joi, 3 iulie 2014


Depunatorii se tem de un crash bancar in Bulgaria. First Investment Bank (FIBank) a fost asaltata saptamana trecuta de un val de retrageri de bani din conturi. In cateva ore, clientii bancii au retras 800 de milioane de leva (409 milioane de euro), dupa cum a comunicat institutul bancar, al treilea ca marime al tarii, citat de presa locala si cea germana. Banca ar fi fost victima unor "atacuri criminale" si destabilizatoare, concretizate prin zvonuri false raspindite prin SMS si internet. Tot in luna iunie, filialele Corporate Commercial Bank (Corpbank) din Sofia au fost si ele tinta unui "run" bancar fara precedent, clientii formand cozi lungi, ca sa isi retraga banii depusi. Corpbank a fost  nevoita sa-si inceteze pentru moment platile, din cauza crizei de lichiditati. Intre timp, Banca Centrala a Bulgariei a dat un avertisment referitor la incercarea de discreditare a bancilor autohtone: "In ultimele zile, au existat incercari de destabilizare a statului printr-un atac organizat si nefondat asupra bancilor bulgare".  Dupa informatiile publicatiei Spiegel, ministrul bulgar de interne Tswetlin Jowtschew ar fi afirmat ca s-au raspandit zvonuri referitoare la aceste banci prin intermediul sms-urilor si internetului.  Banca Centrala cu sediul la Sofia a solicitat institutiilor statului "sa apere stabilitatea tarii si sa ia masuri contra zvonurilor neadevarate si rauvoitoare". Joi 26 iunie ar fi fost declansata si o ancheta juridica in acest sens. Premierul Plamen Oresharski a declarat ca vor fi folosite toate mijloacele institutionale ale tarii, pentru a aduce situatia sub control.  "Vom sustine toate eforturile Bancii Centrale. Eu nu vad vreun motiv de ingrijorare pentru cetateni", a declarat premierul bulgar. Si presedintii celor mai importante partide din Bulgaria ar fi declarat ca sustin masurile Bancii Centrale si ale celorlalte institutii, pentru a sprijini sistemul bancar.
Desi de vineri dupa-amiaza pana luni filialele bancii raman inchise, tranzactiile online si platile la bancomate pot fi efectuate, potrivit declaratiei unui purtator de cuvant al FIBank, facuta pentru agentia de stiri Reuters.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dinamica de creştere economică a încetinit, potrivit analistului Florin Cîţu, care face referire la modul în care a evoluat PIB-ul nostru în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent.
Domnia sa apreciază că, dacă acest ritm de creştere se va menţine şi în următoarele trei trimestre, în final vom avea o creştere economică anuală de puţin peste 1%.
Florin Cîţu ne-a declarat: "Creşterea economică previzionată de INS la 3,9% pentru primul trimestru al acestui an este una bazată pe efecte conjuncturale. Dacă ţinem cont că evoluţia PIB, de la ultimul trimestru al anului trecut la primele trei luni din 2014, a fost de 0,2%, vom vedea că, de fapt, dinamica de creştere economică încetineşte".
În opinia analistului, ritmul de dezvoltare economică ar putea accelera cu ajutorul Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa ne-a explicat: "Dobânzile din piaţa bancară se cifrează în jurul a 1%, în timp ce dobânda de politică monetară este 3,5%. În mod normal, BNR ar trebui să intervină şi să apropie aceste două valori, dar nu va face acest lucru pentru că este an electoral şi BNR joacă un joc politic frumos".
* INS şi-a revizuit estimările cu privire la PIB
Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit estimările iniţiale de creştere a Prodului Intern Brut (serie brută) pentru primul trimestru al acestui an, de la 127,62 miliarde lei la 126,38 miliarde lei, în scădere cu 1,24 miliarde lei.
Potrivit datelor transmise, ieri, de INS, dacă din punct de vedere valoric previziunile sunt revizuite în scădere, procentual, acestea arată o creştere de la 3,8% la 3,9%.sursa bursa

Anonim spunea...

Îngrijorare în Statele Unite. Există informaţii că terorişti Al-Qaida din Siria și Yemen ar fabrica bombe care ar putea fi plasate în avioanele care ajung în America, conform Digi24.

De aceea, oficialii au cerut măsuri suplimentare de securitate pe mai multe aeroporturi din Europa şi Orientul Mijlociu, de unde pleacă zboruri directe spre Statele Unite.

Avertismentul a stârnit îngrijorare şi în Marea Britanie, care a a anunţat că întăreşte securitatea din aerogări.