duminică, 13 iulie 2014

Guvernul de la Budapesta vrea ca băncile să convertească în monedă locală credite ipotecare în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, majoritatea fiind împrumuturi în franci elveţieni şi euro.
Antal Rogan a declarat pentru postul de televiziune HirTV că, în decembrie, băncile din Ungaria vor trebui să convertească în forinţi creditele ipotecare în valută. Acesta nu a specificat la ce rată de schimb vor fi convertite creditele ipotecare, dar a declarat că Executivul ar putea împărţi cu sectorul financiar costurile acestei operaţiuni.
Vineri, acţiunile OTP Bank şi Erste Group au scăzut la bursă, după adoptarea noilor reglementări.
Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008 însă, ulterior, s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul ungar s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.
Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mâncăm brânză sau ouă provenite de la animale hrănite cu furaje ce conţin soia sau porumb modificat genetic, ne îmbrăcăm cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic şi unii dintre noi chiar ne plătim cumpărăturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile şi culturile transgenice sunt o realitate cotidiană pe care mulţi nu o conştientizează. Imaginaţi-vă însă un viitor în care statele membre ale Uniunii Europene (UE) nu se vor mai supune cadrului legislativ european în vigoare privind plantele modificate genetic, ci vor decide singure dacă pe teritoriul lor este permisă sau interzisă cultivarea lor. Acest viitor este promis de un proiect de lege ajuns recent pe mesele miniştrilor europeni ai Mediului şi agreat, ce îşi continuă în prezent parcursul legislativ la nivelul instituţiilor europene. De ce este contestat proiectul şi ce consecinţe poate avea adoptarea lui? Cum reuşeşc unele ţări să interzică plantele modificate genetic şi cât de periculoase sunt ele? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări dintr-un interviu acordat Gândul de Beat Spath, directorul celei mai mari asociaţii de biotehnologii din regiune - EuropaBio.