Romania : Ministrul Mediului, Rovana Plumb, citata de Agerpres."Este adevarat ca orice investitie trece prin furcile caudine ale standardelor de mediu. Nicio investitie nu se poate derula sau dezvolta in Romania fara sa fie autorizata din punct de vedere al standardelor de mediu privind protejarea lui si a cetatenilor. Daca nu se respecta standardele de mediu, nu se dau niciun fel de avize sau acorduri de mediu. Noi monitorizam toate aceasta problematica a exploatarii gazelor de sist, iar controlul se va face in mod profesionist pentru ca vorbim de un subiect sensibil", a spus Rovana Plumb. Aceasta a precizat ca nu poate vorbi de exploatarea gazelor de sist in Romania pana cand nu vor fi finalizate cercetarile si prospectiunile, precum si explorarea care se poate intinde pe o perioada de 5 ani. "In primii doi ani sunt doar cercetari si prospectii prin care trebuie sa vedem daca exista potential din punct de vedere al existentei gazelor de sist. Partea de prospectiuni va dura pana in 2014. Din 2015 va urma o perioada de 5 ani in care incepe explorarea, insa partea de prospectiuni este decisiva. Numai dupa aceasta perioada de explorare discutam de exploatare. Vreau sa va asigur ca, daca nu se vor asigura standardele de mediu - care se vor regasi in baza unei proceduri ce va fi finalizata in decursul a cativa ani de zile de UE -, nu avem cum sa discutam in Romania despre exploatarea gazelor de sist", a subliniat ministrul Mediului. Rovana Plumb considera ca este foarte importanta dezbaterea publica despre explorare, dar si informarea la nivel national pentru ca "in momentul de fata nu avem de ce sa vorbim de exploatare". "Eu am propus ca legislatia in domeniul petrolului sa fie modificata la nivel national, dar si european, pentru ca Uniunea Europeana doreste sa-si asigure independenta energetica, iar Romania ca stat membru are o sansa unica de a-si asigura resursele naturale, dar nu cu orice risc. Valorificarea resurselor naturale trebuie sa se faca tinand cont de standardele inalte de mediu, indiferent de ce resursa naturala vorbim. Vom organiza dezbateri publice, la nivel national, in ceea ce priveste informarea privind explorarea pentru a nu exista niciun fel de teama in privinta tehnologiei utilizate, dar si la nivelul comunitatilor care au perimetre de explorare. (...) Nu se va face explorare pe zona de arie protejata", a mai mentionat oficialul MMSC.
Potrivit sursei citate, pe explorarea gazelor de sist nu exista la ora actuala niciun risc din punct de vedere al protectiei mediului pentru ca tehnologiile existente sunt prietenoase cu mediul, insa din punct de vedere al exploatarii va trebui modificata legislatia de mediu a UE.
4 comentarii:
VIDEO UPDATE Congres UDMR la Miercurea Ciuc. Vicepremierul Ungariei: Daca alte comunitati din UE pot avea autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea / UDMR va inainta Parlamentului un statut de autonomie
de I.C. HotNews.ro
10:37 Actualitate | Politic
Peste o mie de persoane sunt asteptate sa participe sambata la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, printre participanti fiind peste 770 de delegati ai filialelor teritoriale si liderii principalelor partide din Romania si Ungaria, transmite Mediafax. Printre acestia se numara presedintele PSD Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu.
UPDATE 17:00 Vicepremierul Ungariei: Daca alte comunitati din UE pot avea autonomie teritoriala, si maghiarii din Romania o pot avea
UPDATE 16:33 UDMR va inainta Parlamentului Romaniei un statut de autonomie
Un mexican care a escaladat Everestul vrea sa navigheze singur in jurul lumii
16:08 Formula 1: Nico Rosberg (Mercedes), pole-position la Monaco
16:06 Video Joel Dicker, "daca are succes cartea, editorul tau este cel mai bun din lume, daca nu are, este cel mai rau din lume".
15:16 Patru cercetatori au fost expusi radiatiilor in timpul unui experiment in Japonia
14:36 Fostul diplomat Silviu Ionescu, condamnat dupa comiterea unui accident rutier mortal in Singapore: Martorii au mintit
14:21 Fundatia Miscarea Populara incepe formalitatile pentru infiintarea unui partidul cu acelasi nume
13:43 Situatie dramatica
Inchisorile secrete ale CIA la Bucuresti, consemnate in raportul Amnesty International. Suspiciunile privind existenta unei inchisori secrete a CIA la Bucuresti sunt consemnate in raportul anual al organizatiei Amnesty International (AI) privind drepturile omului in lume, lansat joi, potrivit Mediafax. Sectiunea dedicata Romaniei in acest raport se incheie cu un capitol privind antiterorismului si securitatea. n septembrie, Parlamentul European lansa un apel catre tarile suspectate de a fi gazduit inchisori CIA pe teritoriul lor sa se supuna obligatiei legale de a face o ancheta independenta, impartiala, minutioasa si eficienta in ceea ce priveste implicarea lor in programele de extradare si de detentie secreta, aminteste Amnesty International. Apelul a fost lansat in urma identificarii, la Bucuresti, de catre fosti oficiali americani, a unei inchisori secrete si a unor zboruri de extradare intre Romania si Polonia si Lituania, suspectate la randul lor de gazduirea unor unitati de detentie secrete ale CIA, mai spune organizatia, informeaza Romania Libera.
Stiinta ca alibi pentru politica. Un studiu sociologic realizat pentru ministerul condus de Liviu Dragnea, in scopul regionalizarii, argumenteaza impotriva zonelor omogene din punct de vedere religios. Potrivit informatiilor date publicitatii, elaborarea proiectului de regionalizare avanseaza greu, desi s-au sistematizat totusi mai multe informatii relevante in cadrul unui grup de experti care lucreaza sub coordonarea profesorului Dumitru Sandu. E cu putinta o baza stiintifica pentru regionalizare, sau stiinta este doar un alibi pentru o solutie politica dinainte stabilita? Aceasta este o intrebare cat se poate de serioasa. Autorii studiului sunt cat se poate de increzatori in valabilitatea stiintifica a datelor pe care le-au adunat, dar ei au semnalat faptul ca delimitarea regiunilor dupa criterii obiectiv stiintifice nu poate asigura automat succesul. Integral in Deutsche Welle.
Trimiteți un comentariu