astfel încât să plătească taxe nejustificate.

Niciun comentariu: