vineri, 1 iunie 2012

Econtext a selectat 15 produse si servicii si va arata cat costau ele in anii ’80 (sfarsitul anilor ’80) si cat costa acum, in mai 2012. Iar pentru o relevanta reala, am transformat toate preturie in dolari. Pentru perioada pre-decembrista am folosit un curs de 16 lei pentru un dolar, cat era la acea data, iar pentru prezent, am utilizat cursul de schimb de 3,5864 lei/dolar, din data de 30 mai 2012....Produsele si serviciile selectate sunt urmatoarele: paine, zahar, ulei, carne de porc, lapte, unt, rosii, ziar, tigari Carpati (Kent pentru prezent), o pereche de pantofi, o calatorie cu metroul,un autoturism Dacia (Logan acum), benzina, un bilet de cinema, intretinerea la bloc. Acolo unde este cazul, am avut in vedere preturile medii.....In general, alimentele s-au scumpit de doua ori de la finele anilor ’80 si pana acum. De exemplu, o paine costa 4 lei (0,27 dolari) in comunism, iar acum costa 1,5 lei (0,4 dolari). Tot preturi duble avem si la zahar sau ulei. In schimb, laptele s-a scumpit de patru ori! De la 4,5 lei (0,28 dolari), pana la 4 lei (1,1 dolari). Alte scumpiri uriase: benzina, ziarele, intretinerea la bloc, etc.
Romania este expusa riscului de contagiune cu piata bancara din Grecia, inclusiv din cauza liniilor de finan­tare de peste 4 mld. euro de la ban­­cile grecesti care pot deveni incerte, insa BNR are instrumente puternice si poate interveni rapid cu injectii de lichiditate sau chiar prin infiin­tarea unei banci-punte pentru a opri o even­tuala fuga a depozitelor, arata o analiza a grupului olandez ING.

4 comentarii:

Anonim spunea...

8:06 Medicii pot elibera, incepand de vineri, retete electronice


7:48 Inalta Curte va pronunta astazi sentinta in dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu​


7:35 Petrolul continua sa se ieftineasca. In mai a avut cel mai mare declin din decembrie 2008


7:20 Uzo, simbolul Greciei, victima crizei economice


6:52 Fiica lui Eugen Dijmarescu, gasita moarta intr-un hotel din Japonia


6:21 FMI nu are niciun proiect de asistenta financiara pentru Spania


6:20 Un spion nord-coreean a fost arestat in Coreea de Sud


1:22 Presa in Diagonala: Talibanii pakistanezi promit sa-l omoare pe medicul lui Osama Bin Laden; Hillary Clinton: Atitudinea Rusiei fata de Siria ar putea duce la un razboi civil; Quebec: Negocierile dintre guvern si studentii protestatari sunt in impas

Anonim spunea...

60% dintre irlandezii care au participat la vot s-au pronunţat în favoarea noului pact bugetar european, în cadrul unui referendum organizat ieri în Irlanda pe acest subiect, arata datele provizorii. Comisia electorală de la Dublin a raportat o rată de participare de 50%, precizează postul de radio public PTE.

Sursa: Reuters Noul pact fiscal a fost semnat la 2 martie, la Bruxelles, de şefii de stat şi de guvern din 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar Irlanda este singura ţară din UE care supune la referendum acest tratat.

Anonim spunea...

Reprezentantii statelor UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii" fac front comun la Bucuresti pentru sustinerea unei finantari "corespunzatoare" a politicii de coeziune post-2013

de Anne-Marie Blajan HotNews.ro

10:14 Economie | EuROfonduri

Reprezentantii a 15 state UE si Croatia - printre care 9 premieri - si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au reunit vineri la Bucuresti pentru adoptarea unei pozitii comune de sustinere a unei finantari corespunzatoare a politicii de coeziune. Grupul "Prietenii coeziunii" reuneste statele mari beneficiare de fonduri europene.

Anonim spunea...

Două tinere cu cetățenie română, în vârstă de 18 și 19 ani, au căzut victime masacrului din 25 mai din Hula, Siria, soldat cu peste 100 de morți. Tinerele sunt fiicele unui medic sirian și se aflau în vizită la rude în momentul atacului.

În urma atacului din 25 mai asupra localității Hula, 108 persoane au murit, printre victime aflându-se și 49 de copii, precum şi 34 de femei, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). Printre victimele masacrului, se numără și două românce.

Tinerele, în vârstă de 18 și 19 ani, sunt fiicele unui medic sirian, care a studiat medicina în România, și se aflau în vizită la rude când a avut loc masacrul din Hula.

Potrivit RTV.net, cele două tinere aveau cetăţenie română.