marți, 13 martie 2012

Germania începe să pună presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru sterilizarea lichidităţilor suplimentare introduse în sistemul financiar în contextul crizei datoriilor din zona euro, ca urmare a încrederii Berlinului că Europa a depăşit faza acută a crizei, potrivit Bloomberg Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE să revină rapid la misiunea de combatere a inflaţiei şi de asigurare a stabilităţii monedei euro. "Sper ca BCE să-şi recunoască limitele şi să retragă mai târziu banii", a afirmatVolker Kauder, şeful grupului parlamentar al alianţei Partidului Creştin Democrat - Uniunea Social Creştină Bavareză. Avertismentul lui Kauder vine după declaraţii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la începutul lunii martie. Răspunzând unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pieţele globale, Merkel a afirmat, într-o conferinţă de presă, că este încrezătoare că BCE a încheiat programul de împrumuturi nelimitate cu scadenţă la trei ani. Merkel a dat asigurări că BCE nu va mai repeta astfel de măsuri. Prin programul de împrumuturi pe trei ani pentru bănci, BCE a introdus în sistemul financiar lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Avocaţi din Germania reprezentând 110 deţinători de obligaţiuni ale Greciei vor da în judecată statul elen şi bănci, în urma schimbului de obligaţiuni care a redus datoriile statului grec cu peste 100 de miliarde de euro, transmite Reuters.

Majoritatea investitorilor au cheltuit 100.000-500.000 de euro pe obligaţiuni elene, cel mai mare plasament fiind de 3 milioane de euro, potrivit firmei de avocatură din Hamburg, care nu a menţionat băncile vizate de acţiune.

În procesul care va fi intentat probabil la Washington, băncile vor fi acuzate că nu au informat clienţii în privinţa riscurilor şi li se va cere să acorde compensaţii.

Separat, avocaţii vor susţine că Grecia, prin programul schimbului de obligaţiuni, a încălcat un tratat germano-elen care protejează investitorii din Germania de riscurile politice.

Investitorii care au acceptat termenii schimbului de obligaţiuni nu vor putea cere compensaţii, au precizat un avocat de la firma de avocatură Groepper Koepke.

Ministerul de Finanţe de la ZAtena a anunţat luni încheierea preschimbării obligaţiunilor în valoare de 177 de miliarde de euro deţinute sub incidenţa legii elene de investitori privaţi, marcând prima etapă a celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie.
Operaţiunea de preschimbare a obligaţiunilor vechi cu unele noi a început în această dimineaţă şi a vizat doar portofoliul de obligaţiuni de 177 miliarde de euro.

Noile obligaţiuni elene au debutat luni pe pieţele financiare la un preţ cu un discount major faţă de valoarea nominală, indicând că investitorii au deja aşteptări pesimiste în legătură cu finanţele statului elen, scrie Wall Street Journal.
Potrivit Tradeweb, noile obligaţiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominală.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.

Anonim spunea...

Portugalia va fi următorul stat după Grecia care va restructura datoriile şi va fi nevoit, la fel ca statul elen, să părăsească zona euro, a declarat economistul Nouriel Roubini pentru postul american CNBC.

Grecia a obţinut acordul a suficienţi investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, în urma căreia datoria ţării va fi redusă cu circa 100 de miliarde de euro.

Anonim spunea...

Portugalia va fi următorul stat după Grecia care va restructura datoriile şi va fi nevoit, la fel ca statul elen, să părăsească zona euro, a declarat economistul Nouriel Roubini pentru postul american CNBC.

Grecia a obţinut acordul a suficienţi investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, în urma căreia datoria ţării va fi redusă cu circa 100 de miliarde de euro.

Anonim spunea...

M-am saturat sa-l tot aud pe mincinosul asta prezicator si aruncator cu praf în ochi. N-ati vazut ca-i hasbara perciunata? Are perciunii scurti dar si i-a taiat cînd a început sa fie celebru si i se luau intervew-uri.
Habar n-are de-o analiza economica valabila. Eu, care am facut ASE-ul pot sa va zic ca n-are nici cap nici coada ce zice. Uitati-va aici daca vreti sa auziti o opinie care sa aiba un sens si sa nu fie o manipulare masonico-israelo-SUA-qataro-saudiana. Veti ramîne cruciti.
http://www.youtube.com/watch?v=wJx4Xo3JTFY

Anonim spunea...

Economia italiană, a treia din zona euro, este în recesiune, potrivit datelor oficiale ISTAT. Acestea arată un declin de 0,7% a economiei Italiei în ultimele patru luni din 2011, după o scădere de 0,2% în trimes-trul al treilea.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 0,4% în perioada octombrie-decembrie 2011.
Însă, pe ansamblul anului 2011, economia italiană a înregistrat o creştere de 0,5%, sub ţinta guvernului de 0,6%.
Pentru acest an, guvernul de la Roma estimează un declin de 0,4% al economiei italiene, însă banca centrală a ţării anticipează o scădere de 1,5%.

ioooooooo spunea...

Un grup de actionari ai Royal Bank of Scotland (RBS) dau in judecata banca pentru recuperarea a circa 2,4 miliarde lire sterline (3,8 miliarde dolari) pierdute prin achizitia de actiuni cu putin timp inainte ca institutia financiara sa cada victima crizei financiare internationale declansate in 2008, relateaza Reuters citat de Mediafax.

Mike Neill, avocatul care coordoneaza actiunea juridica in numele grupului de actionari, a declarat luni ca plangerea este sustinuta de 7.400 de investitori, intre care se numara organizatii de caritate si biserici, iar numarul acestora ar putea creste.

O sursa judiciara familiara cu situatia a declarat pentru Reuters ca firma londoneza de avocatura Bird&Bird va trimite luni o scrisoare bancii, in numele actionarilor care au participat la o emisiune de titluri in 2008. O sursa din RBS a negat insa ca banca ar fi primit vreo scrisoare sau o citatie.

Plangerea a fost formulata impotriva bancii si a unor fosti directori, printre care Fred Goodwin, director executiv al RBS inainte ca institutia sa fie salvata de statul britanic, a declarat Neill