marți, 27 martie 2012

Comisia pentru control bugetar din cadrul Parlamentului European a aprobat, astăzi, amânarea descărcării de gestiune pentru Agenţia Europeană de Mediu, pentru Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară şi pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente, pentru anul financiar 2010.  Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune (n.r. "descărcarea de gestiune" reprezintă aprobarea modului în care instituţiile UE şi-au pus în aplicare propriile bugete în anul financiar respectiv, precum şi închiderea exerciţiului bugetar respectiv) a Agenţiilor europene pentru anul financiar 2010, a propus, anterior votului de astăzi din cadrul Comisiei pentru control bugetar, amânarea descărcării de gestiune şi, implicit, amânarea închiderii conturilor pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană de Mediu (EEA).  Propunerea Monicăi Macovei este motivată de cazurile de posibile conflicte de interese semnalate la aceste agenţii, de lipsa unor informaţii complete privind unele achiziţii publice şi de costurile ridicate pentru consiliile de administraţie, în special la EFSA. Monica Macovei a solicitat măsuri până pe 30 iunie 2012. În ceea ce priveşte Curtea Europeană de Conturi (ECA), Monica Macovei semnalează în proiectul Raportului general privind descărcarea de gestiune a Agenţiilor europene ca, în ciuda cererilor repetate ale Parlamentului European, Curtea nu a prezentat raportul special privind o analiză comparativă a costurilor Agenţiilor europene, deşi acest raport era planificat pentru 2011. Mai mult, în februarie 2012, preşedintele Curţii de Conturi a trimis preşedintelui Parlamentului European un document cu date privind diverse costuri şi alte aspecte financiare legate de Agenţii, din perioada 2008-2010, indicând însă că acesta nu este "raportul special" planificat de ECA, că datele nu sunt de natură publică şi că acestea ar trebui utilizate pentru următoarea descărcare de gestiune, deşi datele respective se opresc la anul 2010. Monica Macovei precizează că atitudinea Curţii de Conturi nu este constructivă şi solicită publicarea acestor informaţii şi utilizarea lor în raportul pentru anul finaciar 2010.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dolarul american a fost, cel mai probabil, valuta care s-a apropiat cel mai mult de statutul unei adevărate monede globale. Zeci de ani, dolarul a fost valuta dominantă în comerțul internațional, fapt ce a adus beneficii imense sistemului financiar și consumatoriilor americani, timp în care guvernul Statelor Unite a căpătat o uriașă putere și influență în afacerile internaționale.

În prezent, peste 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari americani, situaţie ce s-ar putea schimba în contextul în care marile economii globale au început să încheie acorduri bilaterale pentru a nu mai folosi dolarul american în comerţul internațional.

De asemenea, există câteva ţări producătoare de petrol care au început să vândă ţiţei în alte valute decât dolarul, ceea ce constituie o ameninţare la adresa sistemului petrodolar, ce are o vechime de mai bine de patru decenii. În plus, marile instituții internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite şi Fondul Monetar Internaționala au emis rapoarte oficiale despre nevoia de abandonare a dolarului american în favoarea unei noi monede globale.

Anonim spunea...

Sistemul bancar european se schimba la fata. Pentru prima data in ultimii cinci ani, o banca germana a ajuns pe primul loc in topul dupa active, in timp ce institutiile de credit din Marea Britanie, altadata vedete incontestabile, sunt nevoite sa caute ajutor la stat si la investitori de pe alte continente. O alta banca solida si moderata in perioada de boom este La Caixa, care anunta ca a preluat principalul concurent de pe piata, Banca Civica. RBS este o prezenta importanta si pe piata din Romania, in timp ce La Caixa si Deutsche Bank au ales sa functioneze in tara noastra doar prin birouri comerciale, scrie Romania libera.