luni, 14 iulie 2014

Criza cu care se confrunta una dintre cele mai mari banci din Portugalia si semnalele tot mai evidente cu privire la incetinirea ritmului cresterii economice in Europa au transmis unde de soc pe pietele financiare, provocand o scadere puternica a burselor si retrageri de capital catre regiuni considerate mai sigure.
Actiunile Banco Espirito Santo din Portugalia au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce au cunoscut un declin de peste 17%, readucand in primplan ingrijorarile cu privire la soliditatea bancilor europene, scrie Telegraph.
Indicele STOXX al creditorilor europeni a ajuns la cel mai scazut nivel al anului ca urmare a crizei bancare din Bulgaria si a pierderilor de pana la 1,6 miliarde de euro anticipate de grupul austriac Erste Bank, din cauza majorarii provizioanelor in Ungaria si Romania. Randamentul pentru obligatiunile cu maturitate la zece ani ale Portugaliei au crescut cu 20 de puncte de baza joi, la 3,95%, cu efecte de contagiune asupra obligatiunilor Greciei, Spaniei si Italiei. Potrivit analistilor Capital Economics, aceste perturbari pe piata obligatiunilor confirma temerile cu privire la faptul ca uniunea bancara avuta in vedere la nivel european nu a reusit sa stabilizeze sistemul, iar liderii politici nu au facut prea multe pentru a slabi dependenta dintre banci si guverne.
"Banco Espirito Santo este mult prea mica pentru a avea un impact sistemic de una singura. Din august 2012, fondurile straine au investit 430 de miliarde de euro in actiunile europene si 230 de miliarde de euro in obligatiuni. Daca acestia considera ca redresarea Europei stagneaza, atunci ar putea retrage aceste investititii din nou", a spus Hans Redeker analist la Morgan Stanley. Conform datelor pentru luna mai, publicate joi, productia industriala a scazut cu 1,7% in Franta si cu 1,2% in Italia. In Germania a fost consemnata a treia luna consecutiva de declin, pe fondul recesiunii din Rusia si al vulnerabilitatii economice din China si Japonia. Jacques Cailloux, analist la Nomura, considera ca Europa a atins un punct de inflexiune.
"Ne aflam intr-un fel de 'japonizare' in Europa si nu cred ca vom iesi din aceasta situatie curand", a afirmat analistul.
Banca Centrala Europeana a redus sub zero ratele de dobanda la depozite si pregateste un program de finantare de 1 trilion de euro pentru bancile europene, disponibil de la sfarsitul acestui an, insa va fi nevoie de cateva luni pentru ca efectele acestor masuri sa fie vizibile in economia reala. La inceputul saptamanii, grupul Espirito Santo International, care detine un sfert din actiunile Banco Espirito Santo, a admis ca se confrunta cu "probleme materiale", dupa ce nu a reusit sa rascumpere obligatiuni pe termen scurt detinute la mai multi clienti. In pofida asigurarilor date de banca centrala a Portugaliei cu privire la "imunitatea" Banco Espirito Santo la problemele grupuluo, panica a cuprins pietele, ajungandu-se la suspendarea actiunilor bancii de la tranzactionare. Guvernul de la Lisabona a anuntat in luna mai a acestui an ca Portugalia va iesi din programul de asistenta financiara derulat cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala si ca nu va solicita o linie de credit preventiva.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Juncker a obţinut 422 de voturi pentru funcţia de Preşedinte CE
Astăzi, cu 422 voturi "pentru", Parlamentul European (PE) l-a ales pe Jean-Claude Juncker prin vot secret, în funcţia de Preşedinte al noii Comisii Europene (CE), potrivit unei comunicări remise redacţiei.
Acesta îşi va prelua mandatul de cinci ani la data de 1 noiembrie. Numărul minim de voturi necesare a fost 376.
422 de deputaţi au votat "pentru", 250 "împotrivă" şi 47 s-au abţinut. Numărul total de voturi a fost de 729, din care 10 nu au fost valide.
"Pentru prima dată în istoria UE, Parlamentul European a ales - şi nu doar a aprobat - Preşedintele Comisiei Europene, ca urmare a propunerii Consiliului European, conform regulilor stabilite de Tratatul de la Lisabona (decembrie 2009)", se mai arată în sursa citată.