Reforma sectorului bancar spaniol este pe drumul cel bun, dupa ce a beneficiat de un plan european de salvare in valoare de 41,3 miliarde de euro, dar riscurile pentru economie si sectorul financiar raman ridicate, in timp ce tara se lupta pentru a corecta deficitele acumulate, arata doua rapoarte publicate luni. Aceste rapoarte de progres au fost intocmite de catre reprezentantii troicii (FMI, UE, BCE), dupa ce au supravegheat conditiile stricte pe care bancile din Spania le au de indeplinit in urma ajutorului, scrie AFP...."Misiunea a constatat ca punerea in aplicare a programului este pe drumul cel bun, dar riscurile pentru economie si sectorul financiar raman ridicate. Spania continua sa lupte pentru a corecta dezechilibrele mari din perioada pre-crizei", a anuntat FMI, in urma misiunii desfasurate la Madrid intre 21 si 31 mai. În ultimul timp, lumea afacerilor şi societatea, în general, sunt foarte suspicioase în privinţa relaţiilor comerciale, de teama intrării în insolvenţă a partenerilor, care ar face imposibilă recuperarea creanţelor sau efectuarea vreunui demers juridic, din cauza protecţiei pe care legea insolvenţei o oferă debitorului. Legea insolvenţei are avantajele ei pentru debitor, dar în niciun caz acest avantaj nu este de a scuti societatea sau persoanele din conducere de răspunderea în faţa legii pentru acţiunile şi faptele care au dus la insolvenţă sau pentru fraudarea societăţii şi pe terţii colaboratori. S-au auzit opinii că, prin intrarea în insolvenţă, se facilitează acoperirea acelor acţiuni, mai mult sau mai puţin legale, care au condus la păgubirea creditorilor sau, mai mult, la acoperirea fraudelor financiare şi fiscale şi nimeni nu poate fi tras la răspundere.
vineri, 7 iunie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
23:49 Economie | Finanţe
Membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) vor fi renumiti de Parlament pana la 30 iunie, conform organigramei restranse, luand insa in calcul un prag mai mare al experientei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, a decis Guvernul, aceasta vechime fiind ceruta de presedintele Basescu pentru executivi, dar respinsa de Senat, informeaza Mediafax.
Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a modificat ieri, în sens negativ, estimările privind evoluţia economiei zonei euro, în 2013, anticipând un declin de 0,6%, urmat de o creştere de 1,1% în 2014. În luna martie, BCE preconiza o scădere de 0,5% a PIB-ului zonei euro, anul acesta, respectiv un avans de 1% anul viitor.
"Economia zonei euro ar trebui să se stabilizeze şi să se redreseze în cursul acestui an, chiar dacă într-un ritm lent", a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, adăugând: "Vom monitoriza foarte atent toate evoluţiile viitoare şi vom fi gata să acţionăm la nevoie".
BCE a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,5%, aşa cum aşteptau analiştii.
Firma de prognoză Moody's Analytics, divizie a Moody's Corp., şi-a revizuit previziunile pentru mersul economiei ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în 2013, în funcţie de performanţele lor din primul trimestru.
Conform Moody's Analytics, economia Republicii Cehe va scădea cu 0,6% în acest an, comparativ cu o contracţie de 0,1% anticipată anterior. Pentru Polonia, societatea estimează o creştere a PIB de 1,4% în 2013, faţă de 1,6%, cât preconiza anterior.
Perspectivele economice ale zonei euro continuă să fie provocatoare, însă a doua parte a acestui an ar putea aduce o uşoară revenire, spune preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
"Există câteva semne de posibilă stabilizare", a afirmat Draghi, într-un discurs susţinut în timpul unei vizite la Shanghai, adăugând: "Scenariul nostru de bază continuă să prevadă o revenire treptată începând din a doua parte a anului".
După ce, luna trecută, a redus dobânda de politică monetară a BCE la 0,5% (minim istoric), Draghi a semnalat că instituţia este pregătită să continue scăderea acestei rate, dacă situaţia economică se va înrăutăţi.
Ulterior afirmaţiilor lui Draghi, datele oficiale au arătat că şomajul din zona euro a atins un nou record în aprilie, de peste 12%, iar recesiunea s-a înrăutăţit în primul trimestru.
Totuşi, majoritatea analiştilor anticipează că BCE nu va reduce din nou dobânda în cadrul şedinţei de politică monetară programată pentru data de 6 iunie.
"Motoarele unei reveniri economice progresive sunt politica monetară puternic acomodativă şi evoluţia pozitivă a exporturilor, generată de cererea externă", a mai spus Draghi, adăugând: "Recentele creşteri ale burselor au adus câştiguri practic tuturor agenţilor economici, inclusiv corporaţiilor, băncilor şi populaţiei".
Pe de altă parte, preşedintele BCE le-a cerut băncilor să menţină o abordare transparentă în privinţa riscurilor, deoarece sectorul financiar trebuie să transmită către economia reală efectul politicii monetare a BCE.
"Este în primul rând responsabilitatea acţionarilor să se asigure că banca lor este solvabilă şi are capacitatea să-şi susţină activitatea. Iar dacă sectorul privat nu poate sau nu doreşte să furnizeze capitalul necesar ca să asigure solvabilitatea, autorităţile fiscale şi de reglementare trebuie să decidă ce măsuri trebuie luate", a declarat Draghi, precizând că BCE nu poate ajuta băncile să se recapitalizeze.
Oficialul BCE a subliniat că toate deficitele de capital din sistemul bancar trebuie acoperite fie de guverne, fie de fondurile de salvare ale zonei euro, înainte ca instituţia să devină supraveghetor unic în UE.
Primăria oraşului Aninoasa, din Valea Jiului, a depus la Tribunalul Hunedoara o solicitare pentru declararea stării de insolvenţă, din cauza datoriilor care depăşesc valoarea bugetului local.
''Gradul de îndatorare al Primăriei Aninoasa se apropie de 150%. Valoarea datoriilor, inclusiv un credit bancar, se ridică la 5,7 milioane lei, în condiţiile în care bugetul local pe acest an a fost stabilit la 4,2 milioane lei'', a declarat, vineri, pentru AGERPRES viceprimarul localităţii, Adrian Albescu.
Potrivit acestuia, cea mai mare datorie a Primăriei Aninoasa este către Banca Comercială Română, unde valoarea sumei care trebuie restituită se ridică la 3,5 milioane lei.
Markets will get a read on the U.S. job-generating machine with the release of May's payrolls report from the U.S. Labor Dept. at 8:30 a.m. ET. Economists are targeting two lucky numbers: 165,000 (jobs added) and 7.5% (unchanged unemployment rate).
The fallout from revelations about data mining undertaken by the U.S. government in the tech and telecoms space is continuing. Amid the debate, one question sticks out: Is government data mining necessary to keep us safe?
The Duke of Edinburgh, otherwise known as the significant other of Britain's Queen Elizabeth, is in the hospital to have an exploratory operation on his abdomen. It is a planned visit. The sprightly 91-year-old had been due to open the new $1.6 billion headquarters of the BBC.
Game 1 of the NBA Finals: San Antonio Spurs top Miami Heat. Miami's LeBron James had 18 points, 18 rebounds, 10 assists — and his team still lost.
It's over. Russian President Vladimir Putin and his wife of 30 years, Lyudmila, formally announced that they are separating. "Our marriage is over due to the fact that we barely see each other," the former flight attendant said.
Uniunea Europeană (UE) analizează posibilitatea transferării supravegherii dobânzii interbancare de referinţă Libor de la Londra la Paris, mai precis la Autoritatea Europeană pentru Pieţe şi Valori Mobiliare (ESMA).
Comisia Europeană propune mutarea activităţii de reglementare a Libor şi a altor indici de referinţă din Marea Britanie la ESMA, în condiţiile în care ratele pot afecta băncile, administratorii şi consumatorii din mai multe state membre, potrivit unui proiect obţinut de Bloomberg News.
ESMA are deja activităţi de examinare a unor indicatori de referinţă, iar ieri a lansat un apel la bănci în vederea asigurării că politicile lor de remunerare nu creează conflicte de interese.
"Supravegherea anumitor dobânzi interbancare de referinţă de către o autoritate naţională de reglementare nu va fi eficientă în ceea ce priveşte abordarea riscurilor pe care le prezintă aceşti indicatori de referinţă", potrivit documentului, care subliniază: "Autorizarea şi supravegherea este realizată cel mai eficient de către ESMA".
Propunerea mai urmăreşte ca autorităţile de reglementare să aibă puterea să oblige băncile să se alăture comisilor care prezintă date pentru stabilirea unor valori de referinţă "critice".
Proiectul Comisiei va stabili "norme de bună guvernanţă, care să asigure o transparenţă sporită, să limiteze conflictele de interese şi să asigure reprezentativitatea indicatorilor de referinţă", a declarat Chantal Hughes, purtător de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier. Conform spuselor sale, "propunerea va stabili, de asemenea, un cadru pentru supravegherea indicatorilor de referinţă".
Amintim că autorităţile de reglementare la nivel mondial au în lucru alternative pentru dobânda Libor, după ce oficialii SUA şi ai Marii Britanii au descoperit că băncile manipulau dobânda de referinţă. În acest scandal, "Royal Bank of Scotland Group" Plc, UBS AG şi "Barclays" Plc au fost amendate cu un total de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Alte bănci sunt încă sub investigaţie în acest caz de manipulare.
Update 16:02: Lazea: "Deprecierea leului faţă de euro nu este îngrijorătoare"
Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), consideră că deprecierea din ultimile zile a monedei naţionale faţă de euro nu este îngrijorătoare, cauza fiind probabil una subiectivă, ce are legătură cu schimarea de percepţie a investitorilor, pe fondul negativ din Japonia şi SUA, relatează sursele de presă.
Trimiteți un comentariu