luni, 31 martie 2014

Compania aeriana germana Lufthansa va anula 3.800 de zboruri de miercuri pana vineri, din cauza unei greve a pilotilor in aceste trei zile, pe fondul unor negocieri salariale, relateaza AFP.  "Din cauza grevei anuntate de catre Sindicatul pilotilor Cockpit la Lufthansa, Lufthansa Cargo si Germanwings, aproximativ 3.800 de zboruri vor fi anulate miercuri, joi si vineri", a anuntat Lufthansa intr-un comunicat. In total, 425.000 de pasageri sunt vizati de aceste anulari, a precizat compania, adaugand ca doar 500 de zboruri de scurt si lung curier raman programate in aceasta perioada.  Pilotii din cadrul filialelor sale Swiss, Austrian Airlines, Eurowings Lufthansa CityLine si Air Dolomiti, dar si cei din cadrul Brussels Airlines, din care detine 45%, nu sunt vizate de greva, iar Lufthansa preconizeaza ca va utiliza cele mai mari avioane "acolo unde este posibil", pentru a transporta mai multi pasageri atat catre Germania, cat si in afara tarii, informeaza Mediafax.  Pentru a gestiona mai bine consecintele acestei greve, compania a anuntat ca va utiliza personalsuplimentar la sol la Frankfurt si Munchen, dar si in centrele de primire. Cockpit, care revendica 9.000 de membri la nivelul tuturor companiilor, a indemnat pilotii sa inceteze lucrul incepand de miercuri, la ora locala 0.00 (joi, 1.00, ora Romaniei), si pana vineri, la ora locala 23.59 (0.59, or Romaniei), cerand cresteri salariale si imbunatatirea conditiilor la sfarsitul carierei.Sindicatul asteapta o participare "absolut puternica", a delarat vineri pentru AFP unul dintre purtatorii de cuvant ai organizatiei. El a refuzat sa precizeze care este numarul de membri ai organizatiei in randul celor aproximativ 5.000 de piloti angajati de catre Lufthansa.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, şi guvernul său şi-au prezentat, în această seară, demisia

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, şi guvernul său şi-au prezentat, în această seară, demisia, la o zi după înfrângerea grea suferită de stânga la alegerile municipale de duminică, potrivit AFP.  Potrivit unor surse din cadrul majorităţii socialiste, citate de BBC News, actualul ministru de Interne, Manuel Valls, ar urma să-i succeadă lui Ayrault în postul de prim-ministru.
Şeful statului francez, Francois Hollande, devenit nepopular de la sosirea sa la putere în 2012, va explica alegerea sa luni, într-o alocuţiune televizată ce va fi difuzată la ora 18:00 GMT (21:00 ora României).   Sondajele de opinie sugerează că Valls (51 de ani) este popular inclusiv în rândul alegătorilor de dreapta.    A doua rundă a alegerilor municipale, duminică, a înregistrat o scădere mare a popularității socialiștilor în peste 150 de orașe cu mai mult de 9.000 de locuitori, potrivit rezultatelor parțiale.   Frontul Național a obținut victoria în 11 orașe, în special în sudul Franței.   Înainte de a demisiona, Ayrault a recunoscut că mulți alegători și-au pierdut încrederea în guvernul său și că președintele Francois Hollande va lua măsurile pe care le consideră de cuviință, referindu-se la o remaniere guvernamentală.
O comisie guvernamentală recomandă Germaniei să depisteze "turiştii bunăstării" din state UE aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi muncitorii necalificaţi, să-i expulzeze pe cei care comit fraude şi să le interzică revenirea pentru o anumită perioadă de timp, relatează site-ul Euractiv, citat de mediafax.ro
Creşterea economică şi rata scăzută a şomajului din Germania reprezintă un adevărat "magnet" pentru cetăţeni UE care beneficiază de libertatea de mişcare în cadrul Uniunii Europene (UE), în contextul în care industria duce nevoie de personal. Însă există temeri cu privire la un "aflux" de bulgari şi români, care fug de sărăcia din ţarile lor, scrie site-ul. Guvernul Merkel a creat în ianuarie o comisie care să evite asemenea abuzuri, după ce unele oraşe germane s-au plâns că serviciile lor de sănătate şi pentru ajutoare sociale nu mai pot face faţă numărului mare de şomeri est-europeni.
Concluziile "interimare" ale comisiei urmează să fie prezentate presei miercuri, însă o copie a raportului, la care Reuters a avut acces, arată că actuala coliţie între social democraţi şi conservatori condusă de către Merkel pregăteşte înăsprirea regulilor.
 "Guvernul susţine libertatea de mişcare, iar Germania beneficiază de pe urma ei. Totodată trebuie să recunoaştem că o mulţime de probleme pot să fie asociate cu imigraţia", se arată în document.
Populaţia Germaniei a crescut pentru al treilea an consecutiv, în 2013, în contextul în care migraţia netă a atins cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani şi a înregistrat o creştere a migranţilor din Europa de Est. Însă este prea devreme să se aprecieze dacă anularea, la 1 ianuarie, a restricţiilor impuse României şi Bulgariei pe piaţa europeană a muncii va produce efecte şi mai puternice în acest sens în 2014.

duminică, 30 martie 2014

"Aderarea României la Uniunea Bancară ar trebui amânată cel puţin până la intrarea în zona euro"     Uniunea Bancară nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei cauzate de instabilitatea financiară, iar aderarea ţării noastre la această structură ar trebui să fie amânată cel puţin până la intrarea în zona euro, a afirmat analistul economic Călin Rechea.
Abordarea graduală a creării Uniunii nu contribuie la creşterea stabilităţii, ci, dimpotrivă, sumele puse la dispoziţia Fondului Unic de Rezoluţie sunt insuficiente, iar costurile împrumuturilor pe care aceasta le-ar contracta ar fi relativ mari în absenţa unei garantări comune la nivel european, arată domnia sa.
Sistemul de stabilire a contribuţiilor favorizează băncile mari, iar centralizarea supravegherii şi a controlului pentru un sistem complex duce la creşterea fragilităţii, din cauza eliminării capacităţii de autoreglementare a respectivului sistem, a mai precizat Călin Rechea.
O alternativă la crearea unei uniuni bancare o reprezintă fragmentarea fragmentarea sistemului bancar, este de părere analistul economic. Motivele pentru care statele membre ale UE, dar care nu fac parte din zona euro, nu ar trebui să participe la Uniunea Bancară includ, în opinia lui Călin Rechea, incertitudinea contribuţiilor acestora la Fondul Unic de Rezoluţie, precum şi influenţa redusă pe care ar avea-o la Mecanismul Unic de Rezoluţie. (A.S.)

sâmbătă, 29 martie 2014

Presa franceză analiza ls inceputul saptaminii ce a trecut  consecin­ţele votului de duminică pentru municipale care a permis FN să realizeze „scoruri superioare celor anticipate“ şi să se afirme ca „a treia forţă politică“ şi care înseamnă, „fără îndoială, sfârşitul sistemului stânga-dreapta mai mult sau mai puţin ermetic“. Scena politică a fost bulversată şi de acum sunt în confruntare trei blocuri – stânga, dreapta şi FN, acesta din urmă instalându-se ca un arbitru al vieţii politice franceze. „Este o mână de ajutor oferită extremei drepte pe care Franţa electorală a dat-o ieri.“ FN a recoltat fructele climatului deteriorat care domneşte în sânul clasei ­politice, este o victorie a lui Marine Le Pen.
Presa de pretutindeni subliniază, la rândul ei, penetrarea FN la primul tur al municipalelor din Franţa, evidenţiază un vot-sancţiune faţă de guvernarea lui François Hollande, dar menţionează o prevestire rea pentru apropiatul scrutin european. Potrivit Corriere della Sera, „ca în alte momente cruciale ale istoriei recente, norii negri pentru Europa vin iar din Franţa. Succesul FN al lui Marine Le Pen... este un mesaj de exasperare populistă, de respingere a politicii, de teamă de Europa, întărit de un absenteism–record“. Dacă aproape 4 cetăţeni din 10 decid să nu participe la alegerea primarului lor, asta spune că maladia transalpină este gravă şi contagiunea – deja ancorată în societăţile europene – ar putea continua să se extindă, mai arată cotidianul italian. În Spania, toate cotidienele evocă rezultatele „istorice“ ale FN. El Pais arată că „noul discurs populist şi antisistem al lui Le Pen, care a obţinut deja 18% la prezidenţialele din 2012, continuă să atragă din ce în ce mai mulţi francezi“. „Este un şoc“, arată la München Suddeutsche Zeitung, subliniind că partidele franceze „au jucat jocul FN, sabotând încrederea electorilor cu scandaluri şi eşecuri“. Presa britanică a subliniat şi ea avansul FN, condus de „carismatica Marine Le Pen“, un succes atribuit de cotidianul economic Financial Times deziluziei generale faţă de cele două principale partide privind un şomaj ridicat şi o creştere economică în pană. Pentru Times, votul de duminică dezvăluie o „nemulţumire faţă de guvernul cel mai impopular de la naşterea sondajelor moderne în anii ’50“. În Germania, Bild şi Handelsblatt au rezumat informaţia cu formula „extrema dreaptă franceză are vântul în pupă şi Hollande este sancţionat“.

vineri, 28 martie 2014

România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă şi nici nu sunt cuprinşi în vreo formă de şcolarizare, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, pentru surse din presă.
"România înregistrează cel mai mare procent NEET - cei fără slujbă şi cei care nu sunt cuprinşi în nicio formă de şcolarizare - din ţările Uniunii Europene. La nivelul UE, în această categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri", a spus Costoiu, la conferinţa internaţională "Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune - soluţii comune", organizată la Palatul Parlamentului.
Potrivit ministrului, ponderea tinerilor din România care nu au nicio slujbă şi care nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire este de 23%, adică peste media UE.
La nivelul anilor 2008-2012, România avea un procent NEET peste media europeană şi la categoria de vârstă 15-24 de ani. "Cei mai mulţi tineri au fost identificaţi la nivelul anului 2011 - 17,4% din totalul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, în timp ce în 2012 acest procent a scăzut la 13,1%", a precizat Costoiu.
Ministrul delegat este de părere că, dată fiind această realitate, se impune o intervenţie "complexă şi rapidă", în care măsurile din sfera educaţiei şi formării profesionale să fie secondate de unele în aria ocupaţională.
El a mai spus că, la nivel naţional, sunt dezvoltate în prezent strategii privind reducerea părăsirii timpurii a sistemului educaţional, învăţământul terţiar şi învăţarea pe tot parcursul vieţii.  Cu acelaşi prilej, Costoiu şi-a manifestat speranţa că, în curând, cursurile de antreprenoriat vor deveni obligatorii în universităţile româneşti.

joi, 27 martie 2014

Sondaj de opinie din Marea Britanie-Majoritatea respondenţilor vede Rusia într-o lumină pozitivă comparativ cu Uniunea Europeană.
În ciuda recentelor tensiuni dintre Rusia şi Ucraina, Moscova pare a fi văzută într-o lumină mai pozitivă decât Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj de opinie realizat online şi dat publicităţii sâmbătă, în Marea Britanie. Astfel, rezultatul sondajului realizat în perioada 7-20 ianuarie, la care au participat 20.000 de respondenţi şi care a fost comandat de lordul Michael Aschcroft (Partidul Conservator), a arătat că mai puţin de o jumătate dintre respondenţi mai au încredere în Uniunea Europeană.
"Liga celor 27" ocupă, ca nivel de încredere, locul al VI-lea din coada clasamentului în privinţa Parlamentului European, care urmează să organizeze noi alegeri în mai. Pe locul V se află Israelul. Pe poziţia a IV-a (cu două locuri mai jos), se află Uniunea Europeană, iar ultimele locuri se sunt ocupate, în ordine descrescătoare, de Arabia Saudită, Iran şi Coreea de Nord.
Rusia, care, recent, a provocat un referendum extrem de controversat în privinţa legalităţii, prin care a determinat populaţia din Peninslă să se rupă de Ucraina şi să devină teritoriu al Federaţiei Ruse, ocupă poziţia a VII-a în clasament, fiind astfel cu un loc înaintea Uniunii Europene.
Un alt aspect îngrijorător scos în evidenţă de sondaj este acela că britanicii sunt divizaţi şi, totodată, neîncrezători în Uniunea Europeană şi instituţiile ei democratice. Astfel, 41% dintre cei intervievaţi mai sunt de părere că Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, în timp şi aproape acelaşi procent crede că ar trebui să iasă din acestă structură. În ceea ce-l priveşte pe actualul premier britanic, David Cameron, care le-a promis concetăţenilor săi organizarea, în 2017, dacă va fi reales în urma scrutinului din 2015, organizarea unui referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un alt sondaj de opinie, Survation, publicat de Mail on Sunday, arată că 48% dintre britanici ar vota pentru ieşirea Marii Britanii din UE, 39% dintre repondenţi pentru rămânerea ţării în Uniune, iar 13% sunt încă indecişi. Sondajul Survation a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de adulţi, joi.
Rezultatele acestor sondaje de opinie sunt îngrijorătoare şi l-au făcut pe lordul Ashcroft să afirme că "Marea Britanie se rupe de la mijloc".
(Sânziana Stancu)

miercuri, 26 martie 2014

Un articol excelent in Bursa

Sub acoperirea convenabilă a crizei din Ucraina, situaţia economică din Europa continuă să se deterioreze. Evoluţia Irlandei, ţară grav afectată de criza financiară globală, reprezintă unul dintre semnalele acestei tendinţe, în ciuda declaraţiilor optimiste ale oficialilor europenei şi a finalizării acordurilor financiare cu organizaţiile internaţionale.
Este adevărat că s-a înregistrat o scădere puternică a costurilor de finanţare ale guvernului, iar autorităţile de la Dublin se pot lăuda cu noi emisiuni de obligaţiuni, dar este suficient pentru a proclama sfârşitul crizei?...Nici pe departe. Morgan Kelly, profesor de economie la University College Dublin, a avertizat recent, într-un articol din Irish Times, că "adevărata criză economică va începe când se va opri creditul de la BCE". Va fi ascultat profesorul Kelly de această dată, având în vedere că avertismentele sale din urmă cu câţiva ani, înainte de explozia bulei imobiliare din Irlanda, au fost ignorate?
Declaraţiile profesorului irlandez vin pe fondul unei scăderi semnificative neaşteptate a Produsului Intern Brut în T4 2013, cu o rată trimestrială de 2,2%, care a determinat transformarea unei creşteri anuale de 2,9% în T3 2013 într-un declin de 1,2% în ultima parte a anului (vezi grafic) şi o contracţie de 0,3% pentru întreg anul. De 57 de luni, creditul privat înregistrează contracţii anuale, cele mai afectate fiind IMM-urile. Sub povara datoriilor imense acumulate în anii de boom, acestea mai supravieţuiesc doar ca urmare a "bunăvoinţei" băncilor, care nu mai au alternative la refinanţarea pe termen nedeterminat a creditelor, după cum se mai arată în articolul din Irish Times.
     Oare cum se va descurca sectorul privat când dobânzile vor începe să urce către nivelul considerat normal pe pieţe, de circa 5%? Cum vor putea fi rambursate datorii care au ajuns la 316,7% din PIB în T3 2013, conform datelor de la Banca Irlandei?
     Şi atunci, care este explicaţia "miracolului" irlandez? În opinia profesorului Kelly, răspunsul este dat de două silabe magice: "Draghi".
     Omul providenţial de la conducerea BCE a făcut posibilă scăderea costurilor de finanţare ale Irlandei, deoarece "piaţa ştie că Draghi ne garantează datoriile", mai precizează profesorul irlandez.
     Minunile banilor ieftini de la BCE au reuşit să insufle aparenţa vieţii chiar şi pe piaţa imobiliară rezidenţială. Conform datelor oficiale, preţurile au crescut cu 8,4% în ianuarie 2014 faţă de minimul înregistrat în martie 2013. Cu toate acestea, ele rămân cu aproape 50% mai mici decât maximul din septembrie 2007.
     În condiţiile în care creditul bancar îşi continuă tendinţa de scădere, de unde vin finanţările care creează această aparenţă a redresării? Din umbră. Mai precis din aşa-numitul "sistem bancar din umbră", constituit din instituţii financiare nebancare, cum sunt fondurile de hedging sau fondurile de piaţă monetară. Acestea sunt antrenate în procesul creditării şi prezintă, de cele mai multe ori, legături puternice cu fondurile de investiţii şi societăţile de asigurări.
     Un articol recent din cotidianul online Deutsche Wirtschafts Nachrichten arată că sistemul financiar din Irlanda a ajuns să fie dominat de "băncile din umbră", pe fondul dispariţiei efective a sectorului bancar privat clasic, iar Irlanda a devenit o "colonie a marilor bănci internaţionale".
     Conform unei ştiri din Frankfurter Allgemeine Zeitung, economiştii băncii centrale a Irlandei au estimat că 70% dintre tranzacţiile de pe piaţa financiară se desfăşoară în afara sectorului bancar clasic, iar instituţiile financiare prin care trec banii sunt, de cele mai multe ori, doar o căsuţă poştală găzduită de International Financial Services Centre din Dublin.
     Aceste firme, care nu au angajaţi şi nu plătesc taxe, prosperă prin tranzacţionarea creditelor, o afacere deosebit de profitabilă în condiţiile politicilor monetare actuale ale Băncii Centrale Europene.
     Irlandezilor le-a mai rămas, se pare, doar povara unei extraordinare datorii publice, generată de împrumuturile guvernamentale pentru salvarea băncilor.
Un studiu realizat de Merrill Lynch în 2008, la cererea guvernului de la Dublin, arăta că salvarea băncilor va costa cel mult 16,4 miliarde de euro, după cum scrie Bloomberg. Până în urmă cu câteva zile studiul a fost secret, publicarea sa fiind rezultatul unei cereri adresate de un parlamentar din opoziţie.
Având în vedere că valoarea totală a notei de plată pentru susţinerea sistemului bancar s-a ridicat la circa 64 de miliarde de euro, nu este de mirare că autorităţile au dorit menţinerea secretului, mai ales că au şi plătit peste 7 milioane de euro pentru "serviciile" ML.
Estimarea "greşită" a analiştilor de la Merrill Lynch a contribuit semnificativ la decizia de garantarea integrală a datoriilor băncilor de către guvern, garantare care a condus, ulterior, la solicitarea împrumuturilor de la FMI şi UE. Efectele asupra datoriei publice au fost dramatice. Aceasta a crescut până la 117,4% din PIB în 2012, conform ultimelor date oficiale, de la 24,9% în 2007. Cu toate declaraţiile oficiale optimiste, foarte mulţi cetăţeni ai Irlandei au considerat că trebuie să-şi reconstruiască viaţa pe alte meleaguri. Emigraţia din ultimii ani a fost aşa de ridicată, încât singurul termen de comparaţie este emigrarea în masă de la mijlocul secolului al XIX-lea, determinată de "Marea Foamete".
Cei care au rămas mai speră, poate, la revenirea zilelor de glorie ale "tigrului celtic", dar povara datoriilor nu face decât să consume baza industrială a ţării şi, odată cu ea, perspectiva unei redresări reale. Sursa, bursa, Calin Rechea.

marți, 25 martie 2014

Comisia pentru control bugetar (CONT) şi Comisia pentru libertăţi civile (JURI) din Parlamentul European au decis, ieri, instituirea unor pedepse maxime cu închisoarea de cel puţin 10 ani pentru persoanele care comit fraude cu fonduri europene, potrivit unui comunicat al PE.
Membrii celor două comisii au modificat prevederile unui proiect de Directivă a CE, stabilind clar infracţiunile împotriva bugetului UE: fraudă, corupţie activă şi pasivă, spălare de bani, delapidare şi nereguli la contractele de achiziţii publice. Pedeapsa maximă pentru aceste infracţiuni va fi de cel puţin 5 sau 10 ani de închisoare, în funcţie de modul de comitere a infracţiunii, individual sau în grup organizat. Valoarea minimă a prejudiciului de la care se va aplica pedeapsa cu închisoarea este definită în termeni financiari: 100.000 de euro, pentru persoanele juridice. Pentru infracţiunile comise de persoane fizice, europarlamentarii au coborât pragul minim al prejudiciului la 5.000 de euro, faţă de 10.000 de euro propunerea Comisiei.
Eurodeputaţii din CONT şi JURI au fost de acord cu propunerea Comisiei de a introduce ca infracţiune în Directivă frauda de la TVA. Totodată, ei au extins definiţia "interesele financiare ale UE" incluzând acţiunile şi obligaţiunile, precum şi activităţile de creditare şi împrumut. Proiectul de Directivă va fi votat, în primă lectură, în Parlamentul European, în luna aprilie.
 

luni, 24 martie 2014

Ultranaționalistul Vladimir Jirinovski a declarat că singura soluţie pentru calmarea situaţiei din Ucraina este ca această ţară să cedeze teritoriile străine, pe care le-a obţinut de la Polonia, Ungaria şi România. El a făcut această declaraţie în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune al Federației Ruse."Aceste două părți ale Ucrainei, de Est și de Vest, sunt total incompatibile. Nu poate niciun fel de internaționalism să ajute în acestă situație. Vestul Ucrainei, care face acum cea mai mare gălăgie, am fost nevoiți să-l luăm de la Polonia pentru ca armata hitleristă să rămână cât mai departe. Transcarpatia am luat-o de la unguri din același motiv. Iar Bucovina și Basarabia am luat-o în 1939. Dacă nu era Hitler, nu atingeam aceste pământuri", a declarat Jirinovski, citat de către portalul Moldova.org.
El a propus ca teritoriile străine ale Ucrainei să fie întoarse, iar, astfel, centrul ţării ar fi mai "cuminte".
"Ce propun eu? Să ia Polonia regiunea care îi aparține, Ungaria să ia Transcarpatia, mai ales că majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiară. În Basarabia și Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de română. România visează de mult să le ia înapoi. Sunt trei țări membre NATO. Transnistria – să revină la noi, e pământ rusesc. Doar atunci Ucraina se va liniști", a mai spus Jirinovski.

duminică, 23 martie 2014

Mai multe bănci străine se pregătesc să părăsească piața din România, pentru că este mai profitabil să se îndrepte în altă parte, a declarat Ianfred Silberstein, preşedintele Asociaţiei Consilierilor Juridici Financiar-Bancari (ACJFB).
„Multe bănci au arătat că vor să-şi vândă afacerile din România şi să se îndrepte în alte părţi. Sunt ştiute, deja, declaraţiile oficiale de la Millennium şi Volksbank, care au spus acest lucru. Activitatea de retail a fost exclusă din activitatea Citibank şi Royal Bank of Scotland. Există o premisă ca şi alte bănci să facă acest lucru. Aici nu este vorba numai de risc, este vorba de profitabilitate, în primul rând, şi ţinând seama de situaţia existentă, acestea consideră că este mai profitabil ca, în contextul actual, să se îndrepte în altă parte", a spus Silberstein.
Silberstein a mai spus că băncile care se vor conforma cererii Băncii Naționale de a reduce comisioanele aplicate depozitelor, astfel încât clienții să nu retragă mai puțin decât au depus, vor avea câștig de cauză și vor fi căutate, în defavoarea celorlalte.
„Fiecare bancă trebuie să ţină seama de acest lucru, în momentul adoptării unei politici proprii şi atunci fiecare bancă va discuta. Efectele le vom vedea de la bancă la bancă. Acum rămâne ca şi clientela să vadă dacă unele bănci s-au adaptat la acest lucru şi nu mai diminuează depozitul în momentul restituirii. Acestea vor fi căutate. Celelalte, care vor diminua depozitul, implicit, vor avea o restrângere a numărului de clienţi. Acţionariatul străin nu are nicio relevanţă din acest punct de vedere. În general, majoritatea băncilor au management românesc. Deci managementul ia decizia, pentru că nu este o problemă pe care o decide acţionariatul", a explicat Silberstein.

sâmbătă, 22 martie 2014

Si astia vor afara din UE si nu exista alta cale ...

89% din cei aproximativ 3,8 milioane de locuitori ai regiunii Veneto cu drept de vot s-au pronunţat începând de luni pe internet asupra unei posibile independenţe a Veneţiei, într-o consultare fără valoare juridică.
Potrivit cifrelor publicate vineri seară la Treviso /nord-estul Italiei/, 2.360.235 de persoane au participat la vot, sau 73% din electoratul regional. Deşi a mobilizat virtual alegătorii, referendumul nu a atras mulţimile şi doar câteva sute de persoane s-au adunat la Treviso pentru a asculta proclamaţia oficială. Mulţi fluturau steagul Serenissimei, un alt nume dat Republicii Veneţia.
Pentru 'da' au votat 2.102.969 de persoane şi 'nu' 257.276 de locuitori /11%/, au precizat organizatorii consultării, care au propus separarea regiunii Veneto de restul peninsulei italiene.
Lansat de un comitet numit Plebiscito.eu, acest rezultat nu va avea nicio consecinţă juridică sau politică, dar va sprijini un apel la referendum pentru independenţa Veneţiei.
În spiritul promotorilor acestui scrutin, noua ţară se va inspira din Republica Veneţia, născută în Evul Mediu şi mare putere economică şi politică până la căderea ei în faţa lui Napoleon Bonaparte în 1797.
Întrebat miercuri de presa străină la Roma, guvernatorul Veneţiei, Luca Zaia, a considerat că Roma, capitala Italiei, "se crede mereu în fruntea unui imperiu şi pe noi ne consideră la periferia acestui imperiu".AGERPRES

În timp ce UE anunţa sancţiuni pentru oficiali ruşi şi proruşi, vicepremierul belgian Didier Reynders a insistat vineri asupra necesității unui parteneriat între UE și Rusia, într-un discurs ținut în cadrul Forumului de la Bruxelles, conform Xinhua.
"Știm că Rusia este și trebuie să rămână un partener a cărui valoare adăugată pe scena diplomatică s-a dovedit, de mai multe ori, foarte utilă. Împreună cu Rusia, am fost capabili să abordăm atât de multe dificultăți ale acestei lumi în tranziție. Împreună cu Rusia, am avut de câștigat pacea care a urmat încheierii Războiului Rece", a declarat Reynders, care deține și funcția de ministru de externe.
Reynders a mai precizat că în lumea de azi mesajul UE și SUA nu este bine înțeles de către Rusia.

Cita minciuna, cita dezinformare, NUMAI IPOCRIZIE

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, spune că referendumul care a condus la anexarea Crimeii de către Rusia reprezintă o tentativă de scindare a Europei."Referendumul din Crimeea şi decizia Consiliului Federaţiei Ruse de anexare a regiunii sunt încălcări ale dreptului internaţional şi o tentativă de scindare a Europei", a declarat șeful diplomației germane după o întrevedere pe care a avut-o la Kiev cu premierul proeuropean al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.
Steinmeier a promis guvernului interimar al Ucrainei susținere adițională pentru a ajuta la stabilizarea țării divizate.
"Ne-am întâlnit astăzi aici pentru că știm că situația este încă dramatică", a afirmat ministrul.
Citește și: Planul Thatcher: cum încearcă Putin să dividă Europa în problema ucraineană
Oficialul german a continuat prin a-i da asigurări premierului ucrainean că Berlinul va ajuta Kievul "cât de mult poate".
Steinmeier a vizitat orașul estic Donețk, acolo unde 2.000 de oameni au manifestat sâmbătă pentru legături mai puternice cu Moscova și întoarcerea președintelui căzut în dizgrație, Viktor Ianukovici.
Ucraina va fi obligată să cumpere gaze la un preţ mai mare începând de la 1 aprilie şi se află într-o situaţie dificilă, deoarece Uniunea Europenă (UE) nu va putea să-i furnizeze nimic înainte de sfârşitul anului, a afirmat ieri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, citat de mediafax.ro
UE prevede implementarea unui sistem care să permită inversarea fluxului în gazoducte şi ar putea astfel să aprovizioneze Ucraina via Slovacia, dar nu mai devreme de sfârşitul anului, a anunţat comisarul european în cursul unei conferinţe de presă comune cu ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, la Bruxelles. "O reuniune este prevăzută cu autorităţile slovace săptămâna viitoare şi un acord ar putea fi semnat la sfârşitul lunii aprilie", a anunţat el. Sistemul ar putea fi operaţional "până la sfârşitul anului", a apreciat el.
Prin urmare, noile autorităţi ucrainene se aşteaptă la vremuri grele, deoarece, începând de la 1 aprilie, vor trebui să cumpere gaze la preţul de 378 de dolari pentru mia de metri cubi, faţă de aproximativ 270 cât plăteşte în prezent. Gazprom a decis să anuleze condiţiile favorabile acordate Kievului, a deplâns Prodan. Preţurile ar putea ajunge chiar şi la 500 de dolari, potrivit pieţei, a precizat el.
O întrerupere a livrărilor de gaze este posibilă, deoarece Ucraina datorează aproape două miliarde de dolari companiei Gazprom. Gunther Oettinger, care a asigurat la începutul lunii martie că UE va ajuta Ucraina să-şi regleze datoria la gaze, a evitat să-şi reînnoiască angajamentele miercuri. "Nu se pune în discuţie ca UE să regleze datoriile către Gazprom".
Uniunea Europeană a prevăzut o asistenţă financiară de 11 miliarde de euro pentru Ucraina, dar deblocarea fondurilor este condiţionată de un acord cu FMI. Întrebat dacă Guvernul ucrainean intenţionează să folosească aceşti bani pentru a-şi achita datoria la gaze, Iuri Prodan a optat pentru prudenţă. "Nu pot să vorbesc despre aşa ceva", a spus el.
Ucraina contează pe rezervele sale. Iuri Prodan le-a estimat la 8,2 miliarde de metri cubi. Însă acestea vor fi "insuficiente pentru a asigura aprovizionarea tuturor locuinţelor din ţară", a afirmat el.
Sursa: mediafax.ro

vineri, 21 martie 2014

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, s-a declarat luni în favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanți s-au pronunțat pentru alipirea acestui teritoriu la Federația Rusă, considerând că astfel s-a reparat o eroare istorică, transmite agenția Interfax citată de EFE.
Peninsula strategică majoritar rusofonă, scăldată de apele Mării Negre, a fost cedată Ucrainei în anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hrușciov, pe când Rusia și Ucraina făceau parte din URSS. "Dacă atunci Crimeea a fost încorporată Ucrainei în conformitate cu legile sovietice, adică după legile Partidului (Comunist al URSS), fără ca oamenii să fie întrebați, acum poporul a corectat acea eroare", este de părere Gorbaciov.
"Trebuie salutat acest lucru, nu să se impună sancțiuni", a continuat el, făcând referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul și au instituit sancțiuni împotriva unor oficiali ruși și ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeii.
"Pentru a impune sancțiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Și sancțiunile trebuie aprobate de ONU", a mai spus ultimul lider sovietic. În opinia părintelui perestroikăi, "voința exprimată de poporul din Crimeea și transformarea acesteia în entitate a Federației Ruse nu este un motiv" pentru aplicarea de sancțiuni.

joi, 20 martie 2014

Un studiu finanțat de Centrul Spaţial Goddard al NASA arată că civilizația industrială va intra în colpas în următoarele decenii. Motivul este simplu: greșelile pe care omenirea le-a făcut în trecut vor fi repetate. Studiul cerut de NASA a analizat folosind modelul HANDY modul cum au decăzut civilizaţiile complexe. "Căderea Imperiului Roman şi a Imperiului Mongol, Maur sau Gupta, dar şi a Imperiului Mesopotamian sunt dovezi că civilizaţiile avansate, sofisticate şi complexe pot fi fragile şi efemere", se arată în studiul citat de "The Guardian", scrie www.rawstory.com.
Cercetătorii au identificat câțiva factori care trebuie luați în calcul - populația, clima, apa, agricultura și energia. Aceşti factori pot duce la colaps dacă generează două caracteristici sociale. Studiul vorbește de consumul excesiv de resurse care pune presiune pe capacitatea ecologică şi stratificarea economică în bogați și săraci. Aceste fenomene sociale ar fi jucat un rol esenţial în colapsul altor imperii în ultimii 5.000 de ani.
"Surplusul acumulat nu este distribuit echilibrat în societate, dar e controlat de o elită. Marea masă, cea care produce bogăţia, are alocată doar o porţiune mică, sub nivelul de subzistenţă", mai arată studiu. Potrivit acestuia, reflectând la realitatea lumii de astăzi, la avansul tehnologiei şi eficientizarea agriculturii şi industriei, colapsul este un lucru dificil de evitat. Studiul arată că bogații nu vor simţi prea devreme această problemă a societăţii, deoarece ea va veni încet dinspre masele de oameni. Acestea vor avea din ce în ce mai multe probleme, iar, în final, vor trage toată societatea după ele. Romanii şi mayaşii considerau că nu vor avea niciodată probleme, dacă ne bazăm pe elite, dar societățile au intrat în colaps și au dispărut.

miercuri, 19 martie 2014

Dependenta de importurile din Rusia variaza considerabil intre statele membre: Bulgaria importa in jur de 90% din necesarul sau, in timp ce Romania - care dispune inca de propriile rezerve de petrol si gaz, precum si de hidrocentrale si centrala nucleara de la Cernavoda - importa din Rusia in jur de 25% din gazul necesar.
Germania importa din Rusia in jur de 35% din necesarul de gaz, in timp ce Marea Britanie si Franta aproape deloc, pentru ca ambele importa LNG iar Franta dispune de centrale nucleare.
Pe de alta parte, Polonia - care importa circa 70% din necesarul sau de gaze din Rusia - Ungaria, Republica Ceha si Slovacia - asa-numitul Grup de la Visegrad - au cerut Statelor Unite sa indeparteze obstacolele legislative din calea exporturilor de gaze americane spre Europa.
Premierul polonez Donald Tusk a adus in discutie acest subiect miercuri, cu ocazia primirii la Varsovia a cancelarului german Angela Merkel.
"Am discutat despre posibilitatile tehnice pentru importul gazelor din America, daca acest lucru ar putea fi facut pe viitor. Si am concluzionat ca suntem in aceeasi tabara", a declarat Tusk intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel.
Premierul polonez a reiterat solicitarea de lunga durata a Poloniei ca tarile UE sa se consulte reciproc inainte de semnarea unor acorduri pe o perioada indelungata cu Rusia, o solicitare despre care Angela Merkel nu a parut convinsa pentru ca "companiile private si nu guvernele sunt cele care cumpara gaz".
Secretarul de Externe britanic William Hague a aratat, referindu-se la importurile de gaz american, ca liderii UE au inceput sa exploreze aceasta varianta ca o alternativa la gazul rusesc. "Acest lucru incepe sa fie discutat acum intre politicienii europeni, inclusiv noi, si americani", a declarat seful diplomatiei britanice intr-un interviu acordat BBC saptamana trecuta.
Marea Britanie cumpara din Rusia in jur de 1% din necesarul sau de gaz, in schimb are cinci terminale LNG.
Potrivit asociatiatiei companiilor de infrastructura de gaze din UE (Gas Infrastructure Europe - GIE), blocul comunitar are rezerve pentru cel putin o luna, in eventualitatea in care sunt taiate exporturile rusesti de gaze care vin, in mare parte, prin conducte de pe teritoriul Ucrainei.

marți, 18 martie 2014

Pe fundalul crizei din Crimeea, UE ameninţă Rusia cu blocarea conturilor şi interdicţii de călătorie, alte posibile sancţiuni fiind în studiu. Dar nu numai Rusia ar avea de suferit într-un atare scenariu, avertizează Asociaţia federală pentru comerţ en gros, comerţ exterior şi servicii (BGA).
Germania şi Rusia întreţin strânse legături economice. Întreprinderi germane au investit 20 de miliarde de euro în Rusia iar volumul comercial bilateral se cifrează la 76 de miliarde de euro anual. Mai detaliat, exporturile germane în Rusia au valoarea cumulată de 36 de miliarde de euro, în vreme ce exporturile ruseşti în Germania au depăşit 40,4 miliarde. Rusia exportă în Germania mai ales energie şi materii prime, importând în schimb bunuri de consum, maşini şi unelte, instalaţii industriale, vehicole, produse electrotehnice şi componente de infrastructură.
Cu Rusia fac afaceri 6200 de întreprinderi germane. Multe dintre ele cer în aceste zile sfatul Asociaţiei federale pentru comerţ en gros, comerţ exterior şi servicii (BGA). Anton Börner, preşedintele organizaţiei, spune că firele telefonice sunt permanent încinse. "Firmele germane au devenit nesigure. Întreprinzătorii întreabă la ce să se aştepte în relaţiile cu Rusia. Dacă este iminentă instituirea unor sancţiuni şi dacă sunt periclitate plăţile curente."
Alarmate sunt mai ales întreprinderile germane care şi-au deschis capacităţi de producţie în Rusia. Asta fiindcă Duma de la Moscova dezbate o lege de naţionalizare a întreprinderilor străine. Dacă legea va intra în vigoare, economia occidentală va suferi o grea lovitură, avertizează Börner. "Statul rus are monopolul puterii. Ce pot eu să fac dacă se adoptă legea şi apoi vine cineva şi-mi confiscă întreprinderea? Nu pot decât să plec acasă", a declarat el pentru DW.
Totuşi, responsabilul nu se aşteaptă să se meargă atât de departe. "Apelăm insistent la o deescaladare. Noi, comercianţii, suntem mereu pentru păstrarea unui canal de dialog. Discuţiile sunt mai bune decât presiunile. UE trebuie să implice Rusia, trebuie să-l implice pe Putin în procesul de luare a deciziilor. De la egal la egal şi cu maximă înţelegere pentru situaţia în care se află liderul de la Kremlin. Dar trebuie totodată să i se explice lui Putin că modificarea unilaterală a unor acorduri şi frontiere valabile din persectiva dreptului internaţional nu poate duce decât la izolarea Rusiei. Ori, guvernul german îndeplineşte toate premizele pentru a fi purtătorul acestui mesaj".
Börner este încredinţat că, ţinând seamă de acţiunile de până acum ale preşedintelui Rusiei, sancţiuni mai severe nu-l vor determina să cedeze. Dimpotrivă, îl vor îndârji şi mai tare. Aceeaşi opinie este de altfel împărtăşită de partenerii de afaceri ruşi ai firmelor germane. Există zeci de mii de contacte germano-ruse pe zi în domeniul economic, şi ameninţarea înrăutăţirii relaţiilor bilaterale este tema de discuţii numărul unu. Iar partenerii comerciali ruşi sunt la fel de speriaţi ca şi cei germani, a făcut cunoscut preşedintele BGA.
El a subliniat: "Avem interese comune. Vrem să facem împreună afaceri profitabile în condiţii de încredere reciprocă. Deci îi întrebăm pe partenerii noştri ruşi de modalităţile pe care le au, de a-i influenţa pe politicienii de la Moscova, pentru a le transmite, politicos şi prietenos, că la urmă Rusia va avea mai mult de suferit decât vestul. Suntem foarte siguri de asta."
Börner a evidenţiat că Rusia este mult mai dependentă din punct de vedere economic de UE decât viceversa. Exporturile ruseşti de energie asigură mai mult de jumătate din bugetul statului şi acoperă aproximativ o pătrime din PIB-ul Rusiei. Iar mai mult de 80 la sută din exporturile ruseşti de energie iau calea occidentului. Dacă UE ar renunţa la importurile de gaz din Rusia, vistieria de la Moscova ar încasa o grea lovitură, fiind lipsită dintr-o dată de încasări de 100 de milioane de dolari pe zi. Germania, în schimb, ar avea, ţinând cont că rezervele sale de gaz sunt suficiente pentru o jumătate de an, destul timp pentru a-şi găsi alţi furnizori.
Potrivit preşedintelui BGA, economia globală va reveni la normal după criza actuală în termen de câteva luni. În afara firmelor germane implicate masiv pe piaţa din Rusia şi care vor fi puternic afectate în eventualitatea unor sancţiuni, economia germană axată pe exporturi va evolua satisfăcător şi în 2014. Potrivit prognozelor se aşteaptă o creştere a exporturilor la 1,3 bilioane de euro. Importurile vor creşte şi ele cu două procente, însumând 914 miliarde de euro, astfel că volumul comercial al Germaniei va depăşi mai substanţial decât până acum pragul de două bilioane de euro.

luni, 17 martie 2014

Este evident - guvernul NAUM zis Ponta, ramine la guvernare pe viata, validate fiind de militienii de la CCR (numai militienii executau ordinele fara cracnire si fara sa intelega ce fac). Istoria se repeata intocmai. In 1965 a inceput dictatura lui Ceausescu, foarte soft, cu discursuri mobilizatoare, urcand pe podium cu familia politica, nici odata cu capra si iedul din dotare, ba si capra batrana, ca acum. Tot de atunci, au inceput mesajele mobilizatoare ale oamenilor muncii de la orase si sate, impreuna cu intelectualii, pentru alegearea si realegerile contiue ale Marelui Conducator. Asa si acum masele solicita Noului Mare Conducator sa accepte sa fie ales la al n-le Congres (Alegerile Prezidentiale), iar toarasu Ponta va accepta, cat de greu ii vine sa accepte, ha h ah ! si va fi ales cu ajutorul celor peste doua milioane falsuri de pe listele electorale, care in mare majoritate vor “vota”. Exact ca si in 2009 si 2012. Fraudarea alegerilor a fost validata prin “lege” OUG-RE din ianuarie prin care se iterzice primarilor sa scoata de pe listele permanente toate numele in fals, cu exceptia mortilor cu acte de la Primaria lor si cei cu drepturi civile pierdute. Iar prin terminalele instalate de STS, nu se mai stie cate sunt (ca cele din subsolul Modrogan 22, din Camenitei) de la care vor fi aranjate PV electorale in accord cu “sondajele” lui Dancu, apoi va veni BEC sa ordone renumararea voturilor nule si punerea de accord a PVurilor cu buletinele introduse in urne, evident si ale “votantilor” care au murit acum 30 ani , nu se stie pe unde, au disparut tot de atunci, sasii si evreii plecati tot de atunci etc.
Ca si pe vremea lui Ceausescu, telectualii vor omagia (prin pupinkurism desantat) pe noul Mare Conducator, ca prêt al stipendiilor primite acum ca si pe vremea lui Ceausescu cand acestia erau trimisi in Occident cu burse si misiuni de ani de zile, in tara cu posturi universitare cand ei erau nulitati etc.
Totusi pe timpul lui Ceausescu legile erau respectate in marea lor majoritate, asa cum erau ele. Azi, in noua Dictatura, legile si Constitutia sunt total ignorate de Politia Politica din care fac parte Sistemul de Justitie si CCR.
Ba avem si un nou Iliescu, cel de pe vremea lui Ceausescu care carcotea in surdina, nu ca alti cativa, care au vorbit totusi public si nu numai Parvulescu.
Azi il avem pe Antonescu care “se revolta” impotriva dictatorului Ponta, face circul cu iesirea PNL de la guvernare, dar declara, mobilizator, “Ponta nu e obligat sa-si dea demisia”, e o probela de ilegitimitate, dar e legal, sic! Dupa esecul PNL la Euro-parlamentare, “dizidentul” Antonescu isi asuma “responsabilitatea”, demisioneaza de la conducerea PNL si se indreapta tantos spre postul din strainatate aranjat deja, cu concursul lui Basescu si Ponta. Si uite asa, stimati romani si stimata Romania, aveti un nou Mare Conducator, pe viata, caci se va realege de cate ori va fi nevoie. Si soarta lui Ceausescu pecetluita de Strainatate, nu va fi si a noului Dictator. Ponta se are bine cu occidentalii, le-a dat petrolul si gaul, nu de mult, le da imediat aurul de la Rosia Montata, le-a dat gazelle de sist si nu prea mai sunt multe de dat cu exceptia zecilor de miliarde euro imprumutate care dispar in propriile lor buzunare, cele din tara si strinatate.
Dar voi, romanilor, destepti, frumosi, cinstiti, culti ramaneti mai departe in saracie lucie (si catastrofa e in fata, din cauza datoriei uriase care trebuie platita), fara asistenta medicala (doctorii pleac) cu invatamant de kkt (vezi liota de “prof”I idioti , inculti si nestiutori).
Sa traiti bineee, idiotilor !

duminică, 16 martie 2014

Băncile şi companiile din Rusia retrag miliarde de dolari din băncile occidentale

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a închis vineri pe piaţa secundară la 9,7%, faţă de mai puţin de 8% în ianuarie.
Rubla se tranzacţionează aproape de un minim istoric, încheind şedinţa de vineri la un curs de 36,7 unităţi pentru un dolar.
Cel mai bogaţi 10 oameni din Rusia, în frunte cu miliardarul Alişer Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere în ultima săptămână, potrivit estimărilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X.
Acţiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la începutul acestui an, continuând scăderile vineri.
"Ironia este că sectorul bancar rus a realizat progrese importante în ceea ce priveşte interconectarea cu sistemul financiar global. Asta înseamnă că este vulnerabil, reprezintă o pârghie importantă de presiune", a declarat Strobe Talbott, preşedinte al Brooking Institution şi oficial al Departamentului de Stat al SUA în timpul administraţiei Clinton.
Valoarea titlurilor de Trezorerie SUA deţinute de instituţii străine a scăzut cu 105 miliarde de dolari în ultima săptămână, potrivit datelor publicate de Rezerva Federală din New York, care alimentează astfel zvonurile că şi banca centrală a Rusiei ia măsuri pentru reducerea expunerii la posibile sancţiuni.
Potrivit Trezoreriei SUA, Rusia deţinea la finele anului trecut obligaţiuni guvernamentale americane în valoare de 138,6 miliarde de dolari.
O sursă bancară de la Moscova a afirmat, pentru Financial Times, că 90% dintre investitorii ruşi se comportă deja ca şi cum ar fi fost introduse sancţiuni.
În acelaşi timp, piaţa rusă a suferit în ultimele săptămâni retrageri masive de capital străin. Potrivit unor surse financiare citate de FT, băncile din SUA au vândut masiv obligaţiuni ruseşti. Datele Băncii Reglementelor Internaţionale arată că băncile şi fondurile de investiţii din SUA au o expunere de aproximativ 75 miliarde de dolari pe Rusia.
Deşi băncile străine nu au început încă să oprească creditarea către companiile ruseşti în mod generalizat, surse bancare afirmă că negocierile sunt blocate în mai multe cazuri, deoarece instituţiile de credit sunt în expectativă.
Alexei Kudrin, fost ministru de Finanţe al Rusiei şi membru al echipei de consilieri pe probleme economice ai preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat joi că sancţiunile economice ar putea determina retrageri de capital străin de 50 miliarde de dolari pe trimestru din economia rusă.
Ambasada SUA la Bucuresti a precizat, marti, dupa decizia deputatilor de neridicare a imunitatii lui Daniel Chitoiu, ca nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, iar demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice.
"Nu facem comentarii cu privire la cazuri sau anchete aflate in desfasurare. Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Toti demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice", a spus misiunea diplomatica, raspunzand unei intrebari a agentiei Mediafax.
Camera Deputatilor a respins, marti, prin vot secret, cererea privind incuviintarea urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu.
Au votat impotriva solicitarii de incepere a urmarii penale 248 de deputati, iar in favoarea cererii s-au inregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut Procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Procurorul general, Tiberiu Nitu, a inaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmarirea penala a lui Chitoiu.
Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.
In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.
"In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control", potrivit procurorilor.

sâmbătă, 15 martie 2014

The Washington Post informeaza ca familiile unora dintre cei 239 de pasageri au reusit sa sune pe mobilele rudelor disparute si ca aveau sunet de apel. Mai mult, rudele arata ca sunt actice inclusiv conturile de pe diverse retele de socializare si de email ale pasagerilor. ”In unele cazuri, rudele i-au putut vedeaactivi online prin reteaua chineza QQ”, scrie Washington Post.
Pe de alta parte, reprezentantii companiei aeriene se apara si arata ca nu au reusit sa obtina semnal de apel pe telefoanele pasagerilor ale caror numere le-au fost oferite de rude. Ei asigura ca vor continua cautarile in zona stramtorii Malacca, de altfe cea mai aglomerata stramtoare din lume.
Publicatii de specialitate din intreaga lume se intreaba cum este posibil ca in secolul XXI un avion dotata cu cea mai moderna aparatura sa dispara pur si simplu, in conditiile in care un smartphone poate fi urmarit prin intreaga lune chiar si de un individ fara prea mari cunostinte informatice, pentru a nu mai vorbi ca tehnologia anilor 1960 permitea unei rachete intercontinentale sa loveasca exact la tinta. Este invocata tot mai des soarta sborului Air France 447, care a disparut in urma cu poatru ani in Atlantic, pe ruta Rio de Janeiro-Paris. Cutia neagra nu a fost gasita, iar pentru recuperarea inregistrarilor din cabina pilotilor au fost necesar un an si mult noroc. Potrivit Le Figaro, misterul apelurilor ce par a gasi telefoanele pasagerilor poate fi explicat relativ usor. Prima ipoteza este ca unele telefoane au ramas intacte, bateria rezista inca si se afla suficient de aproape de un releu. Cu alte cuvinte, ele se afla pe pamant sau plutesc, protejate de apa marii. In acest caz, autoritatile ar trebui sa fi localizat deja avionul, folosindu-se de semnalul telefoanelor, asa cum sustin rudele celor disparuti. O a doua ipoteza este mai tehnica: pe telefonul care efectueaza apelul se aude sunet de apel imediat dupa ce semnalul pleaca catre primul releu si cat timp acest releu incearca sa ”caute” telefonul destinatarului. Cum incercarea aceasta esueaza, sunetul de apel dispare. Este vorba despre un decalaj tehnic, care este accentuat si de abonamentele diferite pe care le aveau pasagerii. Astfel, semnalul apelantului trece, in prima faza, printr-o retea chineza care nu este in mod neaparat cea care fusese aleasa de pasageri la momentul producerii accidentului. Este o explicatie care lasa putine sperante rudelor disperate.
Experti in telecomunicatii citati de Daily Mail sustin teze total diferite. ”Telefoanele nu au cum sa functioneze. Sunt fie in apa, fi in afara acoperirii si acum sigur nu ar mai avea nici baterie. Deci este cat se poate de clar ca nu pot fi folosite pentru triangulatie. Cat despre cazul in care ar exista ton de apel, aceasta este la fel ca in cazul in care s-ar afla in afara ariei de acoperire si apelantul ar auzi un ton de apel, pana la intrarea casutei vocale”, sustine William Webb, de la Royal Academy of Engineering.

vineri, 14 martie 2014

Analiştii Erste consideră că birocraţia excesivă reprezintă principalul obstacol care împiedică îmbunătăţirea ratelor de absorbţie a fondurilor europene pentru statele din regiune.
Deşi statele cele mai sărace ale UE ar trebui să fie principalii beneficiari ai fondurilor structurale şi de investiţii, sumele alocate pentru România şi Bulgaria, cele mai slab dezvoltate economii din UE, sunt "mai mici decât ar fi trebuit", se spune în raport. Pentru a ajunge la un nivel suficient al subvenţiilor, cele două ţări vor beneficia de asistenţă financiară prin intermediul altor programe europene, cum ar fi Politica Agricolă Comună, notează Erste. Tot în vederea îmbunătăţirii ratelor de absorbţie, Erste consideră că executivul UE, Comisia Europeană, ar trebui să comunice în mod regulat evoluţia acestui indicator.
"Pentru a motiva ţările din Europa Centrală şi de Est să valorifice pe deplin fondurile europene aferente perioadei 2014 - 2020, Comisia Europeană ar trebui să înceapă să le supună < oprobriului public >. Deși colectează toate informaţiile relevante privind ratele de absorbţie ale fiecărui stat membru, Comisia Europeană nu merge mai departe cu publicarea acestor rezultate în mod regulat", se arată în raport.  Cea mai mare parte din fondurile UE de coeziune aflate la dispoziţia României pentru perioada 2014-2020 vor fi direcţionate către mediu şi infrastructura de transport (peste 20% pentru fiecare sector). Proiectul feroviar Arad - Braşov - Bucureşti - Constanţa va avea o contribuţie majoră la creşterea economică, prin diminuarea timpului necesar transportului de mărfuri şi de călători, consideră Erste. Totodată, acest proiect ar putea fi un pas important în strategia guvernului României şi cea a sectorului privat de revigorare a turismului pe litoralul Mării Negre şi de creştere a ponderii serviciilor în contul curent, notează banca austriacă.
Cu o rată de absorbţie de 90% în perioada 2014-2020, România şi-ar consolida creşterea economică cu 0,8 puncte procentuale pe an, cel mai ridicat potenţial din regiune, faţă de 0,7 puncte în cazul Ungariei, 0,6 puncte pentru Croaţia, 0,5 în Polonia şi Slovacia, respectiv 0,3 puncte în cazul Cehiei, estimează analiştii Erste.
Guvernul îşi propune, în noul program, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene între 50-80% până la sfârşitul anului 2015, singura schimbare majoră faţă de programul de guvernare adoptat în 2012 fiind legată de rolul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) ca autoritate de management.
 

joi, 13 martie 2014

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia a organizat astăzi un seminar de informare pentru reprezentanţii a 12 beneficiari privaţi care au contractat fonduri nerambursabile de peste 46 milioane lei, pentru investiţii în Regiunea Centru, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
După primirea contractelor de finanţare nerambursabilă de reprezentanţii beneficiarilor, întâlnirea a fost continuată de experţii ADR Centru cu prezentarea documentelor ce vor fi întocmite pe parcursul implementării proiectelor, modalitatea de decontare a sumelor contractate, precum şi ce alte oportunităţi de finanţare nerambursabile vor fi disponibile pentru firme pe viitor.
Simion Creţu, director general ADR Centru, a declarat: "Firmele din Regiunea Centru au aşteptat destul de mult, respectiv din 2011, deblocarea acestor fonduri. Toţi au salutat preluarea de către ADR-uri a acestor linii de finanţare. Deja pe parcursul anului 2013 s-a putut vedea că am recuperat perioada în care au fost sistate operaţiunile şi am avansat foarte bine in contractarea şi implementarea proiectelor. Prin finanţarea şi monitorizarea acestor proiecte, sprijinim firmele să fie competitive şi să concureze pe piaţa internă şi pieţele internaţionale, să creeze noi locuri de munca. Axa Prioritară a POS CCE, în cadrul căreia ADR Centru are rolul de Organism Intermediar, susţine şi investiţiile mari, pentru revigorarea mediului de afaceri şi generarea de locuri de muncă în beneficiul cetăţenilor. După semnarea tuturor contractelor de finanţare, vom gestiona la nivel regional proiectele a circa 500 de beneficiari, în valoare totală cumulată de aproape 200 milioane euro, pentru toate operaţiunile preluate din cadrul acestei axe prioritare".
 

miercuri, 12 martie 2014

Cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, aproximativ 3.500 de manifestanţi au participat luni seară, la Târgu Mureş, la comemorarea secuilor ucişi în 1854, cerând totodată autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Cum o parte dintre protestatari erau extremişti, lucrurile au degenerat, forţele de ordine fiind atacate cu pietre şi petarde. Odată cu manifestanţii paşnici au ieşit din case şi extremiştii maghiari, acoperiţi cu cagule care strigau tot felul de slogane antiromâneşti „Să piară Trianonul”, „Ţinutul Secuiesc nu este România”, „Autonomie” sau „Ţiganilor, plecaţi acasă!”. Forţele de ordine i-au ţinut cu greu în frâu, iar îmbrâncelile nu au lipsit de la eveniment.
De la eveniment nu au lipsit liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, extremiştii Gărzii Maghiare şi cei ai Organizaţiei 64 de Comitate.
„Uite cine participă la mitingul anti-românesc de la Târgu Mureş: Vona Gabor în persoană, cu naziştii lui cu tot”, anunţa luni seară deputatul PSD Bogdan Diaconu.
Preşedintele CNS, Izsak Balasz, organizatorul manifestării, a citit o proclamaţie în care se evidenţiază faptul că obiectivul organizaţiei este soluţionarea situaţiei juridice a Ţinutului Secuiesc prin intermediul dialogului şi colaborării. Acesta a precizat că are speranţa că noul guvern va arăta mai multă deschidere, adăugând că în scurt timp va iniţia un dialog între Guvern şi reprezentanţii Ţinutului Secuiesc pe subiectul viitorului regiunii.
"Accentuăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea României, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României. Solicităm ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, solicităm ca autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor, dar şi ca guvernul să înceapă dialogul referitor la statutul Ţinutului Secuiesc", a declarat Balasz, potrivit Mediafax.

marți, 11 martie 2014

Jean-Claude Juncker (Luxemburg) a fost ales candidatul Partidului Popular European pentru presedintia Comisiei Europene, in cadrul Congresului PPE de la Dublin, potrivit AFP. Fostul premierul al Luxemburgului si fostul lider al eurogrupului a castigat in fata comisarului european francez Michel Barnier pentru a conduce campania PPE la alegerile europene ce vor avea loc intre 22 si 25 mai. Jean-Claude Juncker este fost lider al eurogrupului si fost prim-ministru al Luxemburgului. El este sustinut de partidul sau CSV (Partidul Popular Crestin Social din Luxembourg) si are sprijinul Uniunii Crestin Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel. Luxemburghezul este sprijinit si de partidul Nea Demokratia, din Grecia.
Juncker il va infrunta pe germanul Martin Schulz, desemnat candidat al socialistilor europeni, saptamana trecuta la Roma.
Castigatorul acestui duel va fi in mod ideal succesorul lui Jose Manuel Barroso in fruntea Comisiei Europene, chiar daca desemnarea nu se face automat.
Alegerea se va face de asemenea in cadrul unor negocieri pentru trei pozitii: presedintele Parlamentului European, presedintele Consiliului European si seful diplomatiei UE.
Juncker si-a exprimat vineri foarte clar preferinta sa pentru postul de presedinte al Comisiei. In timpul discursului, tinut pe rand in germana, engleza si franceza, el s-a prezentat dreptul omul consensului, oferindu-se sa “construiasca poduri in Europa”.
Jean-Claude Juncker, in varsta de 59 de ani, a ocupat functia de prim-ministru al Luxemburgului in perioada 1995-2013, la momentul incheierii mandatului fiind cel mai longeviv premier din Uniunea Europeana. Unul dintre artizanii monedei euro, el a fost si primul presedinte permanent al Eurogrupului (in perioada 2005-2013), care reuneste ministrii de Finante din tarile zonei euro.

Un pro-euopean convins, Juncker are o lunga si bogata experienta in administratie si politica. Nascut in 1954, intr-un orasel de 1.000 de locuitori din vestul Luxemburgului, Juncker a facut liceul in Belgia, la Clairefontaine, bacalaureatul l-a luat in Luxemburg, iar la facultate s-a dus in Franta, la Strasbourg, unde a terminat Dreptul.
Jean-Claude Juncker a intrat in politica la varsta de 20 de ani, in Partidul Popular Crestin Social, caruia avea sa-i ramana fidel si dupa aproape 4 decenii. Inca din 1982 a patruns in administratie, parcurgand drumul de la "Junior", cum ii spunea marele cancelar al Germaniei Helmut Kohl acum cu 30 de ani, la "Mister Euro", cum este supranumit acum.
Pe tot acest lung drum, in urma lui Juncker ramanea fumul de tigara. Luxemburghezul nu lasa tigara dintre degete nici pe holurile institutiilor europene, spun cei care il cunosc. Nici paharul de cogniac nu-i lispesea la sedintele cu ministrii de finante din zona euro.  De-a lungul timplului, Jean-Claude Juncker a primit zeci de distinctii, printre care si Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, conferita in anul 2003, de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu.  De numele lui Jean Claude-Juncker sunt legate o serie de programe si reforme ale Uniunii Europene:
In perioada in care Luxemburgul a detinut presedinta rotativa a Consiliului UE, in a doua jumatate a anului 1997, sub conducerea lui Jean-Claude Juncker a fost demarat "Procesul Luxemburg", menit sa combata somajul in Uniunea Europeana.
In 2005, cand Marele Ducat a asigurat inca o data presedintia rotativa a Consiliului UE, eforturile lui Juncker au condus la reformele din cadrul Pactului pentru Stabilitate si Crestere.
Juncker a reusit sa revitalizeze si Strategia Lisabona, cu accent pe dimensiunea sociala si de mediu.
In anul 1991, pe cand detinea functa de presedinte al Consiliului Afaceri Financiare, Jean-Claude Juncker a fost unul dintre arhitectii Tratatului de la Maastricht, in special in ceea ce priveste sectiunea dedicata uniunii economice si monetare.

luni, 10 martie 2014

NATONATO a lansat duminică un apel Rusiei şi Ucrainei pentru a găsi o 'soluţie paşnică' a crizei prin intermediul 'dialogului' şi desfăşurarea de 'observatori internaţionali, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP. Desfăşurarea se va face 'sub auspiciile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite sau OSCE' (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a precizat Rasmussen la finalul unei reuniuni de aproape nouă ore cu ambasadorii celor 28 de ţări membre ale NATO.
O partea reuniunii s-a ţinut în prezenţa reprezentantului Ucrainei, ţară cu care Alianţa Nord-Atlantică a semnat un parteneriat, ca şi cu Rusia. Anders Fogh Rasmussen a mai afirmat că Alianţa intenţionează să dialogheze cu Rusia prin intermediul instrumentului lor de cooperare, Consiliul NATO-Rusia. El a precizat că mai multe state membre au cerut o reuniune NATO-Rusia.
'Condamnăm escaladarea militară rusă din Crimeea', a declarat Rasmussen după încheierea reuniunii.
'Acţiunea militară împotriva Ucrainei desfăşurată de forţele ruse reprezintă o încălcare a legilor internaţionale şi contravine principiilor Consiliului NATO-Rusia şi Parteneriatului pentru Pace', un proiect al Alianţei cu ţări foste membre ale URSS.
'Lansăm un apel Rusiei pentru detensionarea situaţiei. Lansăm un apel Rusiei să îşi onoreze angajamentele internaţionale, să îşi retragă forţele în bazele sale şi să nu se amestece în Ucraina', a adăugat el.Rasmussen

duminică, 9 martie 2014

Guvernul SUA e pe cale să ia cea mai importantă decizie privind politicile climatice din timpul administrației Obama: aprobarea unei conducte-gigant care va transporta zilnic până la 830.000 de barili din cel mai toxic petrol din lume, din Canda în Statele Unite. 
Dacă va fi aprobată, conducta Keystone XL va pompa milioane de dolari în buzunarele câtorva companii... și milioane de tone de carbon în atmosferă! Conducta a fost descrisă ca "un fitil pentru cea mai mare bombă de carbon de pe planetă". Protestele vehemente ale societății civile au întârziat deja construirea ei, iar săptămâna trecută, decizia unui tribunal a dat o lovitură puternică proiectului. Dacă vom acționa rapid și în număr cât mai mare, avem șanse mari să oprim această conductă pentru totdeauna.
Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a inițiat o procedură de consultare a societății civile înainte de luarea deciziei. Șeful diplomației americane știe că această decizie este hârtia de turnesol care va indica poziția administrației Obama în fața pericolului schimbărilor climatice. Haideți să transformăm această rundă de consultări publice într-un referendum global, prin care milioane de voci din toate țările lumii cer Guvernului SUA să oprească proiectul Keystone și să își asume rolul de lider în lupta pentru salvarea planetei.

sâmbătă, 8 martie 2014

Daca SUA vor impune sanctiuni Rusiei pentru actiunile sale din Ucraina, Moscova ar putea fi fortata sa renunte la dolar ca rezerva valutara si ar putea refuza sa mai plateasca imprumuturile la bancile americane, a declarat marti un consilier de la Kremlin, Sergei Glaziev. Potrivit acestuia, in cazul in care Washingtonul ar ingheta conturile rusilor din SUA, posibilitate invocata in contextul discutiilor cu privire la sanctiunile care ar putea fi aplicate in cazul interventiei din Ucraina, Rusia le-ar putea recomanda celor care detin titluri de stat americane sa le vanda.
Interventia in Ucraina: Cum ii pot pedepsi americanii pe rusi.  "Daca sanctiunile vor fi aplicate anumitor institutii va trebui sa declaram imposibilitatea de a returna imprumuturile acordate acestora de bancile americane. Va trebui sa ne orientam catre alte monede", a spus Glaziev pentru RIA Novosti, potrivit Reuters.
Rusia va transforma regimul de sanctiuni intr-un castig si isi va reduce complet dependenta de SUA, a adaugat acesta.
Interventia lui Putin in Ucraina: Rubla si bursa de la Moscova, la pamant. Ce a facut banca Rusiei
"Avem relatii comerciale si economice excelente cu partenerii nostri din est si sud si vom gasi o modalitate pentru a reduce la zero dependenta noastra financiara de SUA si chiar sa iesim din regimul de sanctiuni cu un mare castig pentru noi", a continuat Glaziev.
Pe de alta parte, Kremlinul si-a exprimat surpriza fata de afirmatiile consilierului lui Putin, scrie Voice of Russia.
Criza din Ucraina face ravagii pe burse. Ce se intampla cu pretul petrolului
"Dl. Glaziev nu a fost autorizat sa vorbeasca in numele guvernului rus si, mai ales, sa afirme asemenea masuri inacceptabile", a declarat o sursa din interiorul Kremlinului, care a mai precizat ca Glaziev si-a exprimat "opinia personala", care nu are nicio legatura cu pozitia oficiala a Rusiei.

vineri, 7 martie 2014

2014 va fi un an greu pentru bănci. Sursele atrase de la băncile-mamă sunt în scădere rapidă, dar nu văd pericole. Suntem confortabili având în vedere rezerva foarte mare de solvabilitate, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR,  Nicolae Cinteză, la Sinaia, la un seminar organizat în urmă cu o săptămână de Finmedia. Nivelul confortabil al solvabilităţii pe ansamblul sistemului bancar, de 15,02% la finele anului trecut (mult peste nivelul minim de 8%), apare însă pe fondul lipsei activităţii de creditare, a cărei relansare este puţin probabil să se întâmple mai devreme de toamna acestui an.
 Peste 4 miliarde de euro au pierdut băncile anul trecut din liniile de finanţare externă, alte 800 milioane de euro dispărând în prima lună din 2014, astfel încât la finele lunii ianuarie soldul resurselor atrase coborâse la 13,4 miliarde de euro. Cinteză se aşteaptă ca această tendinţă să continue, în condiţiile în care băncile nu dau împrumuturi. BNR nu este îngrijorată atât de plecarea banilor băncilor-mamă, cât de faptul că sursa externă, din care s-au finanţat creditele acordate în perioada de boom, ajunse acum neperformante, este înlocuită de sursa internă – banii deponenţilor români. BNR a suspectat anul trecut că băncile nu restructurează corect creditele, căutând artificii care să le permită să constituie provizioane mai mici...Presiunea provizioanelor suplimentare ar putea afecta şi anul acesta profitabilitatea băncilor, în condiţiile în care verificările făcute de BNR la felul în care au fost raportate creditele restructurate s-au încheiat doar la 20 de bănci. „Alte 11 bănci urmează până la finele lunii martie, iar în aprilie vom face o evaluare“. Problema profitabilităţii precare este mai îngrijorătoare, spune Cinteză, decât retragerea liniilor externe de finanţare: „Nu mă îngrijorează că pleacă banii, pentru că băncile au destulă lichiditate. Mă îngrijorează că profitul acela e mai mult contabil, şi mergând aşa se decapitalizează. Restructurarea a început relativ târziu“.
Anul trecut, din sistemul bancar au mai plecat încă 3.157 de salariaţi, personalul total ajungând la 58.612, iar salariul mediu brut s-a diminuat cu doar 7 lei, la 5.472 lei. Băncile au închis în aceeaşi perioadă încă 231 unităţi. Anul trecut, profitul mediu net pe salariat obţinut în sistemul bancar s-a situat sub 2.000 de euro.
Alte probleme acuzate de şeful supravegherii din BNR sunt lipsa de transparenţă în stabilirea comisioanelor, reducerea dobânzilor la depozite sub nivelul la care clientul poate obţine un minim câştig sau chiar practici „grosolane“ de păcălire a clienţilor care vor să retragă banii din depozite astfel încât să plătească taxe nejustificate.

joi, 6 martie 2014

Armata Rusa a inceput transferul unor unitati militare din zona Soci catre baze din Crimeea si zona de frontiera cu Ucraina. Astfel fortele aeriene au efectuat numeroase zboruri catre bazele militare ale Federatiei Ruse din Crimeea intarind dispozitivele de acolo, iar flota militara rusa aducea si ea intariri catre bazele din Crimeea, scrie site-ul american International Business Times, citata de catre Timpul.md.
De asemenea trupe rusesti suplimentare au fost semnalate si langa orasul rusesc Belgorod aflat la doar 40 de kilometri de Harcov. Tot in aceasta ordine de idei bazele militare ruse din Rostov-pe-Don au fost puse in stare de alerta si sunt in curs de intarire si toate acestea pe fondul cresterii tonului dinspre Moscova. Premierul Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, a declarat ca nu recunoaste noua putere – care o fi aia – de la Kiev, iar legea cu privire la suspendarea drepturilor minoritatilor de asi folosi limba materna in administratie a pus paie pe foc.
“Azi nu vad parteneri legitimi ucrainieni pentru un dialog. Daca oameni ce trec prin Kiev purtand masti negre si Kalashnikovuri sunt considerati un guvern, va fi dificil pentru noi sa lucram cu un asemenea guvern.” a declarat Medvedev. Tot premierul rus a anuntat ca amabasadorul rus la Kiev a fost chemat pentru consultari la Moscova, adaugand: “Ambasadorul nostru la Kiev a fost rechemat pentru consultări. Cred că nu trebuie să vă explic ce înseamnă acest gest în practica diplomatică”.
Pe de alta parte conform site-ului molodevean abcnews.md legislativul local din Crimeea si-a cam proclamat independenta, desi stirea nu fost confirmata inca de o alta sursa.
Pentru ca dragi tovarasi filmul “Aventura democratiei in Ucraina” continua sau, ca sa fim corecti, abia incepe. Pana acum am vazut un trailer care sa atraga lumea in cinematografe, dar de acum incolo incepe actiunea.
Asa cum am scris inca de cand au aparut primele manifestari la Kiev, Rusia nu va renunta la Ucraina nici in ruptul capului! Mircea Druc, fost premier la R. Moldova spunea sambata ca in Ucraina abia incepe show-ul, iar ministrul britanic de externe se referea la aceeasi Ucraina in termeni foarte circumspecti incheindu-si declaratia de presa spunand ca reactia Rusiei este in acest moment incerta…
Sa nu uitam ca Rusia rareori a lovit prima, specialitatea Kremlinului fiind razboiul “eliberator” dupa ce Maica Rusie a fost deja lovita intr-un fel sau altul. WW2, Georgia, etc… Iar rusii se lovesc deja de unii singuri, cu mana parlamentului ucrainean. Socant pentru mine cand am citit stirea conform careia una dintre primele griji ale parlamentarilor de la Kiev a fost sa scoata acceptarea limbii minoritatilor din folosirea in administratiile locale…
Socanta forta Rusiei in Ucraina, iar daca in parlament a putut face acest lucru ramane sa ne intrebam cam ce-ar mai putea face ivanii? Pentru ca din punctul meu de vedere decizia aberanta a Kievului este mana Kremlinului…
Astfel, conform scenariului, eroul principal Ivan, impreuna cu cativa prieteni, abia acum isi sufleca mainile si va iesi in strada sa apere democratia, poporul si liberatatea, cam la fel ca americanii care, ca sa fim corecti, isi poreclesc exact la fel actiunile militaro-economice si de impunere a dominatiei. Pentru ca toata lumea stie, marile minti se intalnesc undeva deasupra noastra. Tot instaurarea democratiei, a libertatii, respectarea legii se zice si pe americaneste la acest tip de conflict.
Deja presa internationala este plina de pozele “democratei” Iulia Timoshenko, privita ca o tanara speranta pentru binele natiunii, uitandu-se ca “stimata” doamna importa gaz din Rusia prin firmele proprii pentru un “mic” si “neinsemnat” comision, sa aiba si gura ei ce sa manance, se uita ca puscaria din care a fost scoasa era meritata cu varf si indesat pentru acte de coruptie. Nici europenii nu se incumetau sa spuna ca este nevionovata… Se uita ca pe vremea cat madama-cu-cozonacul-pe-cap batea din picior la Kiev, romanilor din Ucraina li se inchideau scolile, iar limba romana era interzisa, se uita de multele si desele mizerii pe care “europeanca” Timoshenko le facea Romaniei…
Revenind la proclamarea victoriei pro-europenilor nu pot decat sa-mi stapanesc un zambet amar… care victorie, cand lucrurile abia acum incep sa se dezvolte?
Ucraina este Mica Rusia – Rusia Kieveana – este teritoriu vechi rusesc, chiar primul, iar Kievul este la fel de rusesc precum Moscova, iar Rusia are interese gigantice in aceasta parte a lumii, astfel ca nu vad cum rusii ar putea macar concepe sa piarda Ucraina in favoarea occidentalilor, mai ales ca rusii sunt la ei acasa, pe pamantul lor, cu oamenii lor, cu alte cuvinte…occidentalii, cat sunt ei de tari, joaca in deplasare ori se stie ca in astfel de situatii e usor sa marchezi primul, dar foarte greu sa castigi meciul pana la final. Practic ivanii isi joaca cartile la ei in curte cu toata infrastructura informationala si de influenta la dispozitia lor, cu toti agentii directi si acoperiti.
Iar decizia parlamentului de la Kiev, cu privire la restrictionarea folosirii limbii materne in cazul minoritatilor, este o lovitura de Mare Maestru a agentilor rusi acoperiti, iar ce-i frumos merita aplaudat in picioare…
Iar Rusia a reinceput sa semene cu o superputere! La cea dea treia inscaunare, “Tarul” Vladimir Putin a fost clar si sincer: politica externa rusa va fi mult mai agresiva decat in trecut. Cine a avut urechi de auzit a auzit, iar vorbele lui Putin s-au adeverit cu varf si indesat pana acum, aratand ca Moscova isi recapata vlaga in ritm accelerat.
Astfel influenta Rusiei in America de Sud este in crestere si nu referim aici doar la Venezuela, ci si la Brazilia sau Argentina, Peru sau Bolivia. Legaturile economice dintre Rusia si tarile Americii Latine sunt din ce in ce mai mari si mai profunde, rusii permitandu-si sa-si sponsorizeze noile conexiuni cu credite peste credite.
Si Israelul a sesizat de ceva timp cresterea importantei Rusiei in Orientul Mijociu si Africa de Nord, de unde si restartarea pe alte principii a relatiilor dintre cele doua tari, restartare anuntata oficial de catre premierul israelian Netanyahu. Stoparea intentiilor de atacare a Iranului, oprirea interventiei vestice in Siria, reintoarcerea Moscovei in Egipt si privirea incruntata aruncata Arabiei Saudite sunt tot atatea indicii ca “slabiciunea” Rusiei este doar un banc prost si in acelasi timp semnele unei cresteri serioase ale influentei Moscovei in vechile terenuri, traditionale am spune, de vanatoare.
Economic nu stau rau, avand inca probleme pe structura economica, coruptia, etc, doar ca in Rusia, la fel ca in China, mai toate companiile importante tehnologic din lume sunt prezente, adevarat ca presa nu face acelasi tam-tam ca in cazul Chinei, dar inapoierea industriala a rusilor nu mai este astazi chiar un fapt cert, iar in viitor va fi doar o aducere aminte. In linii mari nu vad de ce Rusia ar putea fi astazi considerata slaba si usor de pacalit, nu vad cum ar putea sa intre cineva in barlogul ursului si sa-i fure puiul (Ucraina) iar mai apoi sa si apuce sa povesteasca fapta.
Asa-zisa victorie a Vestului de la Kiev este doar o pauza intre Actul I si Actul II, act in care eroii principali isi vor face simtita prezenta. Cine isi inchipuie ca Timoshenko a iesit din inchisoare fara acordul tacit macar al Moscovei nu stie cum lucreaza rusii. In mod cert Kievul si nu numai este plin de agenti rusi, de Spetsnaz, doar ca deocamdata nu au primit ordinul. Mai tineti minte 22 decembrie, Bucuresti, Piata Palatului?! Ei bine eu eram acolo in acea seara, cand din senin au inceput sa traga. Cine? Nici acum nu stim, ciudat este ca trageau in multime si in liderii proaspat emanati ai revolutiei dambovitene, lideri care erau in balcon, iluminati feeric de reflectoare…
Ori care lunetist nu i-ar fi luat la tinta?! Acum, dupa 23 de ani, inteleg si eu ca “emanatii” erau cei desemnati sa preia puterea, dar atunci in piata chiar ma miram ca nu i-a impuscat nimeni, din pacate.
La fel si in cazul lui Timosenko si ai altor lideri ai revolutionarilor; daca ar fi fost cazul, intrega “revolutiune” ar fi fost terminta in cateva ore, dar intradevar, in realitate, lucrurile sunt mai complicate.
Ce va urma?! Pai in mod normal Actul II: Rusia se Intoarce! Sa nu uitam ca Harcovul a spus foarte clar ca nu va recunoaste deciziile guvernului de la Kiev, iar estul si sudul rusofon al Ucrainei au fost uimitor de linistite in aceste zile. Nu au fost acte de debandada, dar au inceput mitingurile pro-ruse si nimeni nu-i poate opri acum pe rusi sa traga o linie pe harta Ucrainei si sa zica: Stop Joc! Ca doar nu isi inchipuie cineva ca “revolutionarii” cu Timoshenko port-stindard vor navali in bazele militare rusesti sau in Crimeea.
Rusii sunt la ei acasa, occidentalii sunt in deplasare, iar fata de forta Vestului in fata Rusiei sunt mai mult decat sceptic, mai ales la nivelul serviciilor secrete, acolo unde americanii inca mai au de invatat, iar europenii nu au o contrapondere poilitica si economica in fata Kremlinului, in timp ce rusii sunt maestrii…
Si ca un fapt divers, nu vi se pare ca revoltele din Venezuela si Ucraina au cam coincis?! Mie acest lucru imi aduce aminte de un alt “cuplu” celebru din 1989: Romania-Panama. Atunci cand tot mapamondul se holba la revolutiunea romana in direct –unul dintre primele reality-showuri din istoria TV, americanii, nestiuti si nefilmati de nimeni, invadau o tara suverana, omorau 5000 de oameni ca sa-l captureze pe Noriega.
Aceasta actiune a armatei SUA a ramas intr-un cvasi-anonimat si astazi, pentru ca exact in aceeasi zi – 22 decembrie – la Bucuresti incepuse circul. Ori in acest moment toata lumea este focusata pe Ucraina, in timp ce in Venezuela situatia este la fel de dramatica si nu cred ca exista macar un cititor al RoMilitary care sa nu fie sigur ca in tara sud-americana este mana americanilor…
Asadar actul II, care a inceput deja in Crimeea…