luni, 25 iunie 2012

EUROPA - un fel de imperiu german...

MADRID -- Autorităţile Spaniole iau în calcul forţarea investitorilor privaţi care deţin la băncile din ţară capital şi creanţe fără prioritate la plată să accepte pierderi prin restructurarea parţială a datoriilor din sistemul bancar, potrivit unei surse apropiată situaţiei, citată de Bloomberg, potrivit Mediafax. O astfel de implicare a sectorului privat se numără printre condiţiile negociate de Spania cu UE în schimbul unei linii de finanţare de 100 miliarde euro de la zona euro către băncile spaniole, a afirmat sursa citată. Investitorii care au cumpărat instrumente subordonate, precum acţiuni cu drepturi preferenţiale, ar putea fi parţial izolaţi de aceste pierderi printr-un plan de compensaţii, a adăugat sursa. Spania ar putea transmite luni solicitarea de ajutor extern pentru bănci, după ce o astfel de linie de credit a fost agreată de principiu pe 9 iunie de miniştrii Finanţelor din zona euro. Băncile spaniole, zguduite de pierderile suferite în urma prăbuşirii pieţei imobiliare, au nevoie de recapitalizări în valoare totală de 62 miliarde euro, în cel mai pesimist scenariu economic, potrivit Roland Berger şi Oliver Wyman, firmele independente de consultanţă angajate de guvernul de la Madrid pentru a derula un audit amplu al sistemului bancar, inclusiv teste de stres. Impărţirea costurilor cu investitorii a fost o măsură utilizată şi de Irlanda în schemele de salvare a industriei bancare.(rom.lib)
SOROS --- "Chiar dacă reuşeşti să eviţi acel accident similar cu ce s-a întâmplat în 2008, cu falimentul Lehman Brothers - să spunem că eviţi asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergenţele dintre creditori şi debitori şi ar crea o Europă foarte, foarte diferită de societatea deschisă care a capturat imaginaţiile oamenilor şi a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o într-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori şi debitori ar deveni permanente şi, în loc de un grup de ţări dintre care niciuna nu domină, s-ar ajunge ca Germania să se afle într-o poziţie de dominaţie permanentă, un fel de imperiu german, în timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent în depresiune", a declarat Soros într-un interviu pentru Bloomberg Television.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Euro-2012: Italia merge în semifinale în urma loviturilor de departajare00:29
Comunitatea ştiinţifică din România cere demisia premierului Victor Ponta23:53
Muncitorii de pe două platforme maritime norvegiene ale British Petroleum, în grevă din motive salariale23:12
Alegerile locale în cele șase localități unde scrutinul s-a repetat, încheiate fără incidente22:49
Aproape 1.700 de persoane au pozat nud pentru promovarea Operei din Munchen (FOTO)22:15
Cristian Preda: Statul de drept se clatină sub loviturile cinice ale USL22:12
Controvese privind o solicitare de anulare a mandatului de executare în dosarul Năstase. Avocat: Nu avem temei să invocăm acest lucru21:53
Veniturile Nokia din vânzările de smartphone-uri s-ar putea înjumătăți ca urmare a planurilor Microsoft21:22
Jucătoarea de tenis Caroline Wozniacki, sexy în lenjerie intimă (FOTO)21:03
Germania recomandă Greciei să înceteze să ceară ajutor suplimentar și să opereze tăierile bugetare promise20:59

Anonim spunea...

•Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit peste o casă în judeţul Arad. Pilotul a murit

• Un ieşean de 25 de ani s-a înecat într-un lac de la marginea oraşului

• Un copil s-a înecat într-un iaz din Vaslui. Scafandrii îl caută

•Procuroarea Florica Radovan, găsită moartă în casă. Femeia avea mâinile roase

• Un braşovean a căzut de la etajul 10 al unui bloc

• Sâmbăta înecurilor. Un tânăr a murit într-un lac din Giurgiu

• Primele imagini cu sportivul rănit în accidentul nautic VIDEO ŞOCANT

• Furtuni şi viituri la munte. Un turist a murit în Masivul Bucegi. Transalpina a fost blocată VIDEO

• Accident la Tulcea: Două ambarcaţiuni s-au ciocnit. Un sportiv a fost grav rănit VIDEO

• Un bărbat s-a înecat în râul Colentina din Capitală

Anonim spunea...

Vina pentru actuala criză a euro nu o poartă speculatorii, ci clasa politică europeană, care, pe lângă faptul că nu îşi asumă nicio responsabilitate, se mai crede şi superioară pieţelor, mai arată Hutchinson, care îşi încheie articolul exprimându-şi speranţa că vinovaţii vor sta mult timp după gratii.
Analiza detaliată a lui Martin Hutchinson neagă, din păcate, această speranţă. Politicienii europeni au dovedit de prea multe ori că nu îşi asumă nicio responsabilitate, iar "justiţia" europeană este doar o himeră.
Singura speranţă rămâne tot în acţiunea pieţelor, care au tendinţa să corecteze dezechilibrele, chiar dacă evoluţia lor pare uneori haotică şi iraţională.
Iar prăbuşirea monstruozităţii în care s-a transformat Uniunea Europeană îi poate determina pe politicieni să-şi caute în raniţă bastonul de comisar european pentru sprijin, dar să găsească, în schimb, glonţul de prim-ministru.

Anonim spunea...

Potrivit BIS, băncile considerate prea mari pentru a falimenta continuă să investească în proiecte cu un grad extrem de ridicat de risc pentru ca în caz de eşec să poată conta pe sprijinul contribuabililor.

În raportul său, organizaţia, care activează ca o bancă pentru băncile centrale (adică oferă servicii financiare numai pentru bancile centrale), îndeamnă guvernele lumii să introducă noi reguli pentru a descuraja un astfel de comportament din partea instituţiilor bancare.

Anonim spunea...

De ce nu poate funcționa pachetul de asistență financiară acordat Spaniei

Toate planurile de salvare a zonei euro de până acum au avut aceeași soartă: întâmpinate cu maxim entuziasm, s-au dovedit rapid dezamăgitoare. Totuși, parcă niciunul dintre ele nu s-a comparat cu pachetul de asistenta financiară acordat băncilor spaniole, lansat pe 9 iunie. De data aceasta, relaxarea din piețe nu a durat mai mult de câteva ore. Dobânzile la obligațiunile spaniole au început să urce, iar în câteva zile ajunseseră la cel mai mare prag atins de la lansarea euro, atât de ridicat încât, dacă s-ar menține la acest nivel, ar arunca Spania în insolvență. Și mai grav, concomitent au început să crească și dobânzile bondurilor emise de Germania, cea mai solidă economie europeană. De fapt, investitorii își pun tot mai multe semne de întrebare în privința supraviețuirii monedei unice.




Planul de finanțare are și câteva puncte forte. Față de alte pachete de salvare - acordate Greciei, Portugaliei și Irlandei - de data aceasta s-a acționat relativ din timp. Instituțiile europene s-au oferit să injecteze fonduri în economia spaniolă încă dinainte de prăbușirea de pe piețele financiare. Iar suma propusă nu este deloc de neglijat: autorităților de la Madrid li s-au promis fonduri de 100 de miliarde de euro, suficiente deci pentru salvarea sistemului bancar chiar și în condiții mai dure decât acum. Chiar dacă detaliile exacte nu au fost încă stabilite, este clar că dobânda acestui împrumut va fi mult mai mică decât rata-record de 6,7% pentru obligațiunile pe zece ani, la care s-a ajuns săptămâna trecută. Apoi, spre deosebire de tentativele anterioare de salvare a zonei euro, aceasta are avantajul de a nu impune măsuri de austeritate.

Anonim spunea...

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri, în unanimitate, cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi disponibilizarea a încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Potrivit sursei citate, acest vot reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional.

Scrisoarea de Intenţie a fost apreciată în mod unanim, ceea ce este cu atât mai semnificativ din punctul de vedere al României. Reprezentanţii FMI precizează că, în actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.

Următoarea misiune de evaluare a instituţiilor financiare internaţionale este programată să aibă loc către finele lunii iulie şi începutul lunii august 2012.

Anonim spunea...

Acum 3 oreProblemele economice generate de unele state membre la nivelul întregii uniuni monetare i-a determinat chiar şi pe locuitorii ţării cu cea mai puternică economie din UE să-şi pună semne de întrebare privind beneficiile monedei euro.Articol complet

Anonim spunea...

Bundesbank, banca centrală germană, se opune planului Băncii Centrale Europene (BCE) privind susţinerea instituţiilor financiare cu probleme, prin relaxarea condiţiilor de creditare a aces­tora.
"Suntem critici în această privinţă", a declarat Michael Best, purtător de cuvânt al Bundesbank, adăugând: "Nu vom accepta ceea ce nu trebuie să acceptăm".