sâmbătă, 8 iunie 2013

Implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) la nivelul Ministerului Finanţelor Publice este evaluată, până vineri, de două echipe de experţi, aceeaşi procedură fiind programată ulterior la alte instituţii centrale, la cinci consilii judeţene şi la peste 800 de primării.  Vizita de evaluare a implementării SNA la nivelul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a început lieri şi urmează să fie evaluate, până vineri, structura centrală a MFP, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor, Garda Financiară, Comisia Naţională de Prognoză şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Prahova, potrivit unui comunicat de presă emis de ministerul Justiţiei, citat de sursele de presă.
Angajaţii germani ai retailerului american online "Amazon.com" Inc. au declanşat, ieri, o grevă de o zi din cauza nemulţumirilor legate de salarii. Aceştia luau în calcul extinderea protestului timp de câteva câteva zile, în condiţiile în care managementul local al companiei a refuzat să negocieze pe marginea contractelor colective de muncă şi a majorării salariilor. "Luăm în considerare trecerea de la greva de o singură zi la încetarea lucrului pe timp de mai multe zile", a declarat Joerg Lauenroth-Mago, negociator-şef al sindicatului Ver.di. Sindicatul le-a cerut salariaţilor centrelor de distribuţie "Amazon" din Leipzig şi Bad Hersfeld să înceteze lucrul, greva de ieri fiind a treia din 14 mai până în prezent. Aproape jumătate din cei 5.300 de salariaţi ai "Amazon" din cele două oraşe germane au participat la grevă. Ver.di solicită majorarea salariului minim la 10,66 euro/oră, de la 9,30 euro, în cazul centrului din Leipzig, respectiv la 12,18 euro, de la 9,83 euro, la cel din Bad Hersfeld. În plus, sindicatul cere plata sporurilor pentru turele de noapte.  Retailerul american a fost în centrul unui documentar difuzat de pos­tul de televiziune ARD, care acuză compania că îi exploatează pe lucrători.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Procesul de restructurare a companiei Hidroelectrica, prin desfiintarea a 6 sucursale si fuziunea fililalelor Hidroserv, a fost blocat in instanta, a anuntat sindicatul Hidrosind. "Ca atare, orice decizie pe care Hidroelectrica o va lua in perioada urmatoare, in legatura sau derivand din aceasta reorganizare, va fi fara suport legal, cata vreme modificarile solicitate de administratorul judiciar si aprobate de adunarea generala a Hidroelectrica nu au putut fi inregistate in Registrul Comertului, fiind supuse controlului de legalitate al justitiei", mai precizeaza Hidrosind. UPDATE Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, neaga faptul ca procesul de restructurare este blocat.

Anonim spunea...

Ministerul de Finante pregateste "Marea tombola nationala". Cum ar putea castiga romanii o masina de la stat. Romanii care solicita bonul fiscal ar putea participa la tombole organizate de Ministerul Finantelor unde ar putea castiga bani sau "chiar un autoturism". Aceasta este una dintre solutiile antievaziune luate in calcul de finantistii guvernului Ponta. O alta idee analizata este cea aplicata deja in Grecia, sistemul: "no receipt, no pay", adica daca nu primesti bonul fiscal, nu platesti. Cand va deveni functional un astfel de sistem sau cat va costa introducerea unor astfel de masuri, deocamdata Ministerul Finantelor nu poate spune. Solutia tombolei antievaziune, propusa, dar abandonata in 2010 si de fostul premier Emil Boc, a fost repusa pe tapet chiar de ministrul de Finante, vicepremierul Daniel Chitoiu, potrivit gandul.

Anonim spunea...

Franta este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste colectarea veniturilor la bugetul de stat, dupa cum arata un clasament realizat de catre Econtext.

Noul guvern de la Paris inregistreaza, astfel, rezultate mai bune decat anteriorul Cabinet, fapt ce evidentiaza determinarea politica a autoritatilor franceze.

Econtext va prezinta un top al guvernelor europene dupa gradul de colectare a veniturilor bugetare. Datele sunt valabile pentru ultimul trimestru al anului trecut si au fost culese de catre Econtext de la institutele de statistica din fiecare tara europeana.

Anonim spunea...

gindul : Un steag în faţa Primăriei, unul la primar, unul la vice, unul la secretar, două în sala de consiliu, unul la poliţie….

Până în 1989 pe faţada primăriilor şi a tuturor instituţiilor publice erau arborate, cu titlu obligatoriu, două steaguri – tricolorul cu stema Republicii Socialiste România şi cel roşu, cu secera şi ciocanul, al Partidului Comunist Român. Costurile acestor steaguri erau suportate de către Consiliul Popular Judeţean şi de Comitetul Judeţean al Partidului. După Revoluţie, a rămas obligatorie arborarea drapelului pe instituţiile publice, al căror cost este suportat direct de către instituţiile ordonatoare de credit. Din 2007, alături de steagul României trebuie arborat şi cel al Uniunii Europene.

Vestea că într-un viitor nu tocmai îndepărtat vor trebui să schimbe steagurile îi înveseleşte pe unii primari, în timp ce altora le dă bătăi de cap la gândul că vor trebui să facă noi cheltuieli.

“Un steag la primar, unul la viceprimar, unul la secretar, unul în sala de şedinţe, unul afară, două sunt la monument, unul la pompieri. În total sunt opt steaguri”, le enumeră Gheorghe Schipor, primarul comunei sucevene Vicovu de Sus, menţionând că le are “dintotdeauna”, adică de 17 ani de când este primar.

Primarul sucevean spune că “nu e rău” ca drapelul să aibă stemă pentru că “şi stema şi steagul simbolizează ceva”. Întrebat dacă are resursele financiare necesare pentru a le schimba pe toate, primarul răspunde cu tărie: “Da, nici nu se pune problema”

“Mă gândesc, domnule, când vine vorba de mândrie naţională nu se pune problema zece lei sau 20 de lei cât este un steag. Doar nu o să schimb şi postamentul, iau doar steagul”, ţine să precizeze Gheorghe Schipor.

Anonim spunea...

Prin promovarea plăţilor electronice şi descurajarea tranzacţiilor în cash, Suedia şi-a redus economia nefiscalizată cu 4,7% din PIB în perioada analizată, de la 19% la 14,3% din PIB.
La nivelul anului 2012, potrivit datelor Comisiei Europene, activitatea economică nefiscalizată are cea mai mare pondere în PIB din UE în Bulgaria (31,9%) şi România (29,1%).
Comisia Europeană recomandă mai multe tipuri de măsuri care pot conduce la restrângerea economiei subterane, precum îmbunătăţirea sistemului fiscal şi al transferurilor sociale; consolidarea activităţilor de control şi aplicare a legii; simplificarea aspectelor administrative astfel încât costul contribuabilului să scadă, inclusiv în privinţa timpului care trebuie alocat plăţii taxelor; măsuri specifice la nivel de sector, în special în zona hotelurilor şi restaurantelor, agriculturii şi serviciilor; exploatarea oportunităţilor digitale, cu sisteme şi baze de date online de înregistrare, informare şi plată; introducerea obligativităţii ca plăţile care depăşesc un anumit nivel să fie efectuate exclusiv electronic; posibila criminalizare a agenţilor economici care apelează la munca la negru.
România înregistrează unul dintre cele mai scăzute scoruri de competitivitate economică din Europa în privinţa orelor care trebuie alocate de contribuabili pentru plata taxelor, iar tranziţia către sistemele de plată online este abia la început.
CE consideră că este nevoie, pe lângă măsuri la nivelul statelor membre, şi de un efort coordonat al UE în vederea combaterii evaziunii fiscale, fiind vizată în principal o mai strânsă cooperare între autorităţi şi îmbunătăţirea schimbului de informaţii relevante.

Anonim spunea...

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au coborât ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus estimările privind evoluţia economiei zonei euro, în 2013.
Titlurile "Fiat" SpA, cel mai mare producător italian de autoturisme, s-au depreciat cu 2,8%, la 6,15 euro, iar cele ale rivalului german "Volkswagen" AG - cu 0,2%, la 160,65 euro.
Acţiunile "Société Générale" SA, a doua mare bancă din Franţa, au scăzut cu 1,1%, la 30,09 euro, iar cele ale "BNP Paribas" SA, cea mai mare instituţie de credit din ţară, cu 0,7%, la 44,36 euro.
La ora 16.50 (ora României), indicele CAC 40 al pieţei din Paris a coborât cu 0,3%, la 3.841,53 puncte, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,2%, la 8.183,20.
În SUA, acţiunile au fluctuat ieri, în deschidere, în urma apariţiei informaţiei potrivit căreia solicitările de ajutor de şomaj au scăzut săptămâna trecută.
Titlurile lanţului de magazine "Macy's" Inc. au urcat cu 0,6%, la 47,63 dolari.
Acţiunile companiei auto "General Motors" Co. au crescut cu 0,9%, la 34,32 dolari. Trezoreria SUA a informat că va vinde 30 de milioane de acţiuni GM, accelerând ieşirea din acţionariatul producătorului auto salvat de guvern în timpul crizei financiare.

Anonim spunea...

Exerciţiile fizice regulate, o dietă alimentară mediteraneană, păstrarea unei greutăţi normale şi, cel mai important, renunţarea la fumat sunt cele patru principii-cheie pentru o viaţă sănătoasă, spun cercetătorii americani, potrivit dailymail.co.uk.

Cercetătorul Haitham Ahmed, de la Centrul Ciccarone pentru prevenirea bolilor de inimă de la Johns Hopkins, declară: "Din cunoştinţele noastre, acesta este primul studiu care a avut ca temă găsirea unor asocieri protective între factorii de viaţă cu risc scăzut şi semnele timpurii ale bolilor vasculare. (...) Am evaluat datele a peste 6.200 de bărbaţi şi femei, cu vârste între 44 şi 84 de ani, caucazieni, afro-americani, hispanici şi chinezi".

Toţi cei care au adoptat cele patru obiceiuri sănătoase au prezentat 80% mai puţine riscuri de deces prematur, în comparaţie cu participanţii care nu au un stil de viaţă sănătos.



Participanţii la acest studiu au fost recrutaţi din şase centre universitare medicale şi nu au avut un diagnostic de boli cardiovasculare. Acestora li s-au făcut tomografii computerizate pentru măsurarea depozitelor de calciu din vasele coronariene. De asemenea, cercetătorii au verificat dacă participanţii au avut un istoric de atac de cord, dureri în piept, angioplastie.

Roger Blumenthal, cardiolog şi profesor de medicină la Universitatea Johns Hopkins şi autor principal al studiului, a spus că, dintre toţi factorii ce ţin de stilul de viaţă, cel care trebuie evitat este fumatul, cercetătorul subliniind că renunţarea la acest viciu joacă un rol foarte important în reducerea riscului de boli cardiace.

Cercetătorii au spus că studiul lor arată importanţa unor principii sănătoase de viaţă în reducerea riscului de boli cardiace, dar şi pentru prevenirea mortalităţii din varii cauze.

Ahmed a mai spus că adoptarea acestor principii de viaţă sănătoase poate influenţa pozitiv starea de sănătate, în ciuda unor factori de risc pe care oamenii nu îi pot controla, precum istoricul medical al familiei şi vârsta.

De asemenea, un studiu anterior arăta faptul că o dietă mediteraneană poate reduce cu o treime riscul de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral.

Anonim spunea...

DW: Ministrul Friedrich vrea sa expulzeze "imigrantii saraciei". Au dreptul sa se stabileasca in Germania, dar nu au dreptul sa lucreze aici. Li se spune "imigrantii saraciei" si vin din Romania si Bulgaria. Nu pot primi asistenta sociala si nici asigurare medicala, nu au din oficiu, pentru ca nu au din ce plati acea minima contributie la bugetul Sanatatii. Consecinta: nu se duc la medic si devin purtatori de boli. Unele organizatii caritabile se ocupa de asemenea cazuri, in vreme ce politicienii bat campii cu perseverenta. Cam acesta este subiectul unuia dintre reportajele ce vor fi transmise duminica de postul public de televiziune WDR in cadrul emisiunii Westpol. In vremea aceasta, vocea politica auzita cel mai des este cea a ministrului federal de Interne Hans-Peter Friedrich. Demnitarul social-crestin a cerut omologilor sai comunitari o interventie mai energica a Uniunii Europene pentru stoparea valului migrationist dinspre Bulgaria si Romania, scrie Deutsche Welle.

Anonim spunea...

Casele de schimb al băncilor vând euro la cotaţii cu mult mai mari decât cursul mediu anunţat de Banca Naţională a României, iar diferenţele dintre preţul de vânzare şi cel de cumpărare, afişate la casele de schimb bancare sunt mult mai mari faţă de condiţiile obişnuite.

Cursul valabil la acest moment este de 4,5535 lei pentru un euro.

BCR, cea mai mare bancă din România, vinde la casele de schimb din unităţile sale un euro cu 4,68 lei şi îl cumpără cu 4,48 lei. BRD, a doua mare bancă locală, vinde euro cu 4,6280 lei şi îl cumpără cu 4,4780. Banca Transilvania, pe locul trei după active, are un curs de 4,5925 lei la vânzarea unui euro şi de 4,4925 lei la cumpărarea unui euro de la clienţi.

Leul a scăzut cu aproape 8 bani azi, la cursul BNR (depreciere de 1,72%) în faţa monedei euro, iar dolarul s-a apreciat cu aproape 3 bani (0,85%) faţă de ziua de ieri.

Leul nu a mai atins un nivel atât de scăzut în faţa monedei unice europene din 26 octombrie 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4.5538 lei/euro.

Anonim spunea...

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a atras atentia marti ca economia mondiala ar putea intra intr-o "faza mai dificila", dupa cum arata recentele revizuiri in scadere operate de Fond pentru previziunile de crestere ale Germaniei, Frantei sau Chinei.



Cuvinte cheie:
economia mondialafaza dificilalagardeFMI


"Isi fac aparitia tendinte mult mai sumbre. Datele recente indica, de exemplu, o anumita incetinire a cresterii", a declarat Christine Lagarde, potrivit AFP.


Fondul Monetar International a revizuit marti in scadere usoara previziunile de crestere a Frantei, dupa ce luni a injumatatit-o pe cea a Germaniei (+0,3%) pentru anul 2013.

Anonim spunea...

Seful BCE vede o posibila stabilizare a zonei euro in acest an. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca perspectiva economica a zonei euro coninua sa fie "dificila", insa situatia s-ar putea stabiliza, iar a doua parte a acestui an ar putea aduce o usoara revenire a economiei, transmite Bloomberg.
"Exista cateva semne care anunta o posibila stabilizare. Scenariul nostru de baza continua sa fie o revenire foarte lenta incepand din a doua parte a anului", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut in timpul unei vizite la Shanghai si postat pe site-ul BCE.
Draghi a redus in luna mai dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, semnaland ca BCE este pregatita sa continue scaderea ratei cheie daca situatia economica se va inrautati.
Somajul din zona euro a atins un nou record in aprilie, de peste 12%, iar recesiunea s-a inrautatit in primul trimestru.
Majoritatea analistilor anticipeaza ca BCE nu va reduce din nou dobanda la sedinta de politica monetara de joi.