În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European urmează să aibă loc discuţii privind numirea unor persoane în posturi cheie ale instituţiilor europene. Potrivit programului publicat pe site-ul Consiliului European, discuţiile vor viza succesorul lui Herman Van Rompuy şi funcţia de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate, deţinută în prezent de Catherine Ashton.
Conform Articolului 15 din Tratatul Uniunii Europene, preşedintele Consiliului European este ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată. Herman Van Rompuy a devenit primul preşedinte al Consiliului European în noiembrie 2009 şi a fost reales în martie 2012. Mandatul său expiră la 1 decembrie 2014 astfel că belgianul a fost însărcinat să înceapă consultările cu şefii de stat şi de guvern în scopul găsirii celui mai bun candidat care să-i succeadă în acest post, se arată în comunicat. Totodată, pe agenda Consiliului European se află chestiunea nominalizărilor pentru viitorul Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate.
Potrivit Art. 18 din Tratatul UE, şeful diplomaţiei europene este numit de Consiliul European, cu o majoritate calificată şi cu acordul preşedintelui Comisiei Europene.
Mandatul Înaltului Reprezentant este de 5 ani. Acesta deţine şi funcţia de vicepreşedinte al CE. Catherine Ashton îşi va încheia mandatul la sfârşitul lunii octombrie. Pe de altă parte, marţi, creştin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene de către Parlamentul European, relatează AFP. Juncker, desemnat la 27 iunie de către 26 dintre cei 28 de şefi de stat şi de guvern din cadrul UE, a obţinut 422 de voturi din totalul de 751. Statele membre UE trebuie să-şi desemneze în următoarea perioadă candidaţii pentru posturile de comisar european. Conform procedurii, nominalizările sunt trimise preşedintelui CE, care este responsabil cu distribuirea portofoliilor. Lista cu persoanele nominalizate este apoi adoptată în Consiliu. Componenţa Comisiei Europene va fi supusă apoi votului Parlamentului European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu