"Rectificarea bugetară pe 2013 a fost discutată cu prilejul recentei vizite a misiunii FMI şi CE şi suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară. Salutăm comentariile Consiliului Fiscal şi rolul său în creştere pentru asigurarea unor politici fiscale bune. Riscurile menţionate în comentariile Consiliului Fiscal sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget", a declarat Simon O'Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE, Olli Rehn.
Consiliul Fiscal a aruncat mărul discordiei în tribuna decidenţilor politici, confortabil instalaţi în paradigma economiei frumos crescătoare a României. Construcţia bugetului s-a bazat pe estimări nerealiste, iar calculele dau cu rest, a fost mesajul Consiliului Fiscal - "câinele de pază al bugetului" - către Guvern. Un rest de miliarde de euro, care în numărătoarea de "voturi" pentru creşterea economică ne-ar putea da nu cu rest, ci cu recesiune.
Rectificarea bugetară de săptămâna trecută încalcă mai multe reguli fiscal bugetare şi a fost făcută pe baza unor proiecţii nerealiste, numai din impozitul pe venit şi contribuţii din asigurări veniturile fiind supraestimate cu un miliard de lei, a apreciat Consiliul Fiscal (CF). Supraestimate cu aproximativ 50% au fost şi încasările din accesarea fondurilor europene, un "eşec major" al calculelor bugetare. "Încălcarea de către proiectul de rectificare bugetară a regulilor fiscal bugetare subminează grav credibilitatea acestora, mai ales în ceea ce priveşte nerespectarea ţintei de deficit bugetar", arată Consiliul într-o opinie formulată la 30 iulie, data la care Guvernul a decis prima rectificare bugetară a anului.
CF menţionează că a primit informaţii de la Ministerul Finanţelor cu privire la rectificare în seara zilei precedente, astfel că nu a avut timp să facă o analiză riguroasă până la aprobarea proiectului de către Executiv.
Un comentariu:
Nave în Mediterana
Oficialii de la Washington nu se feresc să vorbească despre un posibil război în Orientul Mijlociu. Pentagonul este pregătit să pună în aplicare o intervenţie militară în Siria, dacă preşedintele Barack Obama va ordona acest lucru, a avertizat ieri secretarul Apărării, Chuck Hagel, citat de Reuters. El a adăugat că armata americană îşi repoziţionează deja forţele navale în Marea Mediterană, aproape de coastele siriene, pentru a-i da preşedintelui opţiunea unei lovituri armate." Preşedintele Obama a cerut Departamentului Apărării să pregătească opţiuni pentru toate scenariile", a adăugat Hagel.
Dacă se dovedeşte că regimul de la Damasc a folosit arme chimice, în pofida avertismentelor repetate în acest sens date de Occident, atunci o astfel de măsură cere "un răspuns ferm", a avertizat şi premierul britanic David Cameron, în urma unei discuţii telefonice cu Obama. De la Paris, preşedintele Francois Hollande a subliniat că există tot mai multe dovezi privind recurgerea la un atac chimic de către regimul Bashar al-Assad. Săptămâna trecută, Franţa ceruse deja "o replică în forţă" dată Siriei.
Citiţi mai mult: America se pregăteşte de război în Siria - Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/sua-razboi-siria-1054206.html#ixzz2d1Thyfx0
EVZ.ro
Trimiteți un comentariu