TISE vine in Romania, dar nu pentru "Oltchim". Mai stiti povestea cu baietelul care a strigat de prea multe ori "lupul"? Cam asa pare si vizita conducerii TISE in tara noastra, asteptata inca din toamna anului trecut. Mai multi oficiali guvernamentali au tot declarat ca trebuie sa vina TISE in tara noastra, dar evenimentul nu a avut loc. Ei, de data asta, desi nu mai pare credibil, TISE chiar se pregateste sa ne faca o noua vizita. Premierul Ponta perfecteaza detaliile unei intalniri intre domnia sa si conducerea gigantului rus TISE, ne-au spus surse apropiate situatiei. Conducerea TISE este asteptata la Palatul Victoria in urmatoarele zile, mai afirma sursele noastre, care ne-au precizat: "Premierul asteapta un raspuns pentru data vizitei, care se doreste discreta. Conducerea TISE nu doreste un eveniment de presa. Cel mai probabil, Guvernul va da un comunicat". Desi multi leaga interesul TISE in Romania de subiectul privatizarii Oltchim (compania rusa a depus o oferta preliminara in urma cu un an, dar nu a mai participat in etapa finala din toamna), se pare ca rusii nu mai sunt interesati sa preia Oltchim, conform surselor citate, scrie Bursa.ro.
Suntem tot mai dependenti de investitiile autohtone. Investitiile autohtone realizate in tara noastra au ajuns la o pondere de 92% in valoarea totala a investitiilor pe care economia autohtona le-a atras in primul trimestru al acestui an. Astfel, dintre cele aproximativ 2,8 miliarde euro investitii nete realizate in primele trei luni din 2013, 2,6 miliarde euro au fost investitii autohtone, in timp ce investitiile straine directe (ISD) au depasit cu putin 200 milioane euro. In anul 2007, ponderea investitiilor autohtone in totalul investitiilor era de 64%, din 20,5 miliarde euro investiti, 13 miliarde euro provenind de pe plan local. Anul urmator, ponderea s-a redus la 61%, in conditiile in care investitiile autohtone au urcat cu 1,7 miliarde euro, iar cele straine cu peste doua miliarde euro. Anul 2009 a adus prabusirea intregului volum de investitii in economie, care a pierdut aproape zece miliarde de euro, comparativ cu anul precedent. Diminuarea ISD-urilor a avut o amplitudine de aproape doua orimai mare decat cea a investitiilor autohtone (6 miliarde euro, fata de 3,7 miliarde euro), ceea ce a facut ca ponderea capitalului local investit in total investitii sa urce la 76%, informeaza Bursa.ro.
2 comentarii:
Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a făcut ieri un apel la Banca Centrală Europeană (BCE) în sensul creării unui sistem de finanţare ieftină pentru întreprinderile mici şi mijlocii, precum cele utilizate de către autorităţile din afara zonei euro.
\"Mi-ar plăcea ca BCE să acţioneze ca alte bănci centrale, aşa cum a făcut Banca Angliei -, respectiv să acorde credite ieftine entităţilor financiare, astfel încât acestea să poată împrumuta la dobânzi mai mici întreprinderile mici şi mijlocii\", a declarat Rajoy la un eveniment din Tarragona, nordul Spaniei.
Companiile mici din sudul Europei sunt nevoite să plătească rate mai mari pentru finanţare decât cele din alte ţări ale UE, o problemă exacerbată de recesiunea prelungită din Spania. Băncile din această ţară au fost afectate puternic de prăbuşirea pieţei imobiliare, care le-a lăsat cu credite neperformante generatoare de pierderi mari. În condiţiile în care creditele \"au secat\", un număr record de companii spaniole au dat faliment în primul trimestru al anului 2013.
OmniTRAX a depus o contestaţie la procedura de privatizare a CFR Marfă
OmniTRAX a depus, în data de 14 iunie, o contestaţie la procesul de "ofertă de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic", organizată de Ministerul Transporturilor (MT), în vederea vânzării unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei CFR Marfă, informează un comunicat de presă.
Trimiteți un comentariu