sâmbătă, 31 martie 2012

Juncker a pus capăt mai devreme întâlnirii celor 17 miniştri de Finanţe din zona euro, a BCE şi a Comisiei Europene, înainte ca problema posturilor să poată fi discutată, nervos că ministrul austriac Maria Fekter a anunţat înaintea sa acordul de majorare a fondurilor de salvare, relatează Reuters. "Decizia nu a fost posibilă, a fost amânată până la jumătatea lui aprilie", a declarat Juncker, vizibil supărat, la ieşirea dinc clădirea unde a avut loc întâlnirea. Conferinţa de presă care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul reuniunii a fost anulată, eveniment rar pentru Eurogroup. "Nu avea rost să susţinem o conferinţă de presă pentru că ministrul austriac de Finanţe a anunţat deja acordul în timp ce reuniunea era încă în desfăşurare", a spus Juncker jurnaliştilor, în timp ce aştepta liftul la hotel.Fekter a declarat anterior anunţului oficial că guvernele ţărilor din zona euroau convenitplafonarea capacităţii fondurilor de urgenţă la 800 de miliarde deeuro, respingând cereri pentru resurse mai ample destinate protejării statelor cu probleme împotriva crizei datoriilor. Eurogroup a anunţat ulterior că statele din zona euro au crescut capacitatea de sprijinire a ţărilor cu probleme financiare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, însă totalul fondurilor mobilizate pentru combaterea crizei din zona euro se ridică la 800 de miliarde de euro, incluzând împrumuturi de 106 miliarde de euro pentru Grecia de la statele din zona euro şi UE, care se vor încheia până la intrarea în vigoare a noului sistem de siguranţă. Purtătorul de cuvânt al lui Fekter a declarat că ministrul şi-a cerut scuze în faţa lui Juncker şi că tot ce a făcut a fost să prezinte presei liniile generale ale negocierilor, urmând ca anunţul oficial să revină şefului Eurogroup. Miniştrii de Finanţe urmau să discute vineri numirea unui nou membru în consiliul guvernatorilor BCE, după expirarea mandatului spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo, principalul candidat fiind Yves Mersch, şeful băncii centrale din Luxemburg. Dacă Mersch va fi numit în conducerea BCE la sfârşitul lunii mai, va fi mai dificil ca Juncker, care provine tot din Luxemburg, să rămână preşedinte al Eurogroup.
Mircea Halaciuga, Esq.
004.0724.58.1078

vineri, 30 martie 2012

Statele membre ale UE şi Comisia Europeană trebuie să facă mai mult pentru a asigura implementarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European, conform unui comunicat remis redacţiei. Aceste drepturi includ dreptul de a-şi alege reşedinţa în alt stat membru, dreptul de fi ales si de a vota în alegerile pentru Parlamentul European şi în alegerile locale, tratament egal şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European. "În ultimii ani, cele mai multe petiţii adresate Parlamentului European s-au referit la problemele întâmpinate de cetăţeni ai UE în exercitarea dreptului la libera circulaţie. Există deja o distanţă între aşteptările oamenilor legate de libera circulaţie şi legislaţia care trebuie respectată. Pentru a atinge obiectivul liberei circulaţii, trebuie să exercităm presiuni asupra Statelor Membre în acest sens", a spus raportorul Adina-Ioana Vălean (ALDE, RO) în dezbaterea dinaintea votului.

joi, 29 martie 2012

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, după tăieri de câte 0,25 puncte şi în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%. "CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare ", se arată în comunicatul semnal transmis de banca centrală...BNR a decis să menţină ratele rezervelor minime obligatorii constituite de instituţiile de credit, la 15% în cazul pasivelor în lei şi 20% pentru pasivele în valută.Analiştii financiari bancari au anticipat într-o largă majoritate că BNR va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scăderii inflaţiei şi a persistenţei deficitului de cerere agregată. De asemenea, aproape 80% dintre analişti au anticipat că bsnca centrală nu va modifica ratele pentru rezervele minime obligatorii. Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au răspuns la sondajul periodic plasează dobânda de politică monetară la 5% (răspunsurile variază între 5% şi 5,25%). La finalul anului 2013, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la 5% (estimările variază între 4% şi 5,75%).
Frunzăverde a abandonat crezuri scrise şi nescrisePreşedintele PDL, Emil Boc, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută dupa o şedinţă de urgentă a partidului, că trecerea lui Frunzăverde la USL se află în contradicţie cu scopurilor alianţei de a modifica Constituţia pentru a împiedica traseismul politic, comportându-se laş, acuzând alianţa de lipsă de bun simţ. Privitor la Sorin Frunzăverde, Boc a afirmat că acesta a "abandonat crezuri scrise şi nescrise ale PDL-iştilor adevăraţi", primul fiind înscris în imnul partidului, conform căruia pietrele rămân, în ciuda adversităţilor mediului.
"PDL se confirmă, prin actul de guvernare, că este singura forţă politică autentică de centru dreapta din România", a mai afirmat preşedintele PDL. În ceea ce priveşte descentralizarea, Boc a declarat că, pentru prima oară în ţara noastră, în ultimii ani s-a produs o descentralizare reală în mai multe domenii, între care cel al educaţiei şi sănătăţii. Boc a mai amintit că Sorin Frunzăverde a fost un adversar important al procesului de reorganizare teritorial-administrativă a ţării, ceea ce a împiedicat ducerea la capăt a procesului de descentralizare. În privinţa statului poliţienesc, Boc a făcut referire la progresele făcute, în ultimii ani, de către statul de drept, acesta acţionând prin mijloacele acordate de justiţie, adăugând că UE n-ar valida, prin rapoartele de ţară, aceste acţiuni, dacă ele nu ar fi făcute în cadrul unui stat de drept.

marți, 27 martie 2012

Comisia pentru control bugetar din cadrul Parlamentului European a aprobat, astăzi, amânarea descărcării de gestiune pentru Agenţia Europeană de Mediu, pentru Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară şi pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente, pentru anul financiar 2010.  Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune (n.r. "descărcarea de gestiune" reprezintă aprobarea modului în care instituţiile UE şi-au pus în aplicare propriile bugete în anul financiar respectiv, precum şi închiderea exerciţiului bugetar respectiv) a Agenţiilor europene pentru anul financiar 2010, a propus, anterior votului de astăzi din cadrul Comisiei pentru control bugetar, amânarea descărcării de gestiune şi, implicit, amânarea închiderii conturilor pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană de Mediu (EEA).  Propunerea Monicăi Macovei este motivată de cazurile de posibile conflicte de interese semnalate la aceste agenţii, de lipsa unor informaţii complete privind unele achiziţii publice şi de costurile ridicate pentru consiliile de administraţie, în special la EFSA. Monica Macovei a solicitat măsuri până pe 30 iunie 2012. În ceea ce priveşte Curtea Europeană de Conturi (ECA), Monica Macovei semnalează în proiectul Raportului general privind descărcarea de gestiune a Agenţiilor europene ca, în ciuda cererilor repetate ale Parlamentului European, Curtea nu a prezentat raportul special privind o analiză comparativă a costurilor Agenţiilor europene, deşi acest raport era planificat pentru 2011. Mai mult, în februarie 2012, preşedintele Curţii de Conturi a trimis preşedintelui Parlamentului European un document cu date privind diverse costuri şi alte aspecte financiare legate de Agenţii, din perioada 2008-2010, indicând însă că acesta nu este "raportul special" planificat de ECA, că datele nu sunt de natură publică şi că acestea ar trebui utilizate pentru următoarea descărcare de gestiune, deşi datele respective se opresc la anul 2010. Monica Macovei precizează că atitudinea Curţii de Conturi nu este constructivă şi solicită publicarea acestor informaţii şi utilizarea lor în raportul pentru anul finaciar 2010.

luni, 26 martie 2012

Colegiul CNSAS - o clica de fosti si actuali "securisti !!!!

Cei şapte care ocupă deja poziţii în Colegiul CNSAS, cu unul sau mai multe mandate la activ sunt: Ladislau Csendes, Claudiu Secaşiu, Cazimir Ionescu, Laurenţiu Tănase, Corneliu Turianu, Virgil Ţârău şi actualul preşedinte Dragoş Petrescu.Cele trei personaje , care fac parte din servicii oricum, propuse pentru poziţia de membru în Colegiul CNSAS care până acum nu au avut legături cu instituţia sunt jurnalistul Florian Bichir, Florin Abraham şi Adrian Cioflâncă....alti securisti , mai noi.  Audierile celor 10 în comisiile juridice au durat aproximativ o jumătate de oră, pentru majoritatea celor propuşi nefiind întrebări din partea parlamentarilor. Cvorumul pentru funcţionarea comisiilor juridice reunite a fost asigurat prin participarea senatorului PSD Toni Greblă şi a altor câţiva parlamentari social-democraţi. După audierea şi raportul favorabil opţinut de cei 10 de la comisile juridice, urmează ca propunerile să fie validate de plenul Parlamentului. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit că luni după-amiază vor avea loc audierile candidaţilor pentru posturile de conducere în şapte instituţii, care urmează să fie validaţi în şedinţa plenului reunit de marţi, de la ora 15.00.

duminică, 25 martie 2012

Guvernul grec a decis, vineri, să prelungească până pe data de 4 aprilie, termenul pentru finalizarea schimbului de obligaţiuni, care vizează reducerea datoriei sale externe, transmite AFP, citată de Agerpres. În această perioadă vor putea fi schimbate obligaţiunile emise în conformitate cu legislaţia internaţională şi obligaţiunile companiilor private greceşti garantate de statul elen, valoarea totală a acestor două categorii de titluri fiind de 8 miliarde euro. Termenul prevăzut iniţial era 23 martie. Prin acest schimb de obligaţiuni, Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau. Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau şi care au fost schimbate cu altele noi, care au o valoare mai redusă.Obiectivul planului de restructurare a datoriei publice a statului elen vizează reducerea acesteia până la 120,5% din PIB în anul 2020, faţă de 160%, cât era în momentul în care acest plan a fost convenit în cadrul zonei euro.
BRUXELLES - Mihai Tănăsescu, în prezent reprezentantul României la FMI, va ocupa funcția de vicepreşedinte la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), poziție de pe care va coordona activitatea băncii în Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) şi Africa de Sud. BEI are opt vicepreşedinţi. Toţi oficialii români contactaţi de Mediafax, inclusiv Tănăsescu, au refuzat să discute pe acest subiect. Banca Europeană pentru Investiţii este o instituţie europeană creată în 1958, prin Tratatul de la Roma. Acţionarii BEI sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În afara finanţării proiectelor din statele UE, BEI activează şi din Africa, Asia şi Rusia, acoperind în total peste 150 de ţări.
Guvernul grec a decis, vineri, să prelungească până pe data de 4 aprilie, termenul pentru finalizarea schimbului de obligaţiuni, care vizează reducerea datoriei saleexterne, transmite AFP, citată de Agerpres. În această perioadă vor putea fi schimbate obligaţiunile emise în conformitate cu legislaţia internaţională şi obligaţiunile companiilor private greceşti garantate de statul elen, valoarea totală a acestor două categorii de titluri fiind de 8 miliarde euro. Termenulprevăzut iniţial era 23 martie. Prin acest schimb de obligaţiuni, Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau. Grecia a beneficiat, până în prezent, de o reducere a datoriei sale externe cu 105 miliarde euro, valoarea totală a acesteia fiind, înaintea începerii schimbului de titluri, de 206 miliarde euro. În cadrul acestei iniţiative, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat să piardă peste 70% din valoarea contabilă a obligaţiunilor pe care le deţineau şi care au fost schimbate cu altele noi, care au o valoare mai redusă.Obiectivul planului de restructurare a datoriei publice a statului elen vizează reducereaacesteia până la 120,5% din PIB în anul 2020, faţă de 160%, cât era în momentul în care acest plan a fost convenit în cadrul zonei euro.

sâmbătă, 24 martie 2012

Soarta economică a Spaniei și Italiei este principalul mijloc de evaluare a intensității crizei datoriilor suverane, criză care s-a mai domolit odată cu falimentul tehnic al Greciei produs la începutul lunii. Investitorii sunt îngrijorați că o creștere economică slabă, nu doar în Italia sau Spania, dar și în restul țărilor membre zonei euro, ar putea fi scânteia care va reaprinde criza.Datele indicelui achizițiilor manageriale (PMI) din zona euro pentru luna martie, publicate joi, sugerează o scădere a prognozei de creștere în întreg continentul, inclusiv o neașteptată scădere în Germania, principala economie a zonei euro.Investitorii sunt îngrijorați, în special, de Spania, țară care se confruntă în continuare cu o rată a șomajului foarte ridicată, mai ales în rândul tinerilor, cu un sector bancar șubred și cu un deficit bugetar enorm.„Spania reprezintă în continuare o problemă”, a declarat un manager de fond al unui investitor pe piața de obligațiuni. „Poate că nu va reizbucni pentru o vreme, dar este dificil să speri că va bâjbâi până se va salva: datele, în special în ceea ce privește șomajul, pur și simplu sunt mult prea proaste”.Investitorii au căutat, din nou, refugiu pe piața de obligațiuni, dobânzile obligațiunilor germane cu scadența la 10 ani scăzând 7 puncte de bază la 1,91%

joi, 22 martie 2012

Primul om pe care ambasadorul SUA la Bucureşti îl sună pentru a afla cum trebuie să pledeze în România în privinţa reformei în justiţie este Monica Macovei, a mărturisit azi chiar Mark Gitenstein."Monica Macovei este pentru mine inima reformei sistemului judiciar de aici, din România. A fost ministru al justiţiei aici, este membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu", a afirmat ambasadorul SUA. Gitenstein a mai susţinut că Statele Unite este interesată de integritatea justiţiei din România, deoarece este în interesul SUA ca România să fie un aliat puternic şi stabil. "SUA se bucură că UE recunoaşte progresele considerabile înregistrate de România în această privinţă prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare". "Atunci când aceste principii sunt deplin înfăptuite, cetăţeanul obişnuit este cel care are de câştigat. Dovada este evidentă. Investiţiile străine directe şi investiţiile locale sunt direct influenţate, ducând la crearea de noi locuri de muncă mai bune şi la asigurarea unui nivel de trai mai ridicat pentru toţi românii. Acest lucru este important pentru noi atât din prietenie, cât şi din interes. O ţară cu cetăţeni mai bogaţi şi mai mulţumiţi este un aliat mai stabil şi mai de încredere", a mai spus Gitenstein.
Ambasadorul a mai povestit că şi-a dedicat ultimii trei ani susţinerii importanţei reformei în România şi a adăugat că în aceste împrejurări a cunoscut "funcţionari de stat curajoşi şi inovatori, precum ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, numeroşi procurori, precum procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi şi poliţişti care urmăresc cu perseverenţă marile averi necinstite."Am cunoscut şi reprezentanţi ai societăţii civile, precum Laura Ştefan şi alţi tineri lideri ce folosesc reţele sociale, care încearcă să îi implice pe concetăţenii dumneavoastră în acest efort lăudabil în sensul unei bune guvernări şi al respectării statului de drept", a mai spus el. Ambasada SUA la Bucureşti a organizat, joi, o ceremonie de inaugurare a noului sediu situat pe strada denumită special Liviu Librescu, în memoria omului de ştiinţă american de origine română şi supravieţuitor al Holocaustului care şi-a pierdut viaţa pentru a-şi apăra studenţii în masacrul de la Virginia Tech din 2007.

Grecia vinde ...

Grecia va scoate la vânzare, în luna mai, două mari companii listate: OPAP, societatea de pariuri sportive, şi producătorul de ţiţei "Hellenic Petroleum", în cadrul planului de privatizare prevăzut pentru reducerea datoriilor ţării, a declarat, citat de Reuters, Costas Mitropoulos, directorul executiv al Agenţiei de Privatizare a Greciei. Potrivit spuselor lui Mitropoulos, oferta pentru vânzarea unei participaţii de 29% din OPAP va fi lansată în mai, iar tranzacţia se va finaliza anul acesta. Oficialul agenţiei a mai afirmat că oferta pentru vânzarea unei cote de 35,5% din "Hellenic Petroleum" va fi lansată tot în mai.

miercuri, 21 martie 2012

Bucuresti....

Standard&Poors a retrogradat ratingul Primariei Bucurestiului de la BB+ la BB, din cauza incertitudinilor privind rascumpararea unor obligatiuni de 500 milioane euro cu maturitate in 2015, iar apoi a retras calificativul ca urmare a informatiilor insuficiente necesareevaluarii. Decizia de retrogradare reflectă incertitudinile referitoare la necesarul mare de refinanţare şi expunerea la datorii în valută, determinate de obligaţiunile de 500 de milioane de euro, precum şi cele privind viitoarele politici ale municipalităţii în domeniul datoriilor şi lichidităţilor, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul, cu perspectivă negativă, este constrâns totodată de cadrul instituţional dezechilibrat şi de situaţia lichidităţilor, considerate reduse, potrivit Mediafax.Calificativul Primăriei Bucureştiului este susţinut de poziţia de centru administrativ, financiar şi economic al României şi de surplusul ridicat al bugetului operaţional.

Cutremur in Mexic ...

Ambasada României la Ciudad de Mexico a luat legătura telefonic cu cetăţenii români care se regăsesc în registrele consulare pentru le a acorda asistenţă consulară dacă va fi necesar în urma cutremurului cu o intensitate de 7,6 grade pe Richter care a avut loc marţi, potrivit Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis de MAE, deocamdată nu există informaţii privind cetăţeni români aflaţi în situaţii de dificultate, iar ambasada este în contact permanent cu autorităţile mexicane.Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a avut loc marţi în statul Guerrero din sudul Mexicului şi a fost resimţit şi în capitala Ciudad de Mexico. În urma seismului, mai multe clădiri au fost evacuate, iar serviciile de telefonie au fost întrerupte temporar.

luni, 19 martie 2012

Post pentru martie 10. 2012

Ministrul Dezvoltării regionale şi turismului, Cristian Petrescu, şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, au discutat astăzi, la Bucureşti, despre realocarea unor fonduri europene pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică şi despre presiunea pe care Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (POR) trebuie să o pună pe beneficiarii contractelor din fonduri europene pentru imediata lor implementare, se arată într-un comunicat remis redacţiei. "Am avut o întâlnire de lucru deosebit de consistentă. Am discutat punctual subiecte importante de pe agenda noastră şi am primit asigurarea că vom primi sprijin din partea Comisiei Europene pentru rezolvarea lor. Vom face tot ceea ce ne stă în putere să obţinem realocarea fondurilor europene necesare reabilitării termice, un ajutor de care românii au mare nevoie astăzi", a declarat ministrul Cristian Petrescu.

Agentia de evaluare financiara Moody`s a schimbat metodologia de evaluare a datoriei institutiilor financiare fapt care va duce, probabil, la scaderea

Agentia de evaluare financiara Moody`s a schimbat metodologia de evaluare a datoriei institutiilor financiare fapt care va duce, probabil, la scaderea ratingului mai multor banci si institutii financiare. Anuntul a fost facut duminica printr-un comunicat de presa.Printre societatile in cauza se numara banci, dar si producatori de autoturisme, creditori ipotecari si altii. Moody`s evalueaza aproximativ 70 de institutii financiare.Agentia de evaluare "anticipeaza punerea sub supraveghere a ratingului unor institutii financiare in vederea unei eventuale scaderi a acestuia, cele mai vizate sa-si piarda actualul rating fiind institutiile cu notele cele mai mari".Zeci de companii al caror rating a fost scazut in timpul crizei este putin probabil sa revina la nivelul dinaintea crizei, spune agentia. Scorul de credit mediu ar trebui sa fie aproximativ Ba2, adauga Moody`s. Agentia de rating Standard and Poor`s a modificat criteriile de evaluare pentru banci in noiembrie, ceea ce a dus la la o serie de reduceri de rating pentru banci importante din intreaga lume.
Cancelarul Merkel, preşedinta partidului german CDU, şi-a manifestat iritarea în faţa colaboratorilor săi apropiaţi după ce a aflat că Sarkozy nu mai doreşte prezenţa sa în cadrul unui miting, scrie săptămânalul Der Spiegel în ediţia online de sâmbătă. Ea i-a transmis acest lucru celui vizat câteva zile mai târziu, în cadrul summit-ului Uniunii Europene (UE) de la Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse. Totuşi, continuă revista germană, Merkel nu ar fi, până la urmă, atât de nemulţumită că nu merge să îl susţină pe candidatul UMP (dreapta), din cauza declaraţiilor recente pe care Sarkozy le-a făcut cu privire la imigraţie. Preşedintele în exerciţiu a ameninţat cu retragerea Franţei din spaţiul Schengen, în cazul în care acordurile europene privind libera circulaţie nu sunt revizuite. Sarkozy a afirmat miercuri că Angela Merkel va veni "la moment sau altul" în cursul campaniei electorale "să vorbească despre Europa" cu el. Însă cancelarul "nu va veni la un miting, pentru că o campanie electorală este treaba francezilor", a adăugat preşedintele-candidat. Merkel şi-a exprimat în mod public susţinerea faţă de candidatul Nicolas Sarkozy, cu ocazia unui Consiliu de Miniştri franco-german de la începutul lui februarie, la Paris. "Îl susţin pe Nicolas Sarkozy pe toate planurile, deoarece facem parte din partide prietene", a declarat ea atunci.

sâmbătă, 17 martie 2012

AMUZANT - "Mă aşteptam la această întrebare foarte bună. Nu m-aţi crezut în decembrie când v-am spus că nu doresc să fiu ministru al Economiei. Vă pregătesc o surpriză. La momentul potrivit veţi şti", le-a spus ea jurnaliştilor, fiind întrebată dacă intenţionează să candideze pentru preşedinţia unui consiliu judeţean.De asemenea, Sulfina Barbu, preşedintele OFPDL, a spus că în cadrul PDL sunt discuţii pe această temă, care nu au fost finalizate, dar "este posibilă candidatura unei femei pentru preşedinţia unui consiliu judeţean".Andreea Paul Vass şi-a declarat nemulţumirea pentru că în prezent doar puţin peste 3% din primarii din România sunt femei. "Luptăm pentru o miză în care tandreţea feminină şi delicateţea politică să şi găsească locul bine meritat în rândul candidaţilor", a spus prim-vicepreşedintele OFPDL. Nu în ultimul rând, prim-vicepreşedintele PDL a anunţat "schimbarea brandului politic", renunţând să mai folosească numele de fată Vass, noul său nume fiind Andreea Maria Paul. "Este o chestiune personală, m-am căsătorit acum doi ani şi jumătate, am o fetiţă minunată şi am ales să am un nume identic cu al ei şi al soţului meu. Mi-a creat o dificultate de brand în spaţiul public, dar acum mă numesc Andreea Maria Paul. Purtăm de trei generaţii în familie numele de mijloc Maria", a spus ea.

vineri, 16 martie 2012

Negocieri cu "OMV Petrom" pentru "Arpechim"
Persoanele interesate de oferta "Oltchim" sunt înştiinţate că, "în scopul eventualei integrări verticale a activităţii Oltchim şi a Rafinăriei Arpechim Piteşti (actualmente deţinută de OMV Petrom şi furnizor tradiţional al Oltchim), fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare a Oltchim şi actuala ofertă, au opţiunea, via OPSPI, să negocieze direct cu OMV Petrom, corelat din perspectiva sinergiilor identificate cu procesul de privatizare Oltchim, termenii unei posibile achiziţii de la OMV Petrom a activelor Rafinăriei Arpechim".
În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional, "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an.
Gigantul rus "Gazprom", prin "TISE", şi-a exprimat interesul pentru pachetul majoritar de acţiuni OLT, printr-o scrisoare înaintată, în luna noiembrie 2011, Ministerului Economiei.
Potrivit unor surse din piaţă companiile "Forte", din Emiratele Arabe Unite şi "Rompet Rogas" sunt interesate de acţiunile OLT.
Şi azerii de la "SOCAR" şi-au arătat, în 2009, interesul pentru preluarea combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea.

joi, 15 martie 2012

E.U. sa se imprumute de la Botsuana ----spre exemplu ...sa aiba si ei...

Bugetul Uniunii Europene riscă să intre în incapacitate de plată, marii contributori refuzând să-şi majoreze participaţia, a avertizat miercuri preşedintele Comisiei pentru Buget din Parlamentul European, Alain Lamassoure, transmite AFP. ...Statele membre au impus pentru 2012 un buget de austeritate cu cheltuieli limitate la 129,1 miliarde de euro, sub cele 133,1 miliarde de euro cerute de Parlamentul european. Comisia Europeană urmează să prezinte pe data de 26 aprilie propunerea sa de buget pentru 2013, însă este puţin probabil ca statele membre să accepte o majorare, a apreciat Alain Lamassoure în cursul unei întâlniri cu Comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski. Acesta a confirmat că are dificultăţi în a găsi 11 miliarde de euro pentru a rambursa facturile prezentate de statele membre la finele lui 2011 şi a anunţat că lucrează la un proiect de rectificare bugetară necesar pentru cel puţin jumătate din acestă sumă.


La finele şedinţei de astăzi, Guvernul României a decis suspendarea emiterii titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate pentru 6 luni.>Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că participaţia statului la Fondul Proprietatea va fi vândută.
Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, potrivit premierului Mihai Răzvan Ungureanu, înainte de şedinţa de guvern de astăzi....Documentul urmează să fie discutat în Guvern. La şedinţa de guvern participă şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danilescu, care va prezenta un raport de audit al autorităţii....Guvernul a mai aprobat, în şedinţa de astăzi, Statutul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), potrivit unui comunicat transmis redacţiei - adica alta agentie de sifonare a banului public.. Actul normativ reglementează atribuţiile specifice, structura organizatorică, numărul de posturi şi parcul normat de autoturisme, pentru agenţie, pentru agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.

miercuri, 14 martie 2012

La finele şedinţei de astăzi, Guvernul României a decis suspendarea emiterii titlurilor de despăgubire pentru casele naţionalizate pentru 6 luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că participaţia statului la Fondul Proprietatea va fi vândută.
Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, potrivit premierului Mihai Răzvan Ungureanu, înainte de şedinţa de guvern de astăzi....Documentul urmează să fie discutat în Guvern. La şedinţa de guvern participă şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danilescu, care va prezenta un raport de audit al autorităţii.


Guvernul a mai aprobat, în şedinţa de astăzi, Statutul de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), potrivit unui comunicat transmis redacţiei - adica alta agentie de sifonare a banului public.. Actul normativ reglementează atribuţiile specifice, structura organizatorică, numărul de posturi şi parcul normat de autoturisme, pentru agenţie, pentru agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.

marți, 13 martie 2012

Germania începe să pună presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru sterilizarea lichidităţilor suplimentare introduse în sistemul financiar în contextul crizei datoriilor din zona euro, ca urmare a încrederii Berlinului că Europa a depăşit faza acută a crizei, potrivit Bloomberg Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE să revină rapid la misiunea de combatere a inflaţiei şi de asigurare a stabilităţii monedei euro. "Sper ca BCE să-şi recunoască limitele şi să retragă mai târziu banii", a afirmatVolker Kauder, şeful grupului parlamentar al alianţei Partidului Creştin Democrat - Uniunea Social Creştină Bavareză. Avertismentul lui Kauder vine după declaraţii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la începutul lunii martie. Răspunzând unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pieţele globale, Merkel a afirmat, într-o conferinţă de presă, că este încrezătoare că BCE a încheiat programul de împrumuturi nelimitate cu scadenţă la trei ani. Merkel a dat asigurări că BCE nu va mai repeta astfel de măsuri. Prin programul de împrumuturi pe trei ani pentru bănci, BCE a introdus în sistemul financiar lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro.

luni, 12 martie 2012

În zona euro există mai multe ţări cu probleme, inclusiv Italia şi Spania, dar Portugalia este cea mai slabă dintre ele

Portugalia va fi următorul stat după Grecia care va restructura datoriile şi va fi nevoit, la fel ca statul elen, să părăsească zona euro, a declarat economistul Nouriel Roubini pentru postul american CNBC - Grecia a obţinut acordul a suficienţi investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, în urma căreia datoria ţării va fi redusă cu circa 100 de miliarde de euro. În zona euro există mai multe ţări cu probleme, inclusiv Italia şi Spania, dar Portugalia este cea mai slabă dintre ele, consideră Roubini. Restructurarea datoriei Greciei, prea mare pentru a mai putea fi plătită, este "pe ansamblu pozitivă", afirmă Roubini. Situaţia din Grecia este însă în continuare dificilă. Cu un şomaj de 22% şi jumătate din tineri fără loc de muncă, săderile economice devin severe. "Ţara este încă insolvabilă", afirmă economistul. "Grecia va fi prima ţară din zona euro care va părăsi uniunea monetară, nu în acest an, dar poate pe parcursul anului următor", a spus el.

duminică, 11 martie 2012

Agenţia de rating Moody's a anunţat că menţine nota 'C' atribuită Greciei, cea mai scăzută de pe scara sa, considerând că această ţară se află în incapacitate de plată a datoriei sale, transmite AFP. 'Potrivit definiţiilor Moody's, acest schimb de obligaţiuni reprezintă un 'schimb forţat' şi deci un faliment al datoriei', se arată într-un comunicat al agenţiei. Guvernul grec a făcut cunoscut că 85,8% din deţinătorii privaţi de obligaţiuni au acceptat vineri schimbul de bonduri. Autorităţile elene aveau nevoie de un grad de participare de 75% pentru a putea demara tranzacţia. De asemenea, Atena a adăugat că la final rata de participare ar putea să ajungă la 95,7%, prin utilizarea clauzelor de acţiune colectivă care obligă deţinătorii de obligaţiuni să accepte termenii schimbului. Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la 'C' la 'RD' (Restricted Default - intrare restricţionată în incapacitate de plată), în urma confirmării de către guvernul elen şi oficiali ai zonei euro a faptului că schimbul de obligaţiuni suverane elene va continua.

vineri, 9 martie 2012

Pe banii cui? Pai ai firmelor private, desigur: de aceea in toata Uniunea Europeana taxele au sărit pana la cer.

Serviciul Român de Informaţii a transmis, numai anul trecut, 1.383 de informări către Ministerul Public, acestea ajutând la realizarea unor anchete care vizau evaziunea fiscală sau combaterea corupţiei, "zone aparent inabordabile în trecut", a declarat joi, la bilanţul Parchetului General, şeful SRI, George Maior. Maior a amintit că a preluat mandatul la doar o zi după ce Codruţa Kovesi a preluat, la rândul ei, mandatul de la Ministerul Public şi a precizat că în acel moment existau foarte puţine informări către Ministerul Public. "Când am preluat mandatul, existau foarte puţine informări transmise Ministerului Public în legătură cu diversele zone de activitate: evaziune fiscală, criminalitate financiară, combaterea corupţiei. Aproape că nici nu existau. Era o situaţie pe care am constatat-o la preluarea acestei poziţii. S-au îmbunătăţit parametrii de colaborare an de an, s-au obţinut rezultate bune, chiar foarte bune. Numai anul trecut SRI a transmis MP 1.383 de informări pe toate aceste dimensiuni", a spus George Maior. El a precizat că 450 de informări au fost transmise către DIICOT, iar 705 către DNA, toate ducând la realizarea unor anchete care au vizat zone aparent inabordabile în trecut. "Ştiu ce înseamnă acest lucru şi din punct de vedere profesional şi din punct de vedere al curajului conducătorilor instituţiilor de a aborda aceste subiecte. Îi felicit pentru acest curaj şi pentru profesionalismul de care au dat dovadă", a mai spus Maior.

Rezervele de aur ale României au fost la sfârşitul lunii februarie de 103,7 tone, valoarea acestora fiind estimată de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,435 miliarde de euro. Astfel, rezervele de aur reprezintă circa 13,2% din totalul rezervelor internaţionale ale României, estimate de BNR la nivelul de 33.387 de milioane de euro, potrivit celor mai recente date. Rezervele de aur ale României sunt de 78 de ori mai reduse decât cele ale SUA, stat care ocupă primul loc în clasamentul Business Insider.

4 milioane de kilometri pătrați, 500 de milioane de oameni, 16.242 de miliarde de dolari anual.


Niciodată in istorie, vreun stat cu suprafața si populația Uniunii Europene nu a dispărut atât de repede. UE este mai mare decât Imperiul Roman: dar Roma a rezistat 1400 de ani. Uniunea Europeana doar…20 ani. E cel mai mare eșec politic din toate timpurile.


Ce dovada mai buna decât asta, ca Europa sociala a fost un vis stupid, ca protecția sociala este o otrava pentru orice stat si ca socialiștii sunt niște nebuni periculoși care trebuie eliminați cat mai rapid?

joi, 8 martie 2012

Farsa numita Grecia - UE, cea mai corupta clica de delapidatori

Angajaţii partidului socialist grec, membru al coaliţiei aflate la putere, au ocupat miercuri, pentru scurt timp, sediul mişcării pentru a protesta faţă de neplata salariilor timp de mai multe luni, o consecinţă a situaţiei financiare dezastruoase a Pasok, relatează AFP.Ocuparea "simbolică" a durat aproximativ trei sferturi de oră, timp în care intrarea în sediul Pasok, situat în centrul Atenei, a fost blocată, potrivit agenţiei Ana (semioficială)Salariaţii protestează faţă de faptul că nu au fost plătiţi în primele trei luni, din cauza "îngheţării subvenţiilor de stat pentru partidele politice", potrivit Ana. Pasok formează, împreună cu partidul conservator Noua Democraţie, coaliţia guvernamentală, aflată la putere în Grecia din noiembrie 2011 sub conducerea premierului Lucas Papademos. Cele două mari partide care domină viaţa politică greacă de aproape patru ani, se află într-o situaţie financiară critică din cauza datoriilor. Potrivit datelor publicate la sfârşitul lui 2011, Noua Democraţie datorează aproximativ 128 de milioane de euro băncilor, în timp ce datoria Pasok este de 115 milioane de euro. Aceste împrumuturi au fost garante prin ipotecile pe subvenţiile statului pentru partide pe anul următor, a dezvăluit presa greacă în urmă cu câteva luni, determinând o anchetă judiciară.

APROAPE DE CASA INSA...De-a lungul crizei, mulţi analişti au criticat BNR pentru faptul că a crescut dobânda cheie la un nivel ridicat, ceea ce nu a dat economiei posiblitatea de a mai lua credite, costul acestora devenind prohibitiv.


Potrivit unor date prezentate de Florin Cîţu, economist independent, din 2008 până în 2011 masa monetară M1 a scăzut într-un ritm care s-a suprapus peste cel al diminuării PIB.
Dobânzile ridicate încurajează economisirea şi descurajează creditarea, ceea ce conduce la restrângerea masei monetare. În lipsa unor presiuni inflaţioniste evidente, BNR a majorat dobânda cheie cu circa 50% între decembrie 2007 şi august 2008. "Ce vedea BNR în 2008? BNR vedea un trend descrescător al inflaţiei, inflaţie în ţintă. Totuşi, politica monetară a fost restrictivă", a spus economistul. În decembrie 2007, rata dobânzii cheie era de 7,5% pe an, iar în august 2008 nivelul crescuse la 10,25%. Politica monetară era restrictivă, iar BNR cerea ca şi politica fiscală să fie restrictivă, a mai spus Cîţu. "Ca urmare a politicii BNR, dobânzile la credite au crescut şi chiar şi în 2011 dobânzile reale sunt încă pozitive, ceea ce nu este bine pentru creşterea economică", consideră economistul. Una din preocupările centrale ale BNR în criză a fost stabilitatea financiară. Banca a intervenit puternic pe piaţa monetară direct sau prin intermediul reglementărilor pentru a stopa deprecierea leului. "BNR ar fi putut face însă sterilizări şi fără a afecta masa monetară",a spus Cîţu. În replică, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a atras atenţia că scăderea masei monetare nu a avut drept cauză doar politica BNR. M1, indicatorul luat în calcul de Florin Cîţu, cuprinde monedele, bancnotele şi depozitele la vedere, or companiile au umblat în primă instanţă la depozite, pentru a îşi satisface necesarul de lichiditate în criză. În plus, a atras atenţia viceguvernatorul, creşterile de dobânzi la credite au fost cauzate şi de riscul mare asociat de investitori pieţei locale. Costul riscului de ţară pentru România ajunsese în 2009 la 750 de puncte de bază.

miercuri, 7 martie 2012

Va rog nu ezitati sa imi transmiteti intrebarile dumneavoastra, daca este cazul, sau sa solicitati mai multe informatii privind aceasta proprietate

În 2007, când a aderat la Uniunea Europeană, România a primit 35 de locuri în Parlamentul European. Între timp, numărul de europarlamentari alocați fiecărei țări a fost modificat prin Tratatul de la Lisabona, așa că după alegerile din 2009 am trimis la Strasbourg 33 de deputați. Oficial, la scrutinul din 2014 ar trebui să votăm tot pentru 33 de eurodeputați. Însă există voci, mai ales în rândul reprezentanților statelor cu populație în creștere, care susțin că modul de reprezentare în PE trebuie schimbat regulat, în funcție de datele demografice. În cazul în care o astfel de inițiativă va avea succes, este posibil să pierdem trei sau patru mandate.... Conform datelor Institutului Național de Statistică, la 1 iulie 2011 populația României era de 21,354 milioane. Câteva luni mai târziu, la sfârșitul lui octombrie, recenzorii numărau doar 19,042 milioane de locuitori stabili. Cu 11% mai puțini decât se credea. Și în alte state din regiune recensămintele de anul trecut au descoperit diferențe destul de mari între populația oficială și cea reală (în Estonia, de pildă, lipsesc 140.000 de locuitori, adică peste 7% din total).,,, Dacă socotelile de astă-toamnă au fost corecte, avem și unele motive de bucurie. De pildă, înseamnă că suntem mai productivi decât credeam și că avem un PIB per capita semnificativ mai mare (6.785 de euro în loc de 6.050 de euro în 2011, de pildă). Ceea ce, din păcate, nu reușește să ne salte de pe locul 26 în UE, dar ne apropie un pic de următoarele clasate (statele baltice). Sau înseamnă că 19 milioane de români au reușit să exporte în 2011 mărfuri în valoare de 62 de miliarde de dolari (cele 23 de milioane din 1989 vindeau peste hotare produse doar de 6 miliarde de dolari)....sursa: capital

marți, 6 martie 2012

Greci nu gluma...

"După victoria anticipată a lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale de duminică, Fitch Ratings monitorizează îndeaproape cât de rapid va acţiona guvernul pentru a reforma economia şi a accelera consolidarea fiscală", se arată într-un comunicat al agenţiei, citată de RIA Novosti. În ianuarie, Fitch a revizuit perspectiva ratingului Rusiei de la pozitivă la stabilă. Potrivit Fitch, creşterea rapidă a cheltuielilor a mărit deja deficitul bugetar la 10% din PIB, dacă sunt excluse contribuţia petrolului şi gazelor.....Unul dintre factorii care exercită presiuni asupra ratingului Rusiei este incapacitatea de a readuce acest deficit la nivelul anterior crizei financiare mondiale, de 4,7% din PIB. ...

Grecia se aşteaptă ca deţinătorii de obligaţiuni suverane elene să accepte oferta unică de a şterge aproximativ 100 miliarde de euro (140 miliarde de dolari) din datoria Atenei şi este gata să-i forţeze să participe la schimbul de obligaţiuni, dacă va fi necesar, a afirmat luni ministrul elen de finanţe Evangelos Venizelos într-un interviu acordat Bloomberg.....Acesta este cea mai bună ofertă deoarece este singura, este singura ofertă existentă', a afirmat oficialul elen, care a avertizat: 'Aceasta este săptămâna critică'. ---- 12 bănci şi investitori, printre care Allianz, AXA SA, Alpha Bank, BNP Paribas SA, CNP Assurances (CNP), Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA, Greylock Capital Management, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA, National Bank of Greece SA, au acceptat să participe la acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe (IIF), ce prevede o ştergere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti din portofoliul băncilor, a anunţat luni IIF. Uniunea Europeană se confruntă cu primul său test în încercarea de a rezolva criza datoriilor, care durează de doi ani, dacă creditorii privaţi ai Greciei acceptă cel mai mare proces de restructurare a datoriei suverane din istorie.


luni, 5 martie 2012

Tarile din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei

Agenţia Moody - nu a atribuit o perspectivă pozitiva calificativului Greciei, din cauza probabilităţii mari ca guvernul grec să intre în default (încetare de plăţi) şi a faptului că ratingul este cel mai redus pe scara sa de evaluare, transmite Bloomberg. Moody's anticipează că investitorii care vor participa la schimbul de obligaţiuni menit să reducă datoriile Greciei către creditorii privaţi cu 107 miliarde de euro vor primi sub 70% din valoarea nominală a deţinerilor. "Planul reprezintă o operaţiune de avarie, de fapt un default", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Schimbul de obligaţiuni are rolul să reducă datoriile de circa 200 de miliarde de euro ale Greciei către creditorii privaţi cu 107 miliarde de euro, astfel încât ponderea datoriei publice în PIB să scadă de la 160% la sfârşitul anului trecut la 120,5% din PIB până în 2020. Operaţiunea este o condiţie a programului de salvare cu UE şi FMI, de 130 de miliarde de euro. Standard&Poor's a redus deja ratingul Greciei la nivelul D, de "default selectiv", iar Fitch la nivelul C, de "default inevitabil", după anunţarea planului privind schimbul de obligaţiuni. Moody's consideră că orice îmbunătăţire a ratingului Greciei după reevaluarea datoriilor va fi de mică amploare.

duminică, 4 martie 2012

Din nou despre Grecia - numai inadvertente si informatii menite sa induca in eroare ...

International Institute of Finance - Organizaţia bancară internaţională evaluează recapitalizările bancare necesare la circa 160 miliarde de euro. Ea estimează, de asemenea, potrivit Athens News, că economia europeană ar plăti, în caz de faliment grec, cu o încetinire a ritmului de creştere, reducându-şi veniturile fiscale. Acest raport a fost remis, potrivit publicaţiei, pe 18 februarie liderilor europeni, înainte ca ei să ia o decizie, joi seara, de a lansa în cele din urmă pe 9 martie un plan de salvare şi de reducere a datoriilor ţării elaborat în octombrie, dacă între timp creditorii Atenei acceptă ştergerea a peste 100 miliarde de euro din creanţe. Având în vedere aceste traume financiare, este greu de conceput că Grecia ar putea rămâne un membru funcţional al Zonei euro în caz de faliment necontrolat'', afirmă raportul, citat de Athens News. IIF consideră, de asemenea, că implicaţiile sociale şi politice ale unui faliment ar compromite reforma întreprinsă de Grecia la cererea creditorilor săi. IIF, cu sediul la Washington, include peste 400 de instituţii financiare din circa 70 de ţări, dintre care patru sunt greceşti. Băncile cele mai expuse din cauza datoriei elene sau a derivatelor sale figurează printre membrii IIF. (sursa : ziarul capital)

sâmbătă, 3 martie 2012

FARSA NUMITA UE --- Volumul de bani depozitat de către băncile zonei euro overnight la Banca Centrală Europeană (BCE) a atins un nivel record astăzi, la doar două zile după ce instituţiile financiare au profitat de oferta nelimitată de împrumuturi ieftine, relatează CNN. Băncile au plasat 776,9 miliarde de euro în depozite overnight ieri, aproximativ cu două treimi mai mult decât ziua precedentă, optând astfel pentru siguranţă în detrimentul folosirii imediate a banilor. Astfel, neîncrederea în sistemul bancar este la cote maxime, în ciuda semnării tratatului cu Grecia. Sub operaţiunea de refinanţare pe termen lung a BCE, 800 de bănci au împrumutat 529,5 miliarde de euro, la dobândă de 1% cu scadenţa la 3 ani. .... Bancherii centrali au minimalizat semnificaţia măririi depozitelor, afirmând că este un efect secundar automat al măririi bilanţului BCE....Ministerul Mediului a primit acordul Guvernului să se împrumute cu 100 milioane lei de la Trezorerie, pentru a acoperi în martie plăţile în proiectele finanţate prin Programul Operaţional Sectorial privind Mediul, procedură decisă de Executiv şi în cazul altor programe de finanţare, întrerupte de CE.


Noul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, a propus astazi infiintarea Consiliului National al Fondurilor Europene. Acest consiliu va stabili prioritatile Romaniei in privinta fondurilor comunitare.

vineri, 2 martie 2012

U.E. - o experienta nefasta - Rata şomajului a ajuns la cota cea mai mare în ţările zonei euro din Uniunea Europeană, de la adoptarea monedei unice, în 1999, informează BBC, citând Eurostat. Astfel, rata şomajului a fost, în ianuarie 2012, 10,7% - ceea ce înseamnă că16,9 milioane de muncitori din zona euro nu au un loc de muncă. În Spania, rata şomajului este 23,3% - cu două procente peste cea din decembrie!-, iar în Austria doar 4%....În ceea ce priveşte ansamblul Uniunii, aici lucrurile stau o idee mai bine, rata şomajului fiind de 10,1%, 24,3 milioane de europeni fiind jobleşi. Inflaţia este şi ea în creştere continuă, ajungând la 2,7% luna aceasta în zona euro, faţă de 2,6% în ianuarie. E posibil ca nivelul inflaţiei să fie corectat în plus chiar, după ce Banca Centrală Europeană a pompat aproape 530 de miliarde de euro în sistemul bancar european. Ţinta de inflaţie în zona euro este de 2%, dar este depăşită pentru a cincisprezecea lună consecutiv.

José Manuel Barroso has just released this statement: We need fairness in the redistribution of sacrifices through this period in which as we know, some countries are implementing very painful structural adjustment. The European Social Model and our social market economy are precisely about combining economic openness and dynamism with social fairness. And unemployment is the antithesis of social fairness. Reforms can take time to make their benefits felt, while our unemployed people need jobs now, as soon as possible. So we need to fine tune our policies so that, as we pursue structural reforms in the medium term, we also have some measures that can at least mitigate the impact of the adjustment, and also some measures that address specific concerns in the employment sector. Our common aim should be to give our young people a perspective. To give them hope. And be clear that we will not tolerate that, in some of our member states, a generation of young people is condemned to long-term unemployment.

joi, 1 martie 2012

Acţionarii Fondului Proprietatea vor discuta peste aproximativ o lună, pe data de 4 aprilie, câteva propuneri ce ar putea schimba radical viitorul celui mai mare fond de investiţii din România. Dacă la înfiinţarea sa în 2005 FP era deţinut de stat şi de persoanele despăgubite pentru averile confiscate de comunişti, în anii scurşi de atunci, FP a ajuns în proprietatea unor importanţi investitori instituţionali care acum vor să îşi vadă profiturile. Una din principalele măsuri ce vor fi discutate priveşte vânzarea activelor FP într-un interval de 2-3 ani şi împărţirea banilor sub forma unor aşa zise ‘dividende speciale'. O altă măsură prevede demararea procedurilor de listare a FP la Bursa din Varşovia.

România se numără printre ţările Europei Emergente cu vulnerabilitate moderat-scăzută la şocurile din zona euro potrivit unei analize a agenţiei de rating Standard&Poor's (S&P) care include 19 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente. În conformitate cu hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) din data de 22.02.2012, începând de mâine, va intra în vigoare extinderea gamei activelor eligibile acceptate de către Banca Naţională a României pentru operaţiunile de politică monetară, precum şi pentru operaţiuni de furnizare de lichiditate şi de garantare aferente sistemului de plăţi, potrivit unui comunicat de presă. Nivelul marjei care se deduce din valoarea de piaţă a activelor eligibile pentru a se obţine valoarea ajustată a acestora aplicabil noilor instrumente eligibile va fi de 9%, pentru operaţiunile băncii centrale cu scadenţa de maxim o lună.

Gazele descoperite de OMV Petrom şi Exxon Mobil în Marea Neagră ar putea face ca România să nu mai depindă de importurile de gaze, a declarat miercuri directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe