miercuri, 12 iunie 2013

Cancelarul german Angela Merkel a cerut statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să continue implementarea reformelor structurale, apreciind că Germania poate rămâne într-o situaţie bună numai dacă economia europeană îşi va reveni, relatează sursele de presă.
"De aceea este în interesul Germaniei să facă tot posibilul pentru a se asigura că alte state implementează reforme structurale, că bugetele sunt solide şi că activitatea economică este astfel stimulată", a declarat Merkel.
Merkel a lăudat progresele reuşite până în prezent de ţările din regiune, afirmând că guvernele din UE au implementat deja numeroase reforme structurale şi că situaţia generală de pe continent s-a îmbunătăţit....Ţările din zona euro vor putea solicita sprijin direct de la fondurile de urgenţă ale Uniunii Europene (UE) pentru băncile aflate în dificultate numai dacă o intervenţie la nivel naţional ar reprezenta un risc pentru solvabilitatea statului, relatează sursele de presă potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE). În caz contrar, Mecanismul European de Stabilitate, fond cu resurse de 500 miliarde euro, ar urma să ofere linii de finanţare statelor afectate, pentru ca apoi autorităţile naţionale să fie responsabile de distribuirea banilor pentru restructurarea băncilor cu probleme, aşa cum s-a întâmplat în cazul Spaniei. Facilitatea intervenţiei directe a Mecanismului European de Stabilitate la băncile cu probleme face parte din strategia Uniunii Europene de consolidare a sistemului bancar prin supraveghere comună şi printr-o procedură clară de a gestiona situaţiile de criză bancară.
  

Un comentariu:

Anonim spunea...

Populaţia şi micii agenţi economici, care încă beneficiază de preţuri reglementate pentru electricitate şi gaze naturale au înţeles că liberalizarea înseamnă scumpire, dar nu au înţeles şi de ce trebuie să suportăm aceste majorări pentru simplul motiv că "aşa zice Uniunea Europeană". Suntem o ţară bogată, cu multe resurse naturale şi ar trebui să beneficiem de acest lucru.
Reprezentanţii ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) au explicat că integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană (UE) înseamnă asumarea multor reguli, printre care formarea preţului energiei pe piaţa liberă, în funcţie de cerere şi ofertă. În prezent, avem peste 50% din piaţă cu preţ reglementat (stabilit de autorităţi), care este şi un mijloc de protecţie socială.
România are, astfel, printre cele mai mici preţuri la electriciate şi gaze din UE, iar trei sferturi din exporturi sunt cu ţări membre UE.