Spania nu va aplica deocamdată recentele recomandări ale Fondului Monetar Internaţional, care includ tăieri salariale în sectorul guvernamental, deoarece acestea nu au valoare coercitivă. Declarația a fost făcută sâmbătă de premierul spaniol, Mariano Rajoy.
FMI este una dintre cele trei organizaţii financiare internaţionale cărora Spania le-a solicitat efectuarea unui audit asupra sistemului său bancar, înainte de a solicita ajutor din partea Eurogrup.
Într-un discurs rostit la San Sebastian cu ocazia unei reuniuni a Partidului Popular pe care îl conduce, Mariano Rajoy a explicat că propunerile FMI au deocamdată valoare de sugestie, transmite Agerpres, preluând AP și EFE.
Documentul FMI privind Spania, dat vineri publicităţii, nu este un raport bancar, ci o analiză privind starea economică a Spaniei.
Organizaţia financiară internaţională a apreciat că deficitul bugetar al Spaniei pentru 2012 va fi mai mare decât s-a estimat iniţial şi i-a sugerat guvernului Rajoy să adopte o serie de măsuri menite să reducă datoria acestei ţări: mărirea TVA-ului şi a unor taxe, precum și reducerea costurilor de creditare. Fostul guvern socialist spaniol mărise TVA la 18%, în 2010.
Şeful guvernului de la Madrid a promis că va răspunde apelului la noi eforturi, lansat de FMI, intensificând ritmul reformelor menite să ducă la „flexibilizarea şi sporirea competitivităţii" economiei spaniole. (sursa : adevarul)
Oricum alegerile le- au cistigat cei impusi de GUVERNATORUL GRECIEI - Horst Rechenbach, Desemnat de al IVlea Rech !!!!!
PARIS ---Partidul Socialist a obtinut o majoritate absoluta in al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, presedintele Francois Hollande avand acum conditii favorabile pentru punerea in aplicare a programului sau, anunta AFP. Conform estimarilor, Partidul Socialist (PS) si aliatii sai de stanga au obtinut intre 312 si 326 de locuri din 577 in Adunarea Nationala, cu mult peste majoritatea absoluta - 289. Socialistii pot renunta acum la sprijinul ecologistilor (intre 18 si 24 de locuri) si al stangii radicale (intre 9 si 11 locuri).
Grecia a adoptat vineri, cu două zile înaintea unor legislative cruciale pentru viitorul ţării, achiziţionarea de muniţie olandeză pentru tancurile sale, în valoare totală de 13,5 de milioane de euro, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului elen, Dimitris Tsiodras.
"Consiliul restrâns al ministerelor Apărării şi Afacerilor Externe a aprobat astăzi o decizie adoptată de legislativ (în martie) privind achiziţionarea de muniţii în virtutea unui acord bilateral cu Olanda pentru o sumă de 13,5 milioane de euro", a precizat Tsiodras într-o conferinţă de presă. Aceste muniţii sunt destinate tancurilor de fabricaţie germană Leopard, conform unei surse guvernamentale. Premierul interimar Panayiotis Pikrammenos a făcut apel anterior la toate partidele parlamentare în legătură cu acest subiect, iar acestea au dat undă verde acestei achiziţii, a adăugat Tsiodras....deci : guvernatorul Horst Reichenbach desemnat de al patrulea Rech - a decis ...grecii au executat!!! Oricum alegerile le- au cistigat cei impusi de GUVERNATORUL GRECIEI - Horst Rechenbach, Desemnat de al IVlea Rech !!!!!
PARIS ---Partidul Socialist a obtinut o majoritate absoluta in al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, presedintele Francois Hollande avand acum conditii favorabile pentru punerea in aplicare a programului sau, anunta AFP. Conform estimarilor, Partidul Socialist (PS) si aliatii sai de stanga au obtinut intre 312 si 326 de locuri din 577 in Adunarea Nationala, cu mult peste majoritatea absoluta - 289. Socialistii pot renunta acum la sprijinul ecologistilor (intre 18 si 24 de locuri) si al stangii radicale (intre 9 si 11 locuri).
5 comentarii:
Potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul de Interne după numărarea a 99,84 la sută din voturi, Noua Democraţie (conservatori) a obţinut 29,66 la sută din voturi, respectiv 129 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, Syriza (stânga radicală) 26,89 la sută din voturi şi 71 de mandate, iar Pasok (socialişti) 12,28 la sută, respectiv 31 de mandate.
Pe locul al patrulea se află Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) cu 7,51 la sută din voturi şi 20 de mandate, urmaţi de Zori de Aur (neonazişti), cu 6,92 la sută şi 18 locuri în Parlament.
Potrivit rezultatelor definitive ale Ministerului de Interne pentru Franţa metropolitană şi teritoriile de peste mări şi rezultatelor aproape definitive pentru secţiile de votare din străinătate, PS a obţinut 280 de mandate, diversele forţe politice de stânga 22, iar stânga radicală 12, de unde rezultă un total de 314 mandate.
EELV are 17 mandate, Frontul de Stânga zece şi independenţii din Martinica două, ceea ce ridică numărul total al mandatelor stângii la 343.
UMP a obţinut 194 de locuri în Parlament, Noul Centru şi forţele politice de centru 14, forţele de dreapta au obţinut 15 mandate, iar radicalii şase, ceea ce înseamnă un total de 229 de mandate pentru dreapta. Extrema dreaptă are trei mandate, dintre care două obţinute de Frontul Naţional, iar mişcarea MoDem are două.
Victoria conservatorilor, conduşi de Antonis Samaras, este o veste bună pentru europeni. Dar şi în acest caz, conservatorii trebuie să formeze o coaliţie de guvernământ. Noua Democraţie va avea 130 de locuri în Parlament, cu 59 mai multe decât Syrizia (radicalii de stânga).
La fel însă cum s-a întâmplat şi la precedentul scrutin de la 6 mai, soldat cu un vot sancţiune la adresa marilor partide ce au impus austeritatea, niciun partid nu a atins majoritatea absolută, în jur de 37% din voturi, comentează AFP.
Samaras, în vârstă de 61 de ani, intenţioneze să păstreze direcţiile trasate de UE şi FMI (de fapt de guvernatorul Greciei - Horst Reichenbach - numit de Bundestag si Merkel) în schimbul salvării financiare a ţării, prin intermediul unor împrumuturi acordate din 2010 în valoare de 240 de miliarde de euro şi ştergerii a 107 miliarde de euro din totalul datoriei ţării.
Beneficiar prin legea electorală al unei prime de 50 de deputaţi din totalul de 300, partidul care se va clasa, în final, pe primul loc va încerca, cu începere de astăzi, să realizeze alianţe pentru a guverna.
În cazul în care eşuează, mandatul trece la partidele următoare, pentru negocieri de maxim 10 zile înainte de summitul european crucial de la 28 iunie. Partenerii europeni ai Greciei îi cer să-şi respecte angajamentele în favoarea austerităţii, Atena fiind ferm avertizată de nenumărate ori în acest sens.
În caz contrar, Grecia ar putea rămâne fără mijloace de subzistenţă, fondurile disponibile fiind suficiente până la jumătatea lunii iulie, şi ar putea fi forţată să părăsească zona euro.
Din tabăra eurofililor, învingătorul va putea solicita sprijinul socialiştilor din PASOK, creditaţi cu locul al treilea, şi/sau al Stângii Democrate (Dimar) moderate, de orientare proeuropeană
Trimiteți un comentariu