marți, 5 iunie 2012

Europa are la dispozitie trei luni pentru salvarea zonei euro, afirma miliardarul american George Soros, intr-un discurs pronuntat sambata si al carui text a fost postat duminica pe un site de internet, citat de AFP."Dupa parerea mea, autoritatile dispun de o fereastra de trei luni in timpul careia pot corecta erorile si inversa tendintele actuale. Prin autoritati, vreau sa spun in principal guvernul german si Bundesbank, pentru ca intr-o criza creditorii au puterea si nimic nu poate fi facut fara sustinerea Germaniei", afirma miliardarul, fost specialist in atacuri speculative asupra diverselor monede....."Ma astept ca grecii sa fie suficient de ingroziti de perspectiva unei expulzari din Uniunea Europeana pentru a oferi o slaba majoritate coalitiei care se declara pregatita sa aplice acordul actual cu UE, FMI si creditorii bancari", a adaugat acesta.
Dar peste trei luni "economia germana va slabi si ea si va fi si mai dificil pentru cancelarul Merkel sa covinga opinia publica germana sa accepte responsabilitati suplimentare fata de Europa. Acest lucru ofera fereastra de trei luni", a concluzionat el.
Angela Merkel a cerut sambata opozitiei guvernamentale germane sa sustina viitorul fond permanent de sustinere a Zonei Euro si pactul bugetar european, afirmand ca "situatia din Zona Euro este in prezent, din nou, foarte fragila".

9 comentarii:

Anonim spunea...

Agenţia de rating financiar Standard and Poor's vede "cel puţin o şansă din trei" ca Grecia să iasă din zona euro, conform unui raport publicat luni în care relativizează totuşi riscul de contagiune. "Considerăm acum că există cel puţin o şansă din trei ca Grecia să iasă din zona euro", scrie S&P.

Anonim spunea...

Toate regiunile ţării se vor afla, în intervalul marţi, ora 10.00 - miercuri, ora 18.00, sub cod galben de ploi şi vijelii, meteorologii atenţionând că în zonele de deal, de munte şi în nord, cantităţile de apă vor putea depăşi 50-60 de litri pe metru pătrat.

Anonim spunea...

Grecia trebuie să rămînă în zona euro, dar ea "trebuie să adopte opţiunile care să i-o permită", a declarat luni ministrul francez al Finanţelor Pierre Moscovici, într-o conferinţă de presă la sediul Comisie Europene (CE) la Bruxelles.

Anonim spunea...

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au arătat, prin scrisoarea trimisă lui Kover Laszlo, că sunt de acord cu poziţia Uniunii, potrivit căreia o implicare a lui Kover Laszlo în campania electorală din România nu este binevenită.

Anonim spunea...

Creditarea transfrontalieră către economia românească a scăzut cu 3,8 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, la 52,8 miliarde dolari, cu aproape 10 miliarde dolari (15%) mai puţin decât la finele anului 2009, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale

Anonim spunea...

ANALIZĂ: Impasul politic din zona euro continuă să împingă în jos bursele şi moneda euro


Divergenţele dintre liderii europeni privind strategia de soluţionare a crizei datoriilor de stat au continuat să împingă în jos bursele şi moneda euro în şedinţa de luni, după scăderi puternice peste noapte pe pieţele asiatice.

Anonim spunea...

Caru' cu vedete...de la Cancan: Fostul iubit al Alexandrei Stan: "Parintii ei vor ramane pe drumuri"; Ce nu s-a vazut la TV de la nunta lui Teo! L-a "calarit" pe Mircea Badea, a plans si a aruncat tocurile pentru balerini; Lora a ajuns la Spitalul 9 la Psihiatrie: "Eram cu tigara in gura pe holuri si ardea carnea pe mine, mi se sparsesera vasele de sange de pe fata. Am fugit de acolo"


0:44 S&P considera ca exista "cel putin o sansa din trei" ca Grecia sa iasa din zona euro


0:09 Cine ar trebui sa acopere gaurile din sistemul medical: noi asiguratii sau producatorii de medicamente?


Acum o zi Trei deputati din Finlanda propun interzicerea cersetoriei din cauza cresterii numarului de cersetori romani si bulgari


Acum o zi VIDEO Marine le Pen ameninta ca o da in judecata pe Madonna, dupa ce liderul politic a aparut cu o svastica pe frunte intr-un clip al cantaretei


Acum o zi Angela Merkel: Lumea asteapta o viziune politica pentru Europa/ Barroso: Trebuie sa completam uniunea monetara cu una politica


Acum o zi Printul Philip a fost spitalizat in urma unei infectii urinare


Acum o zi Pierre Moscovici: Daca Grecia doreste sa ramana in Zona Euro, trebuie sa faca alegerile care sa ii permita acest lucru

Anonim spunea...

Trei deputati ai partidului nationalist din Finlanda au propus un proiect de lege care sa interzica cersetoria in locurile publice, informeaza Novinite.com. Tom Packalén, Jussi Halla-aho si Olli Immonen sustin interzicerea cersetoriei deoarece numarul cersetorilor romi din Bulgaria si Romania a crescut brusc, iar acest fenomen risca sa devina mai agresiv, citeaza EurActiv.ro.

Anonim spunea...

Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, a preluat 0,23% prin oferta de cumpărare adresată acţionarilor minoritari ai băncii din România, pentru care a plătit 37,6 milioane lei (8,4 milioane euro), majorându-şi astfel participaţia de la 93,04% la 93,27%.

Oferta s-a încheiat pe 25 mai, preţul oferit pe acţiune deţinută de acţionarii minoritari fiind de 1,09 lei.

Operaţiunea viza achiziţia unui pachet de 0,365% din titlurile BCR. Banca austriacă a cumpărat însă 0,23% din acţiuni, respectiv 34,5 milioane de unităţi.

"Rata de acceptare foarte bună (60,54%) arată că acţionarii minoritari au considerat oferta ca fiind corectă şi atractivă. Investiţia totală realizată de Erste Group prin această ofertă însumează aproximativ 8,4 milioane euro şi reconfirmă angajamentul Erste Group faţă de BCR şi piaţa din România", potrivit unui comunicat transmis marţi de bancă.

Banca menţionează în comunicat că scrisorile de acceptare din partea acţionarilor care vor fi primite în săptămânile următoarele vor fi de asemenea luate în considerare.

"Erste Group se angajează să lanseze o nouă ofertă pentru a răscumpăra acţiunile deţinute de acţionarii minoritari persoane fizice ai BCR în următoarele 12 luni, potrivit aceleiaşi formule de calcul şi luând în considerare preţurile de la acel moment", potrivit sursei citate.

Preţul ofertei, de 1,09 lei, a fost stabilit în funcţie de valoarea contabilă a BCR înmulţită cu preţul/multiplul contabil BRD plus o primă de 50%.

Erste a lansat la 6 februarie o ofertă prin care vizează achiziţia unui pachet de 0,365% din titlurile BCR, pentru care urma să plătească peste 62 milioane lei (14,1 milioane euro).

Oferta trebuia să se încheie iniţial pe 24 februarie, însă a fost prelungită, prima dată, până pe 30 martie, iar ulterior pentru 25 mai.

Preţul ofertei este apropiat de cel acordat anul trecut SIF-urilor şi de cel din 2010 într-o altă ofertă de cumpărare adresată angajaţilor BCR.

Oferta recentă este a treia pe care grupul austriac o face acţionarilor minoritari ai BCR, după cea derulată la finele anului 2006, imediat după privatizarea băncii, şi cea din septembrie 2010.

În 2006, Erste le-a propus salariaţilor BCR un preţ de 6,5 euro pentru o acţiune sau posibilitatea de a primi în schimb acţiuni la grupul austriac (o acţiune Erste pentru şase acţiuni BCR).

În septembrie 2010, Erste a propus un preţ de 14,03 lei/titlu, însă atunci valoarea nominală era de 1,3 lei/acţiune. În aprilie 2011, valoarea nominală a fost redusă la 0,1 lei/acţiune, iar numărul de titluri a fost multiplicat cu 13, astfel că dacă Erste ar fi oferit în acest an aceeaşi valoare din 2010, preţul ar fi fost de aproape 1,08 lei/acţiune.

Anterior ofertei, printre acţionarii minoritari ai BCR se regăseau în special angajaţi sau foşti salariaţi ai băncii, dar şi casa de brokeraj Actinvest, firmele Carina Import Export şi Milord Impex şi fondul de investiţii Certinvest Dinamic.

SIF Oltenia, singura societate de investiţii financiare care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%.