marți, 14 mai 2013

Neintelegeri la nivel inalt...Miniştrii de finanţe din G7 (Grupul celor Şapte ţări puternic industrializate) s-au contrazis ieri, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în Marea Briatnie, în privinţa "vitezei corecte" de reducere a cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care aceştia caută noi modalităţi de stimulare a economiei mondiale. Secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew J., a dat ca exemplu SUA, care mai întâi s-au concentrat pe expansiune, iar apoi pe consolidarea bugetară. În timp ce poziţia sa a câştigat susţinerea Franţei, preşedintele Bundesbank (banca centrală germană), Jens Weidmann, şi-a exprimat dezacordul, iar ministrul canadian de finanţe, Jim Flaherty, a calificat-o drept "ambiguă". "Americanii trebuie să fie mai clari în cele menţionate", a spus Flaherty, adăugând: "Pare că Statele Unite îşi doresc să încurajeze mai mult creşterea economică decât responsabilitatea fiscală", dar, Lew a declarat că va face presiuni asupra responsabililor europeni în vederea intensificării eforturilor de redresare a economiilor lor prin regândirea ritmului de tăiere a cheltuielilor publice şi prin găsirea de modalităţi de deblocare a pieţelor creditelor. "Trebuie să existe un echilibru între austeritate şi creştere economică", a subliniat Lew. În ceea ce-l priveşte, ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, a afirmat: "Noi respingem calea austerităţii, această dogmă care încetineşte creşterea".  La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a afirmat că Europa îşi poate permite, în acest moment, "o cale mai lină de ajustare fiscală". Totodată, într-o schimbare majoră de retorică, guvernul german a indicat că acceptă faptul că austeritatea poate fi exagerată. "Există suficient spaţiu de manevră pentru ca statele să ia măsuri după ce şi-au redus deficitele bugetare, iar randamentele obligaţiunilor au scăzut", a spus ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble. 

3 comentarii:

Anonim spunea...

Şomajul este o dramă prin care nu vrei să treci, indiferent dacă eşti german, suedez, grec, spaniol, român sau francez. În Europa, peste 26 de milioane de oameni se confruntă cu această problemă. Dacă toţi şomerii din UE ar avea o ţară a lor, aceasta ar avea mai mulţi locuitori decât România.

Rata şomajului în zona euro a atins o valoare record de 12,1% din populaţia activă în luna martie 2013, în condiţiile în care martie a fost a 23-a lună consecutivă de creştere a şomajului în zona euro, conform cifrelor Eurostat.

În Uniunea Europeană (UE 27), rata şomajului se situează la nivelul de 10,9% din populaţia activă.

Potrivit Eurostat, aproximativ 26,521 milioane de persoane erau în şomaj în UE la începutul lui 2013, dintre care 19,211 milioane de şomeri numai în cele 17 state membre ale zonei euro. Comparativ cu luna februarie 2013, numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 69.000 în UE şi cu 62.000 în zona euro.

Anonim spunea...

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, propune ca bancile si ministerele sa elaboreze "liste albe" cu firmele care nu au intarziat niciodata cu plata creditelor si care au platit taxele la stat la timp. "Ce-ar fi daca bancile si institutiile ar avea si liste albe cu firmele care se achita la timp de obligatiile lor? Sa avem - de pilda bancile - o lista alba cu cei care intotdeauna si-au achitat creditele la timp", a spus Lazea, citat de Mediafax, la o conferinta organizata la sediul BNR.

Anonim spunea...

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a participat astăzi la reuniunea Consiliului ECOFIN, la Bruxelles.
Miniştrii Ecofin au discutat propunerea de Directivă pentru crearea unui cadru de redresare şi rezoluţie a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, în particular instrumentele de recapitalizare bancară, arată un comunicat de presă