sâmbătă, 29 iunie 2013

BNR - placa rulanta a derularii spagilor Europenilor de la Bruxelles

Leul se tranzactiona joi cu circa 30 de minute inaintea cotatiei oficiale a BNR la un curs de 4,44/eur. Sesiunea de miercuri a fost foarte asemanatoare cu cea precedenta, leul intarindu-se pe volume foarte mari, evolutie care inca o data nu a fost reflectata de lipsa de tendinta din pietele regionale, unde si tranzactiile au fost mai reduse decat de obicei. Noutatea vine insa din faptul ca leul a fost apreciat la un moment dat cu 1,6%, insa nu a pastrat decat jumatate din acest avans pana la finalul zilei", se arata intr-un raport al economistilor ING. "Date fiind volumele mari (care, conform indiciilor, sunt depasite doar de cele din Octombrie 2008), credem ca miscarea a fost dictata de platile licentelor telecom si totodata, ca ajustarea avansului initial este rezultatul interventiilor bancii centrale", se mai arata in raport. Interventii valutare realizate cu scopul de a reduce volatilitatea par a se inscrie intr-un scenariu plauzibil, intrucat, la un moment dat, leul se apreciase cu circa 3% in ultimele doua sedinte. Daca temerile noastre legate de interventii sunt sustinute si de realitate, credem ca cea mai mare parte a impulsului dat de platile licentelor telecom s-a disipat deja. De aceea, dar si fiindca sentimentul din pietele europene este usor negativ, prognozam ca leul va pierde usor teren azi.
Intr-o alta nota, Acordul Stand-By cu titlu preventiv s-a incheiat cu succes dupa doi ani. Aceasta stire nu a influentat vizibil pietele, confirmand astfel ca nu a constituit o surpriza. Insa raportul final pozitiv al FMI este din pacate umbrit de faptul ca Romania a avut nevoie de trei derogari de la criteriile de performata (pentru activele externe nete ale BNR, balanta fiscala guvernamentala si arierate). Acesta sugereaza faptul ca negocierile pentru un urmator nou acord par usor mai dificile decat inainte de acest anunt.  Ratele ON au crescut ieri, posibil pe fondul evenimentului mai putin obisnuit al platilor licentelor telecom catre trezoreria statului. Totusi, cele 20pb in cresteri ale ratelor ON pana la 5% ieri nu au avut ecou in ratele pentru
scadente mai indepartate de pe curba FX swap. Acestea sugereaza ca presiunea pe finantare este de asteptat sa fie temporara, fapt ce ar fi putut ajuta totodata la corectia de 2-3pb a cresterilor din sedinta precedenta pentru randamentele titlurilor de stat in lei. (Sursa DP- HotNews)

10 comentarii:

Anonim spunea...

Turcia: Armata a intervenit impotriva unor manifestanti; o persoana a fost ucisa si opt ranite

de V.M. HotNews.ro

0:20 Actualitate | Internaţional

O persoana a fost ucisa, iar cel putin alte opt ranite, vineri, in sud-estul Turciei, dupa ce armata a tras focuri de arma in aer cu scopul de a dispersa aproximativ 300 de manifestanti ce denuntau extinderea unei tabere militare, potrivit unor surse in domeniul securitatii, scrie Mediafax citand AFP.

Anonim spunea...

Presa bulgara a reactionat dur fata de sfaturile venite din partea presedintelui Parlamentului de la Sofia, Mihail Mikov (socialist), in privinta mediatizarii unor manifestatii antiguvernamentale care au avut loc vineri, a 15-a zi consecutiv, scrie Mediafax. "Puterea a cerut presei sa fie mai obedienta si sa limiteze mediatizarea manifestatiilor", titra cotidianul Sega, care critica Guvernul, in timp ce cotidianul independent Pressa aprecia ca aceste sfaturi "distrug pluralismul".

Anonim spunea...

Un cetatean american a fost ucis, vineri seara, in confruntarile izbucnite intre sustinatorii si opozantii presedintelui egiptean Mohamed Morsi, la Alexandria (nordul tarii), ridicand la doi morti bilantul violentelor, potrivit televiziunii de stat, citata de AFP. Statele Unite au anuntat ca a permis unei parti dintre agentii lor diplomatici si consulari sa paraseasca Egiptul, din cauza turbulentelor politice ce zguduie tara si dupa moartea cetateanului american.

Anonim spunea...

Ministrul francez al Comertului exterior, Nicole Bricq, a afirmat vineri ca Jose Manuel Barroso nu a "facut nimic in mandatul sau", in timp ce polemicile dintre Paris si presedintele Comisiei Europene fac ravagii, scrie AFP.

Anonim spunea...

Ministrul francez al Comertului exterior, Nicole Bricq, a afirmat vineri ca Jose Manuel Barroso nu a "facut nimic in mandatul sau", in timp ce polemicile dintre Paris si presedintele Comisiei Europene fac ravagii, scrie AFP.

Anonim spunea...

Trenurile si metrourile s-au oprit, administratiile publice s-au inchis, iar zborurile au fost perturbate. Portugalia s-a confruntat joi cu o noua greva generala impotriva austeritatii, a patra de cand tara se afla sub asistenta financiara internationala, informeaza AFP.

Anonim spunea...

Cancelarul german Angela Merkel a transmis joi Turciei ca valorile aparate de Europa, in frunte cu libertatea de exprimare, nu sunt "negociabile", dupa ce statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns saptamana aceasta la un acord de principiu in vederea deschiderii unui nou capitol in cadrul negocierilor pentru aderarea Turciei, transmite AFP.

Anonim spunea...

Majoritatea celor 3.000 de functionari ai Consiliului Uniunii Europene se afla in greva joi, in ziua summitului sefilor de stat si de guvern, pentru a protesta fata de impactul social al reducerilor operate in bugetul comunitar, scrie AFP.

Anonim spunea...

“În USL nu se va discuta, dacă sunt discuții în cadrul ACD, PSD nu trebuie să se amestece în astfel de lucruri. Această mică supărare între PNL și PC nu afectează activitatea USL”, a spus premierul.

Acesta a adăugat că PSD are relații bune cu toate formațiunile politice, în afară de PDL, și că acest lucru reprezintă un motiv de laudă.

”Sunt foarte mulțumit că PSD are relații foarte bune și cu PNL și cu PC. Și cu UDMR și cu PP-DD, ne înțelegem bine cam cu toată lumea, cu excepția PDL. Cred că ăsta este un lucru de laudă, nu de critică”, a mai spus Victor Ponta.

Anonim spunea...


Uploads383


Readcasts365

Reads173,339

Followers60

Following41