joi, 14 iunie 2012

Zona euro și moneda unică au intrat intr-o perioadă de instabilitate majora, indiferent de rezultatul alegerilor din Grecia. A doua tură electorală a elenilor (ca la prima nu a iesit ce doreau delapidatorii de la Bruxelles sa iasa) va reprezenta punctul de pornire pentru o perioadă în care se va decide dacă zona euro se dezintegrează sau continuă în actuala formă. Deocamdată, reprezentanții eurogrupului se pregătesc și negociază măsurile ce vor fi luate după alegerile din Grecia.  --- Seful dreptei din Grecia, Antonis Samaras, a afirmat miercuri ca schimbarile din Europa ofera "ocazia" renegocierii planului de austeritate impus de UE si de FMI, in cazul unei victorii a partidului sau la scrutinul din 17 iunie, relateaza AFP.
"Cred ca avem de castigat din faptul ca Europa se schimba", a spus Samaras, intr-o conferinta de presa, referindu-se la evolutiile din Spania si Franta. Aceasta ofera Greciei "mai multe posibilitati" pentru renegocierea planului de austeritate, a adaugat Samaras....Partidul Noua Democratie -- un soi de facatura ca pdl-ul romanesc - , pe care il conduce, se afla intr-o cursa cap la cap cu stanga anti-austeritate / pro- grecia Syriza pentru legislativele din 17 iunie...personal, eu sper ca "planul de austeritate" impus de guvernatorul german al Greciei - Horst Reichenbach, sa treaca in istorie ca o"batalie pierduta a noului Reich" !!!
Mircea Halaciuga, Esq.
004.0724.58.1078
PROXEMIS - Managementul Riscurilor

7 comentarii:

Anonim spunea...

Acum o zi Geza Szocs, secretarul de stat ungar implicat in initiativa reinhumarii poetului Jozsef Nyiro, si-a dat demisia


Acum o zi Fostul lider tunisian Ben Ali a fost condamnat la inchisoare pe viata


Acum o zi Judecatoare de la Curtea de Apel Craiova, ridicata de DNA pentru santaj si coruptie sexuala


Acum o zi Hugo Chavez si-a depus oficial candidatura la alegerile prezidentiale din Venezuela


Acum o zi Alexandru Lazescu: Sunt de acord ca Televiziunea Romana trebuie restructurata


Acum o zi Mircea Diaconu: Ordonanta privind statutul ICR va duce la ceea ce ne dorim si anume la o coerenta in lumea culturala/ ICR functioneaza intr-o ilegalitate institutionala


Acum o zi BAC 2012 Doi elevi au fost dati afara din examen pentru copiat, in a treia zi a probei orale de Limba romana a Bacalaureatului


Acum o zi Ponta a primit un program de lucru, nu invitatia oficiala la Consiliul European


Acum o zi Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2012 - program


Acum o zi EURO 2012 Olanda - Germania 1-2/ Super Mario Gomez

Anonim spunea...

23:19 BACALAUREAT 2012: Doi candidaţi au fost eliminaţi miercuri



23:04 Membri din partea PSD în CA demis al TVR: "Poate ar trebui desfiinţată instituţia prezidenţială"



22:47 Cedarea lui Thiago Silva ar fi o crimă, declară Cassano, din Polonia



22:31 Europarlamentarul liberal Adina Vălean, primul român în semi-cercul puterii din Parlamentul European



22:16 EURO 2012: Danemarca - Portugalia 2-3



22:01 Poluare accidentală cu ape de mină pe un afluent al râului Arieş



21:45 Avancronica meciului Spania - Irlanda



21:29 PEDEAPSĂ URIAŞĂ pentru tânărul care şi-a ucis cu toporul concubina şi pe mama ei

Anonim spunea...

„În cădere liberă"

Între timp, banca italiană Network Investment Bank (BNI) testează modul de reacţie al clienţilor săi. Pentru aceasta, mai bine de 10 zile, banca a suspendat toate plăţile, a blocat toate conturile, iar bancomatele au fost nefuncţionale, scrie presa din Peninsulă. „Criza va dărâma în mod natural următoarea piesă de domino, iar aceasta este Italia. Economiile din sudul Europei sunt practic în cădere liberă, iar apetitul pieţei pentru datoria ţărilor din regiune dispare rapid. Nu văd nimic care să schimbe această situaţie", a afirmat economistul-şef pentru Europa al Societe Generale, James Nixon.

Alegerile din Grecia

Anonim spunea...

Randamentul obligaţiunilor guvernului spaniol rămâne ridicat (6,68%), în ciuda anunţului Spaniei privind acceptarea unui împrumut extern de 100 de miliarde de euro, destinat recapitalizării băncilor. Mai mult, criza pare a cuprinde acum chiar şi cele mai puternice economii ale Europei. Randamentele obligaţiunilor au crescut în ţări precum Germania, Olanda şi Finlanda, adică economiile cele mai rezistente la şocuri din UE.

Cum Italia a ajuns în prima linie a crizei, iar temerile în privinţa acestei ţări cresc, premierul italian a simţit nevoia să precizeze ieri că ţara nu va avea nevoie de ajutor extern. Mario Monti, care a dezminţit zvonurile despre o eventuală problemă majoră din cauza crizei europene, a cerut pieţelor şi observatorilor „să nu se lase conduşi de clişee sau prejudecăţi".

„Înţeleg că Italia ar fi putut fi asociată cu ideea unei ţări indisciplinate în trecut", dar „acum, ea este mai disciplinată decât multe alte ţări europene", a menţionat el.

Monti a declarat în Parlamentul Italiei că UE nu are timp să aştepte ca planurile de austeritate să stabilizeze costurile de împrumut, iar politicienii trebuie să ia măsuri pentru a susţine creşterea economică. Economia Italiei s-a contractat cu 0,8% în primul trimestru, comparativ cu un declin de 0,7% în precedentele trei luni. ­PIB-ul Spaniei a scăzut cu 0,3% pentru al doilea trimestru consecutiv. „Înainte de toate, Europa are nevoie de creştere. Euro se află într-un moment crucial", a spus Monti, care a făcut ieri o vizită la Berlin.

Anonim spunea...

Preşedintele francez, François Hollande, a avertizat Grecia că va fi exclusă din zona euro în cazul în care nu-şi va respecta angajamentele, potrivit unui interviu acordat miercuri postului elen de televiziune Mega channel, cu patru zile înainte de alegerile legislative din această ţară, relatează AFP, citata de Agerpres.


'Sunt conştient că alegătorii (greci) trebuie să aibă suveranitate deplină, dar trebuie să îi previn că, (...) dacă va fi lăsată impresia că grecii vor să se îndepărteze de angajamentele asumate şi să abandoneze orice perspectivă de redresare, vor exista ţări /din cadrul zonei euro/ care vor prefera să pună punct prezenţei Greciei în zona euro', a declarat Hollande.

Textul acestui interviu a fost transmis agenţiilor de presă de către preşedinţia franceză. 'Respect poporul grec. Va decide ce va dori cu ocazia alegerilor de la 17 iunie. Eu însumi sunt preşedinte al unei ţări care va vota în aceeaşi zi', a adăugat el.

'Sunt în favoarea rămânerii Greciei în zona euro, dar grecii trebuie să ştie că aceasta prespune că există o relaţie de încredere', a mai afirmat şeful statului francez.

Grecia, chemată din nou la urne, la 17 iunie, pentru reînnoirea Parlamentului, continuă să se afle în centrul crizei datoriilor din zona euro cu preţul tensiunilor sociale şi politice.

În urma alegerilor legislative organizate la începutul lunii mai, marcate de un vot împotriva austerităţii ce a sancţionat partidele tradiţionale, niciun partid nu a obţinut majoritatea, fiind necesar un nou scrutin sub egida unui guvern interimar.

Dreapta conservatoare şi coaliţia radicală de stânga Syriza sunt creditate cu scoruri egale în sondajele de opinie. Pentru a obţine victoria în alegerile de duminică, Syriza se bazează pe puternicul curent împotriva măsurilor de austeritate, evitând în acelaşi timp să stârnească mai multe temeri în cancelariile europene.

Anonim spunea...

Unul din cei mai cunoscuţi europarlamentari eurosceptici, Nigel Farage (Marea Britanie) i-a atacat din nou, în plen la Strasbourg, pe liderii instituţiilor europene dar şi pe unii şefi de guverne după ce a avertizat că ajutorul UE pentru stabilitatea sectorului bancar din Spania este insuficient.

„Spania este pe marginea prăpastiei şi nu e singura. L-am auzit pe premierul spaniol care spunea ca planul de salvare pentru sistemul bancar arată ce succes e zona euro. E cel mai incompetent lider din Europa. Şi concurenta e mare", a spus Farage, la dezbaterile legate de deciziile aşteptate la Consiliul European din 28-29 iunie.

Anonim spunea...

Titanicul Euro a lovit ice-bergul şi pur si simplu nu avem suficiente banci de salvare".

Spania a primit la sfârşitul săptămânii trecute un ajutor de urgenţă de 100 de miliarde de euro. Vezi detalii aici


Uniunea Europeană va cere Spaniei, ca şi condiţie pentru ajutorul financiar de 100 de miliarde de euro acordat la finele săptămânii trecute, înhiderea băncilor cu probleme, ale căror faliment nu destabilizează economia