duminică, 25 martie 2012
Guvernul grec a decis, vineri, să prelungească până pe data de 4 aprilie, termenul pentru finalizarea schimbului de obligaţiuni, care vizează reducerea datoriei sale externe, transmite AFP, citată de Agerpres. În această perioadă vor putea fi schimbate obligaţiunile emise în conformitate cu legislaţia internaţională şi obligaţiunile companiilor private greceşti garantate de statul elen, valoarea totală a acestor două categorii de titluri fiind de 8 miliarde euro. Termenul prevăzut iniţial era 23 martie. Prin acest schimb de obligaţiuni, Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau. Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau şi care au fost schimbate cu altele noi, care au o valoare mai redusă.Obiectivul planului de restructurare a datoriei publice a statului elen vizează reducerea acesteia până la 120,5% din PIB în anul 2020, faţă de 160%, cât era în momentul în care acest plan a fost convenit în cadrul zonei euro.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Comisia Europeană a recomandat creșterea puterii financiare a fondului de urgență al zonei euro (ESM) de la 500 de miliarde de euro la 940 de miliarde de euro prin combinarea deja existenului fond temporar de urgență cu facilitatea permanentă care va intra în funcțiune în această vară.
Recomandarea Comisiei, transmisă printr-o „notă de opțiuni” obținută de publicația financiară „Financial Times”, include două alte scenarii conform cărora puterea ar fi sporită doar temporar la 940 de miliarde de euro sau 740 de miliarde de euro, după care ar reveni la 500 de miliarde de euro.
Dar nota de opțiuni consideră că o creștere permanentă ar fi „mai eficientă și robustă” precum și „mult mai probabilă de a obține resurse din partea altor parteneri G20”, referindu-se la eforturile liderilor europeni de a convinge țările din afara zonei euro să-și crească donațiile către Fondul Monetar Internațional.
Această sugestie de a crește puterea financiară a fondului de urgență pentru a preveni creșterea instabilității în cadrul periferiei zonei euro și pentru a susține economiile Spaniei și Italiei va fi dezbătută la întâlnirea miniștrilor de Finanțe ai țărilor membre zonei euro la Copenhaga de săptămâna viitoare. Opoziția vehementă a Germaniei va face, însă, cel mai probabil, ca această măsură să rămână doar la stadiul de propunere
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat că ar fi ‘catastrofic’ să se permită ca Grecia să părăsească zona euro, ce ar fi ‘incredibil de slăbită’ de acest lucru, într-un interviu televizat pentru BBC, care urmează să fie difuzat luni.
Merkel: Ar fi o catastrofă să iasă Grecia din zona euro
‘Am decis să facem parte dintr-o uniune monetară. Este o decizie nu numai monetară, ci şi politică’, a declarat dna Merkel, ale cărei declaraţii au fost traduse în limba engleză. ‘Ar fi o catastrofă să îi spunem unei ţări care a decis să fie cu noi: ‘Nu mai avem nevoie de dumneavoastră”, a explicat şefa Cancelariei germane.
‘Mai mult, tratatele europene nu permit acest lucru. Iar oamenii din lumea întreagă s-ar întreba: ‘Cine urmează?’. Zona euro ar fi incredibil de slăbită’, a subliniat Angela Merkel. Ea a adăugat că Grecia, ce face obiectul a două planuri de salvare europene, are în faţă un ‘drum lung şi greu’, dar că ar fi o ‘enormă greşeală politică să permitem Greciei‘ să renunţe la euro
Trimiteți un comentariu