duminică, 16 februarie 2014

Absolut toţi delegaţii FMI în România s-au comportat ca nişte contabili incompetenţi, cu totul depăşiţi de situaţie, iar rezultatele confirmă aşteptările: sub inepta lor supraveghere, taxele au tot crescut iar economia s-a dus de suflet.
Măcar dacă am fi învăţat ceva din asta sau dacă am vedea o cât de mică îmbunătăţire de la un delegat la altul… de unde? Dimpotrivă, am văzut culmile hidoase ale incompetenţei şi cinismului în cazul Ciprului. Iar acum o mostră de prostie arogantă cu consecinţe urâte:
Reducerea TVA la paine este o masura temporara, iar dupa o perioada se va face o evaluare daca evaziunea fiscala s-a redus, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Banca Nationala a Romaniei, seful Misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter
Să admitem de dragul discuţiei povestea cu “evaziunea” şi că TVA diferenţiat ar fi cheia bunăstării economiei şi finanţelor, nu reducerea generală a taxelor. Dar cu o astfel de declaraţie nu faci decât să te asiguri că ai eliminat chiar şi cea mai mică şansă teoretică de-a atinge scopul, anume de-a mări gradul de colectare a unei taxe prin reducerea ei la nivel suportabil.
Prin urmare, un brutar care acum nu încasează TVA şi ar începe să o facă trebuie să:
a) mărească preţul pâinii cu 9%
b) îşi micşoreze încasările cu 8,2% (deci profitul poate cu 50%)
c) facă o combinaţie dintre cele două, cât să evite falimentul.
Toate astea pentru ce? Ca să intre în atenţia Fiscului cu cantitatea reală vândută iar apoi, pentru că alţii n-au făcut-o, să se trezească că “măsura temporară” s-a terminat. Şi, prin urmare, să:
a) mărească iar preţul pâinii, cu 12,8%
b) micşoreze iar încasările, cu 11,3% (deci profitul să se ducă la zero sau sub)
c) facă o combinaţie inutilă între cele două şi să dea faliment.
Apoi, să fie dat drept exemplu de contribuabil model, care dă curs politicilor publice idioate indiferent de consecinţe.
Într-o lume normală, doamna Şehtăr şi-ar depune chiar acum CV-ul la un bordel din Amsterdam.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Comisia Europeana (CE) a adoptat la 22 ianuarie o recomandare menita sa asigure ca exista masuri de protectie pentru mediu si clima pentru tehnica fracturarii hidraulice de mare volum utilizata in operatiunile de exploatare a gazelor de sist.

pub Amplasare ideala. Langa Foisorul de Foc. Apartamente cu stil in centrul orasului.
Recomandarea ar urma sa ajute statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa abordeze riscurile de sanatate si de mediu si sa amelioreze transparenta pentru cetateni.

De asemenea, textul stabileste un cadru clar pentru investitori. In acelasi timp, recomandarea CE este insotita de o comunicare care analizeaza oportunitatile si provocarile pentru utilizarea fracturarii hidraulice in scopul extragerii hidrocarburilor.



Anonim spunea...

Banca Mondială (BM) speră să-şi majoreze creditarea cu 50% în următorii 10 ani, reducând costurile, relaxând restricţiile pe suma maximă creditabilă şi percepând comisioane mai mari de la statele bogate pentru unele servicii, transmite Reuters.
În prezent, portofoliul de credite al BM se ridică la circa 200 miliarde dolari.
Săptămâna aceasta, conducerea Băncii Mondiale a semnat un plan ce urmăreşte creşterea creditării cu 100 de miliarde de dolari. Detaliile planului urmează să fie definitivate înaintea reuniunilor din aprilie ale BM şi FMI.
Aceasta ar urma să fie prima mare realiniere strategică a Băncii Mondiale de după 1996, spre a face instituţia mai eficientă şi mai adecvată la nevoile debitorilor. Potrivit noii strategii, BM va căuta modalităţile prin care poate majora portofoliul de credite pentru a putea rămâne relevantă pe piaţă, în condiţiile unei competiţii sporite pentru fonduri de dezvoltare.
În prezent, ţările cu venituri medii, inclusiv primii cinci debitori ai Băncii Mondiale (China, Brazilia, Turcia, India şi Indonezia) se pot baza mai mult pe finanţarea privată şi împrumuturi bilaterale. Cu toate acestea, BM consideră că aceste ţări (care au în continuare, numeroşi săraci) va trebui să aibă acces la consilierea şi experienţa ei în domenii precum mediu şi infrastructură. În plus, creditele oferite de Banca Mondială au o dobândă mai mică decât cele acordate de sectorul privat.
Reuters mai scrie că sporirea creditării cu 100 de miliarde de dolari ar urma să vină de la BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), divizia Băncii Mondiale care se concentrează pe reducerea sărăciei în ţările cu venituri medii. BIRD primeşte contribuţii de la fiecare dintre cele 187 state membre, dar BM speră să poată creşte singură finanţarea, inclusiv prin reducerea raportului dintre credite şi capital.
Anul trecut, în octombrie, directorul financiar al Băncii Mondiale declara că instituţia are de gând să-şi reducă bugetul administrativ cu 400 de milioane de dolari în următorii trei ani, pentru a putea să ofere credite mai mari statelor beneficiare.

Anonim spunea...

Primul ministru polonez Donald Tusk, după apropiatele alegeri din luna mai pentru Parlamentul European, ar putea deveni preşedinte al Consiliului European şi l-ar putea astfel înlocui pe Herman Van Rompuy în funcţie, a relatat sâmbătă săptămânalul polonez Newsweek Polska, citat de agenţia de presă RIA Novosti.




'În cazul în care Donald Tusk va fi ales preşedinte al Consiliului European, noul prim-ministru al Poloniei ar putea deveni actualul vicepremier Elzbieta Bieñkowska sau ministrul apărării naţionale Tomasz Siemoniak', scrie săptămânalul menţionat, citând surse proprii din cadrul cabinetului de la Varşovia.

Preşedinte al partidului de guvernământ din Polonia 'Platforma Civică' ar deveni în acest caz preşedinta Seimului (parlamentului) Ewa Kopacz, primul adjunct al Tusk pe linie ierarhică în conducerea partidului.

După alegerile în Parlamentul European, potrivit Newsweek Polska, Partidul Popular European, care include 'Platforma Civică', va putea să-şi propună proprii candidaţi la cele două funcţii majore în UE - preşedinte al Comisiei Europene şi preşedinte al Consiliului European.


Pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei este necesară cunoaşterea la perfecţie a limbilor engleză şi franceză.'Tusk învaţă engleza în mod constant, dar franceza nu o ştie deloc', mai scrie publicaţia poloneză, potrivit căreia cunoaşterea limbilor străine nu este, în schimb, o cerinţă-cheie pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului European.


'Alegerea lui Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European este extrem de realistă', mai scrie Newsweek Polska, citată de Ria Novosti.

Anonim spunea...

Peste 40% dintre sefii de companii din Romania sunt increzatori in cresterea afacerilor lor in acest an, un procent semnificativ mai mare fata de 25% anul trecut, potrivit unui studiu al firmei de consultanta EY.


Cuvinte cheie:
firmecresteresalariiangajari



In privinta echipei, 14% dintre respondenti au declarat ca intentioneaza sa creasca numarul angajatilor cu 10% pana la peste 30% in 2014, procent in crestere fata de 5% in 2013. De asemenea, 37% estimeaza ca vor mentine acelasi numar de angajati, in comparatie cu 56% care erau de aceeasi parere in 2013.Spre deosebire de anul trecut, cand 55% dintre respondenti spuneau ca o sa creasca salariile cu 5% pana la 10%, in 2014, numai 19% dintre acestia sunt de aceasta opinie. Pe de alta parte, daca 42% se asteaptau la o stagnare a nivelului salarial pentru 2013, numai 19% afirma acest lucru in 2014.


In ceea ce priveste cifra de afaceri, 67% dintre respondenti se asteapta sa inregistreze o crestere moderata, de 1%-10% in 2014, in timp ce 19% se asteapta la o crestere de 10%-20%, arata concluziile studiului „O noua viziune a cresterii" publicat astazi de EY Romania. Estimarile privind cresterea profitului sunt, de asemenea, pozitive: 51% dintre respondenti estimeaza ca vor avea o crestere de 1%-10%, in timp ce 19% estimeaza o crestere de doua cifre a profitului, de pana la 20%. Doar 14% dintre respondenti sunt foarte optimisti, mizand pe un avans de 20%-30% sau peste al profitului.