duminică, 2 februarie 2014

HotNews - Autoritatea de Supraveghere Financiară pare că se ţine de glume, după obiceiul naţional de a face haz de necaz. Aceasta ar fi singura explicaţie pentru comunicatul ASF, de ieri, prin care Autoritatea ne anunţă, senină, că "începe cercetarea prealabilă a angajaţilor pentru care are confirmarea oficială a calităţii de învinuit din partea DNA, în dosarul «Carpatica Asig», în vederea luării măsurilor legale în acest sens".
Anunţul ASF vine la o zi după ce Tribunalul Bucureşti a hotărât, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul "Carpatica", şi a lui Marian Mîrzac, fostul director general al "Carpatica Asig" şi membru ASF, pentru fapte de corupţie, în caz fiind cercetaţi şi alţi angajaţi ai Autorităţii.
ASF se apucă, abia acum, să cerceteze, după ce procurorii i-au făcut toată treaba. Nu cumva relaţia ar fi trebuit să fie inversă?
ASF să-şi semnaleze problemele, înainte ca propriii angajaţi să-i ajungă la DNA sau chiar în arest? Desigur, acest lucru s-ar fi întâmplat într-o instituţie normală şi nu în una în care angajările se fac "pe cumetrii" şi nu pe bază de competenţe.
În cazul "Carpatica Asig", ASF se comportă similar ca în scandalul "Harinvest", când s-a apucat de anchete abia după ce clienţii brokerului au semnalat că le lipsesc bani şi acţiuni din conturi şi, nu cu un an înainte, când brokerul a început să facă, pe bandă rulantă, vânzări forţate, operaţiuni care ar fi trebuit să fie excepţionale.
La momentul izbucnirii scandalului "Harinvest", unele voci vorbeau despre o evaluare internă în cadrul ASF, pentru a constata eventuale deficienţe în activitate. ASF dovedeşte, însă, că nu este în stare să se supravegheze pe sine, darămite piaţa asigurărilor, a pensiilor private şi pe cea de capital.
Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a anunţat, ieri seară, că a dispus reevaluarea contractelor de reasigurare ale "Carpatica Asig", inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale societăţii. ASF va solicita companiei şi informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate, arată un comunicat remis redacţiei.
De asemenea, ASF va sesiza Parlamentul cu privire la situaţia lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii.
Prin decizia instanţei, Radu Mustăţea, membru în CA al "Carpatica Asig", a primit interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea au fost reţinuţi, marţi seară, de procurorii anticorupţie.
 

Niciun comentariu: