sâmbătă, 1 februarie 2014

Statele care sunt aproape de faliment ar trebui să recurgă la averile private ale cetăţenilor instituind o taxă excepţională pe capital, înainte de a solicita asistenţă financiară internaţională, se arată într-un raport publicat luni de Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), transmite Reuters, citat de Agerpres.
Tonul dur al oficialilor germani vine după ce zona euro s-a confruntat în ultimii ani cu criză datoriilor, care a determinat cinci state să solicite asistenţă internaţională (Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Cipru).
'O taxă pe capital corespunde principiului responsabilităţii naţionale, conform căruia plătitorii de taxe sunt responsabili pentru obligaţiile guvernelor lor înaintea de a solicita solidaritate din partea altor state', se arată în raportul Bundesbank. Instituţia avertizează că o astfel de taxă prezintă numeroase riscuri şi nu ar fi uşor de implementat, fiind recomandată doar în cazuri excepţionale, pentru evitarea intrării statului în incapacitate de plată.  Reformele şi ajustările adoptate recent în ţările cu probleme din zona euro - Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania, Cipru şi Italia - au îmbunătăţit condiţiile pentru asigurarea unei creşteri sustenabile dar rămân temeri legate de nivelul ridicat al datoriilor, apreciază Bundesbank. Instituţia consideră că problema datoriilor din sectorul public şi privat rămâne o problemă cheie iar viitoarele teste de stres derulate de BCE ar putea ajuta la rezolvarea problemelor din sectorul bancar şi ar dezobişnui băncile de la periferia zonei euro de a apela la finanţarea BCE. Anul acesta, BCE şi Autoritatea Bancară Europeană vor supune băncile europene la o nouă rundă de teste de stres, care ar urma să arată necesarul de capital al instituţiilor de creditare.
Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare.

Niciun comentariu: