Grecia se aşteaptă ca deţinătorii de obligaţiuni suverane elene să accepte oferta unică de a şterge aproximativ 100 miliarde de euro (140 miliarde de dolari) din datoria Atenei şi este gata să-i forţeze să participe la schimbul de obligaţiuni, dacă va fi necesar, a afirmat luni ministrul elen de finanţe Evangelos Venizelos într-un interviu acordat Bloomberg.....Acesta este cea mai bună ofertă deoarece este singura, este singura ofertă existentă', a afirmat oficialul elen, care a avertizat: 'Aceasta este săptămâna critică'. ---- 12 bănci şi investitori, printre care Allianz, AXA SA, Alpha Bank, BNP Paribas SA, CNP Assurances (CNP), Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA, Greylock Capital Management, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA, National Bank of Greece SA, au acceptat să participe la acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), ce prevede o ştergere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti din portofoliul băncilor, a anunţat luni IIF. Uniunea Europeană se confruntă cu primul său test în încercarea de a rezolva criza datoriilor, care durează de doi ani, dacă creditorii privaţi ai Greciei acceptă cel mai mare proces de restructurare a datoriei suverane din istorie.
marți, 6 martie 2012
Greci nu gluma...
"După victoria anticipată a lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale de duminică, Fitch Ratings monitorizează îndeaproape cât de rapid va acţiona guvernul pentru a reforma economia şi a accelera consolidarea fiscală", se arată într-un comunicat al agenţiei, citată de RIA Novosti. În ianuarie, Fitch a revizuit perspectiva ratingului Rusiei de la pozitivă la stabilă. Potrivit Fitch, creşterea rapidă a cheltuielilor a mărit deja deficitul bugetar la 10% din PIB, dacă sunt excluse contribuţia petrolului şi gazelor.....Unul dintre factorii care exercită presiuni asupra ratingului Rusiei este incapacitatea de a readuce acest deficit la nivelul anterior crizei financiare mondiale, de 4,7% din PIB. ...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Toata povestea asta cu Grecia nu este altceva decat o operatiune gigantica de transferare a banilor din averea cetatenilor europeni in conturile bancilor si al organismelor financiare care au pariat cu lacomie pe tari suverane si acum nu sunt dispuse sa isi asume pierderile. La americani a fost mai pe fata, la noi e pe dupa piersic.
Ministrul grec de finanţe, Evangelos Venizelos, a anunţat luni că depozitele bancare în Grecia au scăzut cu 70 miliarde de dolari de la debutul crizei în 2009, transmite AP.
Într-un interviu acordat Antenna Television, Evangelos Venizelos a precizat că doar 16 miliarde de euro din fondurile retrase din băncile greceşti au mers peste hotare, majoritatea spre Marea Britanie. Evangelos Venizelos a subliniat împortanţa restabilirii încrederii pentru a încuraja revenirea fondurilor în băncile greceşti.
Săptămâna aceasta, Grecia va afla ce procent din creditorii privaţi vor accepta să participe la un important acord de restructurare a datoriilor.
Recent, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre care ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public, sub forma de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii
Trimiteți un comentariu