duminică, 24 iunie 2012

ATENA -- Guvernul Grec vrea limitarea disponibilizărilor şi extinderea cu "cel puţin doi ani" a perioadei pentru aplicarea planului de redresare economică impus de Germania prin Guvernatorul German al Greciei Horst Reichenbach în schimbul unui împrumut din partea UE şi FMI, potrivit unui document oficial publicat sâmbătă, relatează Agentiile de presa. În documentul dat publicitatii, Guvernul condus de conservatorul Antonis Samaras promite "revizuirea planului de salvare a Greciei impus de UE şi FMI cu o extindere a perioadei de ajustare bugetară cu cel puţin doi ani", până în 2016".  Scopul este atingerea obiectivelor bugetare "fără reduceri suplimentare de salarii, pensii şi investiţii publice", arată documentul, anunţând o îngheţare a disponibilizărilor funcţionarilor publici şi o creştere a alocaţiilor de şomaj.
"Obiectivul este de a evita concedierea personalului permanent, dar şi economisirea unei sume deloc neglijabile de costuri nesalariale de funcţionare şi mai puţină birocraţie", se mai specifica in text.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Autorităţile spaniole iau în calcul forţarea investitorilor privaţi care deţin la băncile din ţară capital şi creanţe fără prioritate la plată să accepte pierderi prin restructurarea parţială a datoriilor din sistemul bancar, potrivit unei surse apropiată situaţiei, citată de Bloomberg, potrivit Mediafax.


O astfel de implicare a sectorului privat se numără printre condiţiile negociate de Spania cu UE în schimbul unei linii de finanţare de 100 miliarde euro de la zona euro către băncile spaniole, a afirmat sursa citată.

Investitorii care au cumpărat instrumente subordonate, precum acţiuni cu drepturi preferenţiale, ar putea fi parţial izolaţi de aceste pierderi printr-un plan de compensaţii, a adăugat sursa.

Spania ar putea transmite luni solicitarea de ajutor extern pentru bănci, după ce o astfel de linie de credit a fost agreată de principiu pe 9 iunie de miniştrii Finanţelor din zona euro.

Băncile spaniole, zguduite de pierderile suferite în urma prăbuşirii pieţei imobiliare, au nevoie de recapitalizări în valoare totală de 62 miliarde euro, în cel mai pesimist scenariu economic, potrivit Roland Berger şi Oliver Wyman, firmele independente de consultanţă angajate de guvernul de la Madrid pentru a derula un audit amplu al sistemului bancar, inclusiv teste de stres.

Împărţirea costurilor cu investitorii a fost o măsură utilizată şi de Irlanda în schemele de salvare a industriei bancare