Potrivit raportului Comisiei Europene, corupţia continuă să fie o provocare pentru Europa, fiind un fenomen care afectează toate statele membre ale UE şi costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.
Potrivit sondajului Eurobarometru privind atitudinea faţă de corupţie, 76% dintre europeni cred că acest fenomen este larg răspândit, iar 56% consideră că nivelul corupţiei din ţara lor a crescut în ultimii trei ani. Totodată, 8% dintre intervievaţi afirmă că au fost martori ai unui caz de corupţie în ultimul an.
"Corupţia (...) afectează economia europeană şi privează statele membre de venitul fiscal de care este mare nevoie. Statele membre au depus foarte multe eforturi în ultimii ani pentru combaterea corupţiei, dar raportul de astăzi arată că acestea nu sunt nici pe departe suficiente", a declarat Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne.
Conform raportului Comisiei Europene, în interiorul statelor membre ale UE riscurile de corupţie sunt mai mari la nivel regional şi local, unde controalele interne tind să fie mai slabe decât la nivel central.
3 comentarii:
"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, anchetată de autoritățile americane pentru suspiciuni de manipulare a cursului de schimb valutar, și-a concediat trei traderi de valută din New York, susțin surse citate de presa de peste ocean.
Printre cei trei angajați concediați se numără și şeful biroului "Deutsche Bank" de tranzacţii cu valute emergente din New York, susțin sursele citate. Reprezentanții instituției financiare au refuzat să facă orice comentariu pe această temă.
"Deutsche Bank" a declanșat o anchetă internă după ce a anunțat că va colabora cu autoritățile, pentru a lămuri situația. În luna ianuarie a trimis în concediu câţiva angajaţi din New York și a anunțat că dacă se vor descoperi probleme, se vor lua măsuri împotriva vinovaților.
"Deutsche Bank" este cel mai mare trader de valute, cu o cotă de aproape 15,2% pe piaţa de profil.
Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%. Nivelul actual nu a fost modificat din luna noiembrie a anului trecut.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%", se arată într-un comunicat al BCE.
Decizia era una așteptată de către specialiști. Analiștii prognozează că politica actuală va fi menținută, date fiind demnalele de îmbunătățire a economiilor din zona euro. Totuși, se ia în calcul și posibilitatea să apară turbulențe, în special din cauza reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA.
"Există motive solide ca banca centrală să facă mai mult şi sunt şanse ridicate să relaxeze politica monetară cumva, nu neapărat printr-o scădere a dobânzii", a declarat, înaintea deciziei de politică monetară, Nick Kounis, şeful pentru cercetare macro la ABN Amro, din Olanda.
Comisia Europeana nu a rambursat Romaniei niciun ban din fondurile structurale si de coeziune, in luna ianuarie 2014, in timp ce tara a cerut de la Bruxelles deconturi de nici 32 de milioane de euro, potrivit celei mai recente situatii prezentate de Ministerul Fondurilor Europene.
Trimiteți un comentariu