miercuri, 5 iunie 2013

Sute de mii de oameni încearcă să-şi recupereze în justiţie banii daţi pe participaţiuni la bănci care nu mai au lichidităţi din cauza crizei financiare.
Situaţia ar putea bloca activitatea tribunalelor - avertizează preşedintele instanţei Audienţa Naţională, care cercetează şi cazul marii bănci spaniole Bankia, salvată de stat de la faliment.
Zeci de mii de clienţi ai Băncii Bankia au crezut că investesc economiile de o viaţă într-un depozit rentabil. Israel Alvarez, fost şef de sucursală bancară, astăzi avocat al afectaţilor, spune că deşi posibilităţile de recuperare a banilor sunt mici, deoarece fondul de garantare a depozitelor este gol, justiţia ar putea să-şi facă datoria, scrie RADOR.
"Chiar şi guvernul ar trebui să fie interesat să fie cunoscuţi aceşti responsabili şi condamnaţi, pentru a demonstra că statul de drept îşi face datoria. Sunt bancherii care au vândut aceste participaţiuni. Cred că Spania este un caz unic, nu cred că există nici în Portugalia sau în Grecia, este o neruşinare absolută şi este normal să nu fie înţeleasă în exterior. Întrebarea este: cum aţi putut să faceţi aşa ceva bătrânilor voştri? Cum aţi putut să vindeţi falimentul sistemului vostru financiar oamenilor în vârstă?", a spus Israel Alvarez.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Guvernul Ponta a atras doar 712 milioane de euro de la Uniunea Europeană în primele cinci luni ale acestui an, de 2,5 ori mai puţin decât ar fi trebuit adus în economie pentru a putea atinge pragul de 6,5 miliarde de euro, pe baza căruia au fost făcute bugetul şi toate calculele economice la începutul anului.


La finele lunii mai, rata de absorbţie a fondurilor euro­pene a ajuns la 15% din cele aproape 20 de miliarde de euro alocate României în perioada 2007 – 2013, în creştere cu mai puţin de 4 puncte procentuale faţă de începutul acestui an.

Anonim spunea...

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a apreciat marţi că economia mondială ar putea intra într-o "fază mai dificilă", după cum indică recentele revizuiri în scădere operate de Fond pentru previziunile de creştere ale Germaniei, Franţei sau Chinei, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Îşi fac apariţia tendinţe mult mai sumbre. Datele recente indică, de exemplu, o anumită încetinire a creşterii", a declarat Christine Lagarde într-un discurs ţinut la Brookings Institution, un centru de reflecţie din Washington.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit marţi în scădere uşoară previziunile de creştere a Franţei, după ce luni a înjumătăţit-o pe cea a Germaniei (+0,3%) pentru anul 2013. La sfârşitul lunii mai, previziunile FMI de creştere economică a Chinei au scăzut de la 8% la "circa 7,75%" în acest an.

"Am putea intra într-o fază mai dificilă", a avertizat şefa FMI, repetând că zona euro, adâncită în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv", rămâne "principala sursă de îngrijorare" la nivelul economiei mondiale.

În luna aprilie, Fondul a revizuit în scădere cu 0,2 puncte previziunile de creştere a economiei mondiale, la 3,3%.

Anonim spunea...

Statele puternic afectate de criza din Uniunea Europeana au nevoie de un nou Plan Marshall, care sa le ajute sa revina pe crestere economica, a declarat marti Peer Steinbruck, contracandidatul actualului cancelar Angela Merkel pentru postul de sef al guvernului german, potrivit cotidianului britanic The Guardian, citat de Mediafax.

Un astfel de pachet financiar ar sprijini tarile afectate de masurile de austeritate adoptate de la declansarea crizei, a spus Steinbruck, care a fost desemnat de Partidul Social Democrat sa conduca guvernul daca formatiunea castiga alegerile parlamentare din toamna.

Programul economic ar putea fi finantat partial prin noi taxe pe tranzactii financiare, a declarat Steinbruck intr-un discurs la Universitatea Libera din Berlin.

Insistenta actualului guvern german pentru austeritatea bugetara in Europa cauzeaza stagnare economica, a avertizat politicianul german.

Tarile precum Grecia si Portugalia au nevoie de un plan de amploare, similar celui prin care Germania a fost reconstruita dupa Al Doilea razboi Mondial, pentru a evita o "spirala diabolica", a spus el.

Partidul Social Democrat se afla in urma formatiunii cancelarului Merkel in sondajele din Germania, cu trei luni inaintea alegerilor programate pentru 22 septembrie.

Planul Marshall a fost lansat si finantat de Statele Unite dupa incheiarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a ajuta la reconstruirea economiilor statelor europene.