Gaze şi petrol, monopolul Rusiei în Europa...Arabia Saudită, cu aprobarea SUA, ar fi oferit Rusiei monopolul pentru petrol şi gaze în Europa, în schimbul căderii liderului sirian Bashar al-Assad, reiese dintr-o scurgere de informaţii ajunsă în presă. Dezvăluirea a fost făcută iniţial pe 21 august de către ziarul libanez de limbă arabă As-Safir. Cotidianul, care are legături cu mişcarea libaneză pro-Assad Hezbollah, a publicat citate dintr-un “raport diplomatic” privind o întâlnire ce a avut loc pe 31 iulie la Moscova, între preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful serviciului secret saudit, Bandar bin Sultan. Ziarul nu a precizat căreia dintre părţi îi aparţine raportul, transmite rador, care citează EUObserver.
Într-unul dintre citate, Bandar declară: “Haideţi să examinăm cum putem să creăm o strategie unică ruso-saudită cu privire la petrol. Scopul este să convenim asupra unui preţ al petrolului şi asupra cantităţilor produse care să menţină preţul stabil pe pieţele globale ale petrolului … Noi înţelegem marele interes al Rusiei cu privire la petrolul şi gazele existente în Marea Mediterană, din Israel şi Cipru prin Liban şi Siria. Şi înţelegem importanţa conductei ruseşti de gaze către Europa. Nu suntem interesaţi să intrăm în competiţie cu acestea. Putem coopera în acest domeniu.”
Într-un punct anterior al discuţiei, sauditul afirma: “Orice înţelegere la care am ajunge în urma acestei discuţii nu va fi doar o înţelegere saudito-rusă, dar va fi de asemenea şi o înţelegere americano-rusă. Am vorbit cu americanii înainte de vizită, iar ei au promis să respecte orice înţelegere pe care ar urma să o încheiem.”
Textul reprodus de ziar arată că Bandar ar fi afirmat că are influenţă asupra grupărilor militante islamiste cecene şi că le va determina să atace Jocurile Olimpice de la Soci, care vor avea loc în Rusia la anul, în cazul în care Putin nu se va conforma.
2 comentarii:
Reuters scrie că Arabia Saudită a încercat să „mituiască“ Rusia şi cu 15 miliarde de dolari, bani cu care ar cumpăra armament rusesc prin reactivarea unui contract mai vechi.
„A fost o comandă de tancuri T-90 care a fost stopată din motive misterioase, iar dacă aceasta este o reactivare a acelei comenzi, atunci putem suspecta că saudiţii vor ceva în schimb, iar acel ceva poate avea legături cu Siria“, a explicat Ruslan Pukhov, directorul institutului de cercetare militară CAST. El colaborează cu ministerul rus al Apărării, scrie Ziarul Financiar.
Rusia şi Arabia Saudită au încheiat în 2008 un contract pentru furnizarea a 150 de T-90, a peste 100 de elicoptere de atac Mi-17 şi Mi-35 şi a mai multor vehicule de luptă pentru infanterie BMP-3. Publicaţia rusă Kommersant a scis la acea dată că prin acest contract saudiţii au vrut să convingă Rusia să-şi reducă relaţiile cu Iranul.
Presupusa folosire de arme chimice de către regimul sirian cere un răspuns din partea comunităţii internaţionale, dar o intervenţie directă a NATO este exclusă, a declarat vineri, secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Anders Fogh Rasmussen, transmite AFP, potrivit Agerpres.
'Nu văd rolul NATO într-o reacţie internaţională contra regimului' sirian, a declarat Rasmussen presei daneze, conform ediţiei electronice a cotidianului Politiken.
Înaltul oficial al Alianţei a repetat că presupusa folosire de arme chimice este 'un act terifiant şi oribil' şi că 'atacurile chimice reprezintă o încălcare flagrantă a normelor internaţionale, o crimă care nu poate fi ignorată'. Asta cere - a spus el - un răspuns internaţional, pentru ca aşa ceva să nu se mai repete.
Secretarul general al NATO a insistat înainte asupra necesităţii găsirii unei soluţii politice la conflictul sirian.
Trimiteți un comentariu