Criza Slovenia-UE...Troica ultima solutie - Guvernul
Sloven respinge aceasta optiune si se declara hotarat sa stopeze de unul singur
caderea in gol a economiei. Totusi, timpul preseaza si cetatenii incep sa se
apere. Munti inalti, o fasie de litoral, pesteri misterioase si o bucatarie
delicioasa transforma Slovenia intr-un paradis pentru turisti. Sub aceasta idila
se ascunde insa mania in clocot a cetatenilor. Ei cer guvernului sa actioneze,
fiindca situatia economiei se aseamana cu o bomba cu ceas. Cresterea economica
scade continuu de cativa ani iar somajul s-a dublat comparativ cu anul 2008.
Principalele banci ale tarii se afla in pragul falimentului. Este o stare pe
care Slovenia nu a mai cunoscut-o pana acum, fiindca tara era privita ca un
elev-model intre noii membri ai UE, informeaza.
luni, 13 mai 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Miniştrii de finanţe din G7 (Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate) s-au contrazis ieri, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în Marea Briatnie, în privinţa "vitezei corecte" de reducere a cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care aceştia caută noi modalităţi de stimulare a economiei mondiale.
Secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew J., a dat ca exemplu SUA, care mai întâi s-au concentrat pe expansiune, iar apoi pe consolidarea bugetară. În timp ce poziţia sa a câştigat susţinerea Franţei, preşedintele Bundesbank (banca centrală germană), Jens Weidmann, şi-a exprimat dezacordul, iar ministrul canadian de finanţe, Jim Flaherty, a calificat-o drept "ambiguă".
"Americanii trebuie să fie mai clari în cele menţionate", a spus Flaherty, adăugând: "Pare că Statele Unite îşi doresc să încurajeze mai mult creşterea economică decât responsabilitatea...
Internaţional, 17:09
Chrysler recheamă în service 469.000 de SUV-uri Jeep
Constructorul american Chrysler recheamă în service 469.000 de SUV-uri Jeep la nivel global pentru a remedia posibile probleme la cutia de viteze, potrivit portalului MarketWatch.
Internaţional, 15:39
Ministrul britanic al Educaţiei: "Viaţa în afara UE ar fi perfectă"
Ministrul britanic al Educaţiei, Michael Gove, a declarat că, dacă ar fi organizat un referendum acum, ar vota în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează BBC News online.
Internaţional, 15:39
Ministrul britanic al Educaţiei: "Viaţa în afara UE ar fi perfectă"
Ministrul britanic al Educaţiei, Michael Gove, a declarat că, dacă ar fi organizat un referendum acum, ar vota în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează BBC News online.
OSDO: Peste 80.000 de persoane, ucise în Siria de la începutul revoltelor
Peste 80.000 de persoane, jumătate civili, au fost ucise în Siria de la începutul revoltelor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, în martie 2011, anunţă organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), însă bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse, relatează Antena3.ro.
Reducerea dobânzii la depozite sub nivelul zero de către Banca Centrală Europeană (BCE) ar fi o măsură eficientă pentru a ajuta economia zonei euro, a declarat luni Ignazio Visco, membru în consiliul guvernatorilor BCE, citat de Reuters, transmite AGERPRES. La ultima sa reuniune de politică monetară din data de 2 mai, gardienii euro au decis să lase dobânda la depozite la nivelul zero, dar au redus dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,5%. Tot atunci, preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat că BCE este pregătită 'din punct de vedere tehnic' să reducă dobânda la depozite în teritoriul negativ.
Băncile europene ar putea ajunge în situaţia în care vor plăti, în loc să primească bani, dacă îşi vor păstra capital la BCE, dobânda negativă intenţionând să fie astfel un instrument de stimulare a creditării, pentru a da un impuls creşterii economice.
Coborârea dobânzii la depozite în teritoriul negativ ar însemna că BCE va taxa băncile comerciale pentru a păstra overnight banii lor, un lucru pentru care, potrivit lui Mario Draghi, BCE este pregătită 'din punct de vedere tehnic' să o facă. O astfel de decizie ar trebui să încurajeze băncile să împrumute bani în economia reală decât să-i păstreze la BCE, dar ar putea, de asemenea, să aibă un impact semnificativ asupra operaţiunilor interne ale băncilor şi asupra pieţelor financiare şi de obligaţiuni.
'La ultima reuniune a consiliului am căzut cu toţi de acord că trebuie să analizăm cu atenţie şi în această situaţie am putea reduce rata la depozite. Personal cred că aceasta este o măsură eficientă, iar economia are în prezent nevoie de o astfel de măsură. Din punct de vedere tehnic suntem gata să intervenim. Ar putea fi unele consecinţe neintenţionate, suntem conştienţi de acest lucru, şi ştim cum să facem faţă unor astfel de situaţii', a declarat Ignazio Visco, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, pentru CNBC.
"Eu cred că argumentele şi analizele noastre au fost convingătoare. Ministerul Finanţelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este să colectez, dar şi să le dau şansa să se dezvolte, să crească şi să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare", a declarat Grapini pentru MEDIAFAX.
Ea a arătat că în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe microîntreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare şi la o transparenţă mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.
Grapini susţine că o astfel de abordare s-a avut în vedere şi la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri şi pensiuni, restaurante, cafenele şi service-uri auto.
O posibilă fuziune între Bursa de Valori Bucureşti şi OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, deţinut integral de Transelectrica, este o idee care începe să aibă circulaţie, în condiţiile în care piaţa noastră de capital se bazează considerabil pe sectorul energetic.
Deşi sună foarte îndrăzneţ, premisele pentru un asemenea proiect există: BVB şi OPCOM colaborează, din 2010, pentru dezvoltarea unor instrumente derivate pe energie - produse solicitate de participanţii la piaţă, statul român îşi aduce pe bursă pachete semnificative din companiile energetice, unde, oricum, lichiditatea este asigurată preponderent de emitenţi din acelaşi domeniu precum Fondul Proprietatea sau Petrom.
Trimiteți un comentariu