vineri, 8 iunie 2012

Tarile din zona euro trebuie sa isi asume fiecare responsabilitatea propriilor banci

Mai multi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar si reprezentanti ai conservatorilor din CDU sunt impotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerand ca ar fi o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii Germaniei, WSJ. O astfel de uniune, promovata de Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), ar consta in supravegherea centralizata a bancilor si un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii, relateaza AFP. "Ar fi pur si simplu o noua posibilitate, creativa, trebuie sa recunoastem, de sifonare a solvabilitatii germane. Tarile din zona euro trebuie sa isi asume fiecare responsabilitatea propriilor banci", a declarat Christian Lindner, lider regional important al FDP, publicatiei Handelsblatt. Liderul deputatilor FDP, Rainer Bruderle, considera la randul sau ca infiintarea unui uniuni bancare va da impresia ca "nu avem incredere in mecanismele actuale". Ideea a fost primita cu rezerve, marti, si de conservatori din CDU/CSU, dar si de autoritatea de reglementarea a pietei financiare, Bafin. Deputatul CDU Michael Fuchs a declarat miercuri, pentru Handelsblatt, ca o astfel de uniune bancara "este fundamentata pe socialism" si ca "nu se poate impune contribuabililor garantarea depozitelor altor europeni". Merkel nu respinge in totalitate ideea unei supravegheri centralizate a bancilor europene, dar o impinge intr-un orizont mai indepartat, in care zona euro va fi mai integrata, in special in privinta politicii bugetare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Agenţia de evaluare "Moody's" a retrogradat ratingul pentru depozitele Băncii Comerciale Române (BCR) şi ale Raiffeisen Bank, plasându-le sub perspectivă negativă.
"Moody's" a retrogradat ratingul depozitelor BCR la Ba1, cu perspectivă negativă şi ratingul de stabilitate financiară individuală la E+.
"Retrogradarea reflectă impactul deteriorării mediului de operare
în România şi slăbirea rapidă a performanţei financiare a băncii, contrabalansată de perspectiva "Moody's" asupra angajamentului Erste faţă de piaţa din România", se arată în comunicatul agenţiei.
"Moody's" a coborât ratingul depozitelor Raiffeisen Bank România la Ba1 şi ratingul de stabilitate financiară individuală la D-, cu perspectivă stabilă.
Îmbunătăţirea cu două trepte a ratingului depozitelor băncii mamă reflectă profilul puternic de creditare al Raiffeisen Bank International de a sprijini subsidiara din România, se arată în comunicatul agenţiei.
Încă din luna februarie a acestui an, "Moody's" a pus sub supraveghere pentru retrogradare ratingurile pentru datorie şi depozite, ale BCR şi ale Raiffeisen Bank.

Anonim spunea...

Acum o zi Kim Jong-un a sustinut un discurs in fata a 20.000 de copii: Coreea de Nord va deveni cea mai puternica tara din lume. Copiii au plans in timpul discursului


Acum o zi Aplicatie pentru telefoanele inteligente referitoare la cardul european de sanatate


Acum o zi Ovidiu Tender, la TVR Info: In Senegal am concesionat 15% din suprafata tarii in 2 ani/ Proiectul Rosia Montana nu este nici macar "la adolescenta", in 20 de ani


Acum o zi Eurobarometru: Romania are prea putini absolventi de studii superioare (20,4%). La polul opus se afla Irlanda cu 49,4%


Acum o zi Victor Ponta: Daca instanta suprema va da dreptate ANI, Mircea Diaconu va ceda functia de ministru


Acum o zi ANAF vrea sa schimbe RVA Insolvency, controlata de Arin Stanescu, din calitatea de administrator judiciar al PSV Company (fosta Petromservice)


Acum o zi (P) VIDEO Gabriel Sincu, MAZARS: In momentul de fata in Romania , cota unica este cel mai bun sistem pe care il putem avea


Acum o zi Victor Ponta: Ii voi da pe mana justitiei pe USL-istii care fac la fel ca PDL-istii. Am puterea sa tai degetelele alea bagate in miere ale USL-istilor


Acum o zi Guvernul o recheama pe fosta consiliera a ex-premierului Emil Boc din functia de consul la Barcelona