duminică, 25 martie 2012

BRUXELLES - Mihai Tănăsescu, în prezent reprezentantul României la FMI, va ocupa funcția de vicepreşedinte la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), poziție de pe care va coordona activitatea băncii în Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) şi Africa de Sud. BEI are opt vicepreşedinţi. Toţi oficialii români contactaţi de Mediafax, inclusiv Tănăsescu, au refuzat să discute pe acest subiect. Banca Europeană pentru Investiţii este o instituţie europeană creată în 1958, prin Tratatul de la Roma. Acţionarii BEI sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În afara finanţării proiectelor din statele UE, BEI activează şi din Africa, Asia şi Rusia, acoperind în total peste 150 de ţări.
Guvernul grec a decis, vineri, să prelungească până pe data de 4 aprilie, termenul pentru finalizarea schimbului de obligaţiuni, care vizează reducerea datoriei saleexterne, transmite AFP, citată de Agerpres. În această perioadă vor putea fi schimbate obligaţiunile emise în conformitate cu legislaţia internaţională şi obligaţiunile companiilor private greceşti garantate de statul elen, valoarea totală a acestor două categorii de titluri fiind de 8 miliarde euro. Termenulprevăzut iniţial era 23 martie. Prin acest schimb de obligaţiuni, Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau. Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau şi care au fost schimbate cu altele noi, care au o valoare mai redusă.Obiectivul planului de restructurare a datoriei publice a statului elen vizează reducereaacesteia până la 120,5% din PIB în anul 2020, faţă de 160%, cât era în momentul în care acest plan a fost convenit în cadrul zonei euro.

Un comentariu:

jiji spunea...

FMI va cere Germaniei, în viitorul raport al instituţiei referitor la această ţară, să majoreze cheltuielile publice pentru a proteja creşterea economică, conform AFP, citată de Antena 3.

Potrivit ediţiei de luni a săptămânalului Der Spiegel, Fondul va solicita autorităţilor de la Berlin să cheltuiască mai mult pentru dezvoltarea infrastructurii şi stimularea creşterii economice.

Germania trebuie totodată să încurajeze consumul privat şi investiţiile companiilor prin reforme fiscale.

Cu o populaţie îmbătrânită, există riscul ca potenţialul de creştere a economiei Germaniei să scadă sub 1% în anii următori, avertizează FMI.

Şomajul din Germania se află la cel mai redus nivel de la reunificarea ţării, procesul de îmbătrânire a populaţiei se accentuează, iar companiile se confruntă cu un deficit de forţă de muncă specializată. Din acest motiv, responsabilii economici au cerut guvernului să încurajeze imigraţia pentru rezolvarea problemei.