miercuri, 1 mai 2013

În condiţiile în care "riscul şi răs­punderea nu trebuie decuplate", după cum a declarat recent Cancelarul Merkel, Bundesbank apreciază că tocmai acest principiu este încălcat de planul european de salvare.  Documentul băncii centrale a Germaniei mai precizează că achiziţionarea obligaţiunilor emise de ţările cu probleme implică riscul unor pierderi majore pentru BCE, în cazul în care acestea vor fi forţate să părăsească zona euro. Un astfel de eveniment nu mai este de neconceput pentru Bundesbank.
Pentru analistul Harvinder Sian, de la RBS, "raportul Bundesbank se află la limita războiului economic", iar pieţele ar putea reacţiona negativ pe fondul incertitudinii privind aprobarea Tranzacţiilor Monetare Directe ale BCE.  Cu toate că divergenţele dintre Weidmann şi Draghi nu constituie o noutate, mai ales că preşedintele Bundesbank a fost scos în evidenţă de preşedintele BCE ca fiind singurul oponent al planului de monetizare a datoriilor suverane din Europa, "limbajul agresiv al raportului i-a şocat pe economişti", după cum mai scrie Evans-Pritchard.  De parcă toate criticile Bundes­bank cu privire la măsurile disperate propuse de Draghi nu ar fi fost de ajuns, documentul băncii centrale a Germaniei conţine şi "erezia" supremă: "BCE nu are mandat pentru menţinerea actualei structuri a uniunii monetare", singurul său obiectiv fiind stabilitatea preţurilor. Aceasta a fost şi opinia consilierului guvernamental Kai Konrad: "Europa este importantă pentru mine. Nu euro". Curtea Constituţională a Germaniei va decide asupra legalităţii planului TMD la 12 iunie 2013, cu circa două luni înainte de alegerile generale din Germania. Decizia Curţii din septembrie 2012, cu privire la constituţionalitatea MES (Mecanis­mul European de Stabilitate) a inclus şi o precizare importantă: "Achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale de către BCE, direcţionate către finanţarea bugetelor naţionale, este interzisă, deoarece încalcă interdicţia de monetizare a datoriilor", după cum scrie The Telegraph.  "O decizie a Curţii Constituţionale împotriva TMD înseamnă sfârşitul euro", a declarat Mats Persson, de la Open Europe, pentru The Telegraph, iar istoricul german Michael Stürmer vede raportul Bundesbank ca pe o "încercare de reafirmare a rolului său primordial în Eurosistem". Raportul trimis Curţii Constituţionale a Germaniei de către Bundes­bank va genera, fără îndoială, numeroase conflicte politice, atât interne cât şi la nivel european, iar "prietenilor" monedei unice le va fi tot mai dificil să-şi apere poziţiile. Nu este exclus ca, până la sfârşitul acestui an, să asistăm la o convergenţă rară a opiniilor autorităţilor europene: euro trebuie să moară pentru ca Europa să trăiască.(hotnews)

Un comentariu:

Anonim spunea...

Profitul grupului rus de stat Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a scăzut, anul trecut, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, cu 9,5%, ca urmare a declinului cererii din Europa şi a creşterii cheltuielilor operaţionale, potrivit Mediafax.
Grupul Gazprom a raportat ultima dată o scădere a profitului net în anul 2001.
Profitul net al grupului a coborât la 1.180 miliarde de ruble (38 miliarde de dolari), de la 1.300 miliarde de ruble în 2011.
Veniturile acestuia au crescut cu 2,7%, la 4.760 miliarde de ruble (153,4 miliarde de dolari), după ce declinul exporturilor a fost compensat prin preţurile mai mari.
Volumul vânzărilor a scăzut pe piaţa din Rusia şi în fostele state sovietice.